Deficit masa - 2 roky
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
deficit masa - 2roky
Ahoj holky, prosím o názor a radu. Mám syna - 2roky, nejsme vegetariáni, vegáni… jen s tím hezkým počasím nemám vůbec chuť na maso a jelikož malý tomu masu moc nedá, tak ho kupujeme hodně sporadicky. Jen prosím o názor, jak často tak malé dítě musí mít maso, nebo co zapojit do jídelníčku, aby měl správný vývoj? Jinak jsme ještě na bezlepkové dietě.
Jíme pestře, obědy různé zeleninové pánve, italská rizota, těstoviny se zeleninou,,, jinak během dne zeleninu, ovoce, sýry - snažím se kvalitnější kravské, nebo koží, ovčí, vajička, mléko občas ale čerstvé od farmáře, občas pečivo - bezlepkové, malý má občas nějaký jogurt, občas i nějakou mňamku - kousek čokolády, oplatek, křupky, miluje jablečné trubičky… že by strádal nevypadá, hlady netrpí, energie má dost.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Zivocisnou bilkovinu ma, takze maximalne bych hlidala prisun zeleza a B vitaminy, maso jemyslim potravina zbytna. Zelezo se da davat narazove, ma vyznam i dat potravinovy doplnek jen obcas, pokud je nabezlepce, tak nevim, jak jsou na tom vitaminy skupiny B, ten se mimo cerveneho masa vstrebava treba z obilnin ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@nikita066 Proti gustu žádný dišputent, ale proč ne lepek? ![]()
Jinak je všeobecně známo, že bílkovinu dítě potřebuje ke stavbě těla, buněk, svaloviny, prostě ke správnému vývoji. Člověk není býložravec, jeho tělo k tomu není uzpůsobeno, vy si jezte třeba kořínky, vaše věc, proč tím omezovat i dítě? ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@berry4 píše:
@nikita066 Proti gustu žádný dišputent, ale proč ne lepek?
Jinak je všeobecně známo, že bílkovinu dítě potřebuje ke stavbě těla, buněk, svaloviny, prostě ke správnému vývoji. Člověk není býložravec, jeho tělo k tomu není uzpůsobeno, vy si jezte třeba kořínky, vaše věc, proč tím omezovat i dítě?
Já si jenom dovolím vsuvku - lidské tělo je uzpůsobené na trávení masa? Co je v mase tak nepostradatelného, že by člověk trpěl jeho nedostatkem a nemohl to načerpat v rostlinné stravě? Poslední dobou se o tohle zajímá, tak budu vděčná za každou informaci ![]()
- Citovat
- Upravit
@berry4 bezlepkovka protože řekl doktor
teda zatím jen u mě, ale u malého to nejde prokázat, protože mi prostě lepek odmítá, ano občas dostane nějaký koláček, rohlík, když jsme venku nebo u někoho brumíka nebo něco lepkového, ale to musí někoho vidět papat, jinak to odmítá. No on ani to maso nebude jíst, pokud neuvidí jíst ho mě a i když mu koupím 97% šunku tak si kousne a pak jde pro rajče, okurek.. a když mu udělám k obědu maso tak se ho ani nedotkne.
Občas maso dostane - když budeme u rodičů na oběd - 1× za 14dní, nebo u kámošky, nebo ho asi taky udělám… jednou za měsíc, ale nějak nemám na to chuť to běžně vařit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@nikita066 A dáváš luštěniny? Nejlépe v kombinaci s obilovinou, aby dítě mělo všechny esenciální aminokyseliny.
Nevím, asi bych se trochu bála nedávat maso. Sama ho jím tak 2× za měsíc (jinak nemám potřebu a chuť), tak dítěti udusm kousek masa zvlášť a vmíchám ho pak do jídla.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@nikita066
pokud nemá alergii, tak je dobrý zařadit ořechy a semínka. Pokud se bojíš vdechnutí tak namlet. Hodně železa a vitamínu B mají hlavně paraořechy, hodně se vegetariánům doporučují i kvůli obsahu selenu.
- Citovat
- Upravit
@Herminka ano luštěniny papáme, obiloviny moc né, kvůli té celiakii, ale hodně rýži, tak nevím jestli je to pomoc. Jinak maso 2-3× za měsíc mít bude, ale víc asi né.
@stazinka09 jo to jsem teď zjistila, že mám brutálně málo selenu, tak se snažím oříšky a malý si taky vezme, semínka máme hodně, i v pečivu a na pečivu, kupuju se semínky ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Herminka jinak vmíchat do jídla u nás nikdy nefungovalo
on z toho jídla vypreparuje cokoli, já jako dítě to taky dělala. On se v tom začne rýpat a pokud je to moc kašovité - krom teda obilné kaše - kterou mi sní hodně málo, ale občas si dá, tak ji občas - 1× za 14dní má na snídani, častěji ji nechce a jinak kašovité jídla jíst nebude. On už od miminka malinké kousky jinak ne-e
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@nikita066
jo tak to znám, holka nejí maso už půl roku vůbec. v širší rodině byly pokusy jí oblafnout a tak pro jistotu začala jíst jen přílohy
a polévku chtěla cedit jen na vývar, aby tam náhodou nebylo masíčko. Takže tudy cesta fakt nevede.
- Citovat
- Upravit
Ajajaj, to zas bude mela. ![]()
Dřív se také moc masa nejedlo; já bych, podle toho, co se tak doporučuje, spíš zařazovala rybu a kuře/králíka (z nějakého lepšího chovu a nenapíchaného vodou), jednou za čtvrnáct dní je asi v pořádku, tu rybu bych dle možností dala i častěji - hodně se to u nás podceňuje, přitom je výživově naprosto skvělá.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Litta rybičku se snažím taky čas od času - alespoň 2×-3× do měsíce koupit, někdy sní docela pěknou porcičku masíčka a někdy mě s tím pošle… někdy mi to dává do pusy, jako že je to blé a bude to papat maminka
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@stazinka09 jj dětičky jsou v tomhle milionové, ale polívku většinou snese s trouškou masa a kupy mrkve, ale v tomto horku ani tu moc nechce
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@nikita066 No vidíš, tak vždyť jí víc masa než kdekdo, tak to neřeš, pokud prospívá, děláš to správně. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@nikita066 Aha, tak to je blbé, když preparuje. Já jsem právě myslela, že v té zeleninové pánvi i rizotu maso zamaskuješ. Ale zas pokud maso nechce, asi bych ho nenutila.
Obilovinami jsem myslela i rýži (chutná je v kombinaci s čočkou), pohanku, jáhly apod. (i když vím, že některé nejsou „pravé“ obiloviny), když lepek nemůžeš (nemůžete).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit