Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, dceři je cerstve 16mesicu..
minuly čtvrtek ráno ji začaly horečky. Horečky měla do patka večera takže cca 2 dny. Tyto dva dny pila i jedla normálně, neměla rýmu ani kašel.
V sobotu ráno najednou přestala jist, což mě překvapilo, když byla běh horecek.
V neděli už nechtěla ani pit, což mě začalo znepokojovat.. koukala sem do pusy a nejen ze rostou stoličky, tak má nějakou aftozni virozu či co. V pondělí ráno hned jsme sly k dr a ta to potvrdil, ze má pusu plnou obřích aftu. Ať potirame gensialkou a šalveji.
Dělám to denně, koupila sem k vitamin B, ale dcera nechce pit. Jídlo mi nevadi, má z čeho čerpat, ač teda nepapa už 4 dny…
ale to pití. Nechce pit od neděle, což je už třetí den dneska.
Za dnešek curala jen 2×!!! Moc v pline byla tmavá a smradlavá, fontanelu má mírně propadlou, pusu má někdy suchou a má sucho v puse, ale dcera normálně chodí, má energii, povídá ![]()
V pondělí (Včera) mi dr rekla, ze dehydrovana není, ale ze pit musí.. což vím.
Vyzkoušela sem už vše jak pití dat, ale nechce ani strikackou… - to se hned dusi.
Myslíte, ze je už dnes dehydrovana?? Nějak mě to znepokojuje celá ta situace..
A co jí nabízíš k pití? V tomhle případě bych klidně zkusila i něco sladkého, šťávu nebo třeba ledový čaj. Možná kdyby jsi to pití měla ty a jí ho třeba nechtěla jako dát, tak by mohla chtít napít od tebe.
@Eminka-Jituska Co zkusit cucani ledu, udelat ji zmrzlinu z dzusu, vody se stavou? Zkousela jsi ji davat brcko? Jakkoliv se snazit z piti udelat zabavu.
Jinak starsi dcera mela hranicni dehydrataci ve 2.5r (hranicni k hospitalizaci) kvuli silenemu prujmu, byla velice apaticka, usinala v sede, mela vpadla ocka, suche rty. Pila celkem dobre, ale nestacilo to… Pask zas mladsi dcera mela zanet ledvin a tam jsem ji teda nasilim co 5-10 minut strikala do pusy 1 odmerku na Nurofen (5 ml) - tak jsem do ni dostala okolo 60 ml za hodinu. Byl to boj, ale taky hrozila hospitalizace, necurala… Nakonec jsme to zvladli. Bylo ji 17m.
![]()
Zkouším dávat úplně vše, ze to piju já nebo partner, led, čaj, sladký pití, vodu, UM už nepije od roka ale i tak sem ho zkusila a nechce, normální mléko, mléko s příchutí… ze skleničky, z hrnku, všechny možný techniky, brcka, flašky, flasticky, potká, stříkačka, prws dudlik.
Za cely den jaem do ni dostala maximálně 100ml tekutin.
Dcera teda celkove moc nepije, dává denně Kolem 400ml tekutin víc ne.
@Eminka-Jituska píše:
Zkouším dávat úplně vše, ze to piju já nebo partner, led, čaj, sladký pití, vodu, UM už nepije od roka ale i tak sem ho zkusila a nechce, normální mléko, mléko s příchutí… ze skleničky, z hrnku, všechny možný techniky, brcka, flašky, flasticky, potká, stříkačka, prws dudlik.
Za cely den jaem do ni dostala maximálně 100ml tekutin.
Dcera teda celkove moc nepije, dává denně Kolem 400ml tekutin víc ne.
pokud je to bez jídla a jen 100ml tekutin asi zítra lékař… to je tak na kapačku.
@Eminka-Jituska Afty hodne boli… Nepomohl by jeste treba cipek Nurofen, i kdyz si nedovedu predstavit, jak velky efekt by to melo na bolest aftu… Prinejhorsim hospitalizace a kapacka, ale ja bych se asi s ditkem rvala s tou strikackou zuby nehty. Kdyby aspon jedla, ale kdyz ani neji
… ![]()
No, už zhubla 1,3kg… od toho čtvrtka.
Včera ji viděla dr a ta říkala, ze jako zatím vypadá v pořádku a ze ani není dehydrovana, ale nějak mě to začalo znepokojovat, když už nechce ani pit… ![]()
@Eminka-Jituska píše:
No, už zhubla 1,3kg… od toho čtvrtka.
Včera ji viděla dr a ta říkala, ze jako zatím vypadá v pořádku a ze ani není dehydrovana, ale nějak mě to začalo znepokojovat, když už nechce ani pit…
To piti fakt není sranda u takto malých dětí. Tam hrozí dehydratace celkem rychle. Ráno s ní určitě běž pokud do ní nedostanes větší množství tekutin.
@Hobitka
No, afty už pomalu mizí, takže začala konečně trochu papat. Většinou sní ctvrtku porce od každého jídla (snídaně, oběd, večeře) ke svacine zatím moc nic nechce.
Ale s tím pitím je katastrofální
ona jakmile vidí jakoukoli flašku, hrnecek, skleničku, nedej noze strikacku, začne řev jako prase… nevím jak jinak už ji to pití dat.
Asi sem ji to zhnusila tím, ze jsem ji to nutila,… tak nevím, zda ji pořad dal nutit strikackou, nebo ji nechat volně ať si vezme ona kdy bude chtít.
![]()
@Eminka-Jituska Pokud uz ji, tak bych davala vse hodne naredene, huste polevky… Nas pri zanetu ledvin zachranily mandarinky - sice nepila, ale snedla kilo mandarinek denne. Ale na afty to nebude to prave. V okurce je hodne vody, kdyby chtela. Drzim palce.
@Eminka-Jituska píše:
@Hobitka
No, afty už pomalu mizí, takže začala konečně trochu papat. Většinou sní ctvrtku porce od každého jídla (snídaně, oběd, večeře) ke svacine zatím moc nic nechce.
Ale s tím pitím je katastrofálníona jakmile vidí jakoukoli flašku, hrnecek, skleničku, nedej noze strikacku, začne řev jako prase… nevím jak jinak už ji to pití dat.
Asi sem ji to zhnusila tím, ze jsem ji to nutila,… tak nevím, zda ji pořad dal nutit strikackou, nebo ji nechat volně ať si vezme ona kdy bude chtít.
a láhev s dudlíkem?
Jojo, to se snažím. Dávám ji hodně ovoce a jídlo, kde je voda.
Teď už papa skoro vše, ale to pití hrůza. Někdy se stane, ze si sama vezme flašku a napije se, ale udělá to třeba jen 2× do dne ![]()
Jakmile ji nabidnu pití já, tak okamžitě řev ![]()