Pitný režim - nutnost nebo mýtus?
- Fotoalbum (1)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Pitný režim - nutnost nebo mýtus?
Ahoj vespolek, už delší dobu přemýšlím nad tím, jak to vlastně je, tak mě napadalo, že zkusím vysondovat vaše názory
Že je dodržování pitného režimu důležité, čteme a slyšíme všude a myslím si, že většina z nás se to snaží dodržovat. Já jsem zvyklá vcelku dost pít, cca 2-3l denně, mí rodiče taky, manžel, známí… děti proto taky nutím, i když tady je to horší. A o co mi jde…
Už několikrát jsem se dostala do diskuze se staršíma kamarádkama (mají např kolem 45-50let) a ty mi tvrdí, že za jejich dětských a mladých let nikdo o nějakém pitném režimu nikdy neslyšel. Źe si v životě do školy nenosili pití, nebrali si ho ven, nikdo je nikdy nenutil pít, žijou a s ledvinami problém nemají a že my to ted přeháníme - jako ostatně všechno ![]()
Je fakt, že třeba tchýně nepije skoro vůbec. Já jsem ji snad neviděla nikdy se skleničkou nebo hrnkem něčeho jiného, než je kafe. Jo, občas ji donutím, když je u nás, vypít sklenku vody, ale to se jí zeptám nebo jí ji prostě donesu, protože mi trhá žíly, když za celé odpoledne nevypije lautr nic.
Dcerka tohle zdědila asi po ní a pít v podtstatě nepotřebuje, je už sice dost velká, ale kdybych jí neřekla, nevypije do večera taky nic. Syn se zatím jeví lépe.
No a proto mě napadlo se vás zeptat, jestli jste u starších generací třeba taky neslyšeli podobný názor?
Mě přesvědčovat nemusíte, pít potřebuju a tvrdím, že pitný režim životně důležitý je, spíše mě možná zajímají opačné názory a „životní osudy“ nepičů ![]()
Díky, hezký den, i.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Otázkou je jak dlouho to jejich ledviny ještě vydrží
ono v 50 ještě není zas tak dlouho aby se to projevilo. nám máma brala pití vždy a všude, do školy jsme si ho taky nosili a co si pamatuju tak nás s hřiště vždycky i babička volala ať se jdeme napít a dokonce když jsme se vyčůrali tak kontrolovala jestli nemáme tmavou moč a když jo tak nás nalila jak žoky ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Taky jsem nad tím přemýšlela. Je mi 40 a když jsem chodila do školy, nikdo si ke svačině pití nenosil. Pili jsme ráno, v poledne a asi někdy večer, když bylo horko, tak asi víc, už si to nepamatuju, ale celkově je pravda, že se na to tak nedbalo. Moje tchyně stejně jako tvoje pije jen kafe a je živa a jak
Moje babička (89) už nepije skoro vůbec nic. Má hrnek čaje na dva dny a nikdo do ní víc nedostane. A takhle „pije“ už minimálně 15 let. Jo, taky si pamatuju, že mi mamka říkala, abych tolik nepila, že se budu moc potit
![]()
Nevím, jak to je, já, manžel i děti pijeme dost, ale jak vidno, jde to i bez pití ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak za mě si nikdo do školy pití nenosil, k svačině jsme dostávali, komu to rodiče zaplatili, housku a malé mlíko ve skle. Mám ale s pitím problémy, nemám potřebu pít
Dcera tedy pije, ale u kluka s tím bojujem pořád, ale prostě nepije. Nabízím mu furt, pití má k dispozici a pít nechce ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
V 45 nebo 50 není nikdo ještě starý…pít se musí a i moje prababička, které je skoro 90 dodržuje pitný režim a vždy nás všechny nutila, že musíme pít. hlavně v létě na chatě. mamka, které je právě těch 45-50 taky dodržuje pitný režim a vždy dodržovala. ale je pravda, že mi říkala, že dřív např. její maminka nepila aby nemusela ze společnosti odcházet pořád na wc
… a tatínkova maminka taky nepije nic jiného než kafe, je jí 80 a má problémy se srdcem a je strašně oteklá. pořád se diví, proč je tlustá, když moc nejí…a nechce si nechat vysvětlit, že je prostě nalitá vodou.
takže. je pravda, že spoustu věcí se dnes přehání, ale tohle je podle mě jedna z mála, které by tak opravdu měli být.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Adduše píše:
V 45 nebo 50 není nikdo ještě starý…pít se musí a i moje prababička, které je skoro 90 dodržuje pitný režim a vždy nás všechny nutila, že musíme pít. hlavně v létě na chatě. mamka, které je právě těch 45-50 taky dodržuje pitný režim a vždy dodržovala. ale je pravda, že mi říkala, že dřív např. její maminka nepila aby nemusela ze společnosti odcházet pořád na wc… a tatínkova maminka taky nepije nic jiného než kafe, je jí 80 a má problémy se srdcem a je strašně oteklá. pořád se diví, proč je tlustá, když moc nejí…a nechce si nechat vysvětlit, že je prostě nalitá vodou.
takže. je pravda, že spoustu věcí se dnes přehání, ale tohle je podle mě jedna z mála, které by tak opravdu měli být.
Nalitá vodou když nepije? kafe odvodňuje ne? je močopudné ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já si to teda nějak neumím představit, stačí když jedno dopoledne trochu nestíhám a nepiju a odpoledne mám šílenou migrénu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@paola white přesně tak, vybavuji si babičku, jak do mě furt hustila, že jsem skoro nic nepila, tak že si mám jít vypít aspoň ten hrnek čaje… @Iffka a to jsem už téměř ve věku těch „starších“ kamarádek… ![]()
Mimo jiné, on je ten rozdíl vidět i na pleti, na únavě, když už hledáš nějaké ty vnější viditelné vlivy… na vnitřních orgánech to na první pohled poznat není… ale jako jinde… někomu to způsobí problémy dřív, někomu na první pohled vůbec…
Já bych se držela těch dvou litrů denně…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@araw píše:
Nalitá vodou když nepije? kafe odvodňuje ne? je močopudné
ano, akorát tělo se brání a dělá si zásoby…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mě je 34 a taky jsme o tom nedávno s manželem mluvili, že my jsme na základce měli jen skleničku čaje k obědu, někdo měl objednané k svačině mléko (ve středu bylo růžové
), ale to bylo jen pár dětiček
Když jsem přilítla domů, napila jsem se třeba sklenky vody a šup ven a do večera taky nic
Pak na střední, byl ve škole automat na plechovky se sladkými limonádami, ale denně na to stejně nikdo neměl peníze, navíc to také není žádná výhra
Pokud nás učitelé viděli se v hodině napít, nebo jsme měli na stole pití, tak z toho byla hned poznámka
Takže jsem měla ráno doma čaj a pak někdy ve 15-16 doma další pití
Asi proto mám dnes také problém dost pít, ale takhle vyrostla polovina lidí u nás…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Regina Hero jj moje prababička vždycky ráno vařila brusinkový čaj obě jsme za den vypily 3 litrové konvičky takže i ona pila ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Taky jsem už o tom přemýšlela. Ve škole jsme žádné pití neměli, pili jsme, když byla žízeň, z kohoutku. Vysvětlení k tomu nemám.
Ona se dřív taky tolik neřešila strava. Zřejmě to všechno bylo přirozenější. ![]()
K těm starším lidem - oni obecně ztrácí pocit žízně. Takže já rýpu do mamky, že je už opravdu senior, protože ta taky skoro nepije. Úplně šílím, když je u nás a k snídani si dá hrnek kafe a žádnou vodu. Za celý den vypije sklenku vody. Jediné tekutiny jsou káva a případně pivo k obědu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Taky zalezi na strave, i z ni telo prijima tekutiny. Ja si vubec nehlidam, kolik toho vypiju, ridim se pocitem zizne. Tak jsem to mela odjakziva, kdyz jsme litali venku, kdyz jsem dostala zizen, sla jsem se domu napit. Piti nam s sebou rodice davali jen na kolo, jinak ne. Myslim, ze organismus se dobrovolne dehydratovat nenecha.
- Citovat
- Upravit