Deficit lektinové dráhy, aktivace komplementu

985
10.1.25 10:51

Deficit lektinove drahy aktivace komplementu

Dobry den,

dochazim na ivf kliniku a dnes jsem obdrzela vysledky imunologie krve - vyslo mi tam :

“Deficit lektinove drahy aktivace komplementu. “

Setkal se s tim, prosim, nekdo? Popr jak jste resili?

Moje historie : 1× ET bez uhnizdeni, 1× KET 8+3tt (biopsie odhalila, ze plod mel trizomii 21)
Prirozene se za 5 let nepodarilo. Mam endo nizsiho stupne.
Mam pred dalsim KET, zbyvaji mi jeste 3 expand. blastocysty.

Doktorka se na to nejak netvarila, ze by to bylo neco, co bychom ted meli nejak resit. Moc moudra z toho nejsem :(

Moc dekuji za odpovedi, zda mate nekdo nejake zkusenosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
11.1.25 10:14

Při první stimulaci v roce 2021 jsem to ve výsledcích neměla - po ET následovalo ZT v 9tt a z KETu mám dceru. Více embryí nebylo.
Teď jsme chtěli sourozence. Též mi 12/2023 vyšel deficit lektinové dráhy. Takže sice stimulace může proběhnout, ale mám se objednat do Gennetu na imuno a proběhne až KET dle výsledků imuno a že pravděpodobně dostanu léky, aby se embryo chytlo. Akorát, že všechna embrya se zastavila ve vývoji mezi 3.-5.dnem a úplně se mi tentokrát nepozdával přístup, nikdo mi ani neodpověděl na e-mail jaký bude další postup. A i když jsem jim vděčná za dceru, tak jsme hledali jiný CAR.

První konzultace v novém CAR 20.6.2024, „lektinová dráha“ podle nich problém není a půjdeme rovnou do ET, dostala jsem léky, na které jsem reagovala lépe a nikdo nepospíchal na odběr, naopak bylo OPU později a najednou jsme měli zamraženo 6 embryí, 20.8. pozitivní těhotenský test a nyní jsem 26tt.
U nás se také od roku 2016 nezadařilo přirozeně :nevim:
Držím palce, ať to u vás brzy vyjde :srdce: :srdce:

• Citovat
  • Upravit
985
11.1.25 10:34

Moc Vam dekuji za odpoved!!! Takze, zda to chapu spravne, na lektinovou drahu jste tedy medikaci nedostala a i pres tuto diagnozu jste tehotna? Moc vam gratuluji a preji hodne stesticka :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
985
11.1.25 10:36
@Anonymní píše: Více

Moc Vam dekuji za odpoved!!! Takze, zda to chapu spravne, na lektinovou drahu jste tedy medikaci nedostala a i pres tuto diagnozu jste tehotna? Moc vam gratuluji a preji hodne stesticka :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.1.25 11:01

@NicoleMeyers děkuji :srdce:
Já se sice objednala do Gennetu, ale čekačka 3 měsíce na vstupní konzultaci. To už jsem byla těhotná :lol: nene, žádnou medikaci jsem neměla, konzultaci jsem pak zrušila. Je zajímavé, že v některých centrech je to nepřekonatelný problém a jinde ne. Ale doktorka v CAR mi tvrdila, že není nic neobvyklého, že tenkrát jsem to neměla a teď ano :nevim:

• Citovat
  • Upravit
985
11.1.25 11:09
@Anonymní píše: Více

Mne prave take tvrdila, ze to neni nic extra zavazneho, ze by se to muselo resit…Historii potratu za sebou nemam, aby byla nejska indikace to resit, ale asi je to i tim, ze prirozene jsem zkratka nikdy neotehotnela, takze historie celkove tehotenstvi a nejake pokusy jen ted pres IVF. Prvni ET nic a druhy zamlkl, ale byl tam downuv syndrom, takze jako duvod cislo 1, proc plod zanikl, byla tato vada. Takze nejak u mne neni “duvod” nejake lecby podle nich. Takze ted mne ceka kontrola uz pred druhym KETem a dle nich neni duvod proc do nej nejit. Tak to zkusim a budu se modlit, uz jsem z toho uplne vystresovana. Moc vam dekuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.1.25 12:50

Zdravím, já mám taky tuhle „diagnózu“. Otěhotněla jsem vždy poměrně snadno, celkem třikrát, ale těhotenství vždy zamlklo, naposledy ve 22. tt. Zjistilo se to po tom posledním potratu, byla to pravděpodobná příčina potratu. Aktivaci komplementu má sníženou velká část populace, ale problém je, pokud snížená opravdu hodně, např. já mám hodnotu pod 1. Deficit se vyléčit nedá, je vrozený, ale imunitní reakce se dá obejít. Konkrétně u mě se budou před transferem a pravděpodobně po celou dobu těhotenství podávat imunoglobuliny, dále pak se na to standardně dává progesteron a léky na ředění krve. I tak mi bylo řečeno, že těhotenství u mě bude rizikové. Nechci vás strašit, ale tenhle deficit působí právě potraty, předčasné porody, růstové restrikce, preeklampsie apod. Velké části žen se ale při správné léčbě i s tímto deficitem podaří donosit miminko do nějakého rozumného týdne, i na emiminu je hodně takových příběhů (třeba v diskuzi o MUDr. Malíčkové/Černé - reprodukční imunuložka). Hodně o něm psal i MUDr. Koucký ve své poradně.

Nevím, jakou hodnotu máte vy, ale já osobně bych na vašem místě raději navštívila i reprodukčního imunologa, abyste to měla podchycené.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 166 recenzí

Digital

• (4.2) + 99 recenzí

K2 Complex