Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Bud majetek prepsat za života, nebo sepsat zavet. A kdyby se rozvedla, dostane polovinu sjm a tu pak zdedite vy no.
Příspěvek upraven 26.08.20 v 10:30
Nejjednodušší je darovat vám to, co vám chce darovat, už teď. A majetek, který mají společně, se v případě rozvodu rozdělí spravedlivě mezi ně napůl (pokud nemají zúžené SJM), ideálně se na tom dohodnou a nenechají tahanici na soudu.
Doufam, ze budete se sestrou solidni a nechate tam mamince vecne bremeno.
Majetek nabytý před svatbou je výlučným vlastnictvím maminky - soudní komisař srovnává data, takže by to neměl zaplést. Ale určitě je lepší si to vypořádat za života. Z hodnoty majetku v den úmrtí se platí potom odměna komisaři.
@Anonymní píše:
Ne, chce to jen dopředu vyřešit.
Tak buď může sepsat závěť nebo vám majetek darovat. Předpokládám, že půjde o nějakou nemovitost, kde si může nechat napsat věcné břemeno. A je rozhodně lepší vyřešit to za života.
Nejlépe sepsat závěť, ve které výslovně uvede, že veškerý majetek dědí její děti, manžela vyloučí. Závěť může sepsat u notáře, stačí však i rukou psaná, kterou si uschvate vy u sebe. Samozřejmě ji ale může změnit kdykoli bez vašeho vědomí.
@Alriga píše:
Nejlépe sepsat závěť, ve které výslovně uvede, že veškerý majetek dědí její děti, manžela vyloučí. Závěť může sepsat u notáře, stačí však i rukou psaná, kterou si uschvate vy u sebe. Samozřejmě ji ale může změnit kdykoli bez vašeho vědomí.
Ze by slo jen tak lehce vyloucit manzela z dedictvi?
Nehlede na to, jestli je to k nemu fer. A vydedit jen tak nelze, pro to jsou presne podminky.
@ondrej190 Ano, to lze, manžel není neopominutelný dědic. A jde o majetek, který měla manželka před sňatkem. Takže chápu, že chce majetek darovat dcerám.
@ondrej190 píše:
Ze by slo jen tak lehce vyloucit manzela z dedictvi?Nehlede na to, jestli je to k nemu fer. A vydedit jen tak nelze, pro to jsou presne podminky.
Manžel není neopominutelny dědic, lze jej zcela vyloučit.
Dobrý den,
mám takový dotaz. Mám rodiče, kteří se rozvedli a mamka se opět vdala.
Mamka má majetek nabytý před 2. svatbou a chce ho odkázat mě se sestrou.
Jak to lze udělat, aby jsme se sestrou zdědili
majetek nabytý před svatbou a neměl na něj nárok její 2. manžel?
A jak by se rozdělil majetek, který by nabyly společně za svého manželství a rozvedli se?