Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Zdravím. Nevím si úplně rady. Je dobré nechat spát miminko (6týdnů) od 2 ráno, kdy mi usne, třeba do 11 dopoledne (samovolné probuzení). Doteď jsem se snažila cca po 3 hod. budit na kojení (což bylo hrozné někdy nám to zabralo i hodinu a půl než dosáhla určité dávky mléka + dlouhé uspávání, kdy usnula třeba půl hodiny před stanoveným znovu nakojením po 3 hodinách. Ale byla tu na návštěvě moje mamina a říkala proč jí budím, že ona mě taky nebudila. Spánek prý posiluje.
Včera jsem to zkusila poprvé. Spala od cca dvou ráno do 10:30 (to jsem odsála mléko+ se mi stihlo vytvořit další na na kojení v 10:30). Pak hned zase usnula A spala do 15:30 (nakojila jsem) a šla jsem jí dát do kočárku, kde znovu usnula a i po přinesení spala do 19:00. Večery máme “krušnější” už od začátku.. Byla schopna nespat klidně od 14-16h (v kočárku zavřela oči třeba na 10 minut a bez znovu houpání neusnula) až do cca 2 ráno. Včera opět cca 22:30 a byla vzhůru (trápení prdíky) dostala prso (nešla uspat -houpání atd..) cca v 1 ráno už mam vyzkoušené dát plnou dávku odsátého mléka z rána (cca120ml) a docela pěkně usne.. Je v pohodě nechat spát takhle dlouho i když se kojení stáhlo na cca 5× za den? Díky tomu se mi taky pěkně nalévají prsa. Předtím jsem měla problém, že byla prostě “prázdná” a jí to neuspokojilo.. A další dotaz- nevíte jak udělat aby mi klidně přes den NEspala, ale spala v noci? Do teď mi klidně nespala přes den ani v noci. Děkuji
Jestli přibírá a dostatečně čůrá, nechala bych to na ní. Mě spala dcera od porodnice 20-5, nakojila se a znovu usnula třeba do 10. Ale pravda, pak se kojila víc přes den, třeba i po dvou hodinách, v létě častěji.
Jestli pekne roste a cura, tak bych neresila…
moje ditka byly obe pres den nespavy (co ja bych dala za slofik pres den), takze uzraly na cyklus 12/12 (v 11 vstavat ve 23 spat)
dlouho spaly, dlouho byly vzhuru, obcas teda nejaky nocni kojeni, ale nekdy ani to…
kazily nam to akorat prdiky a vstavani rano k mudr ![]()
Dítě, které nemá nějaký problém (žloutenka, neprospiva), není potřeba budit. Můžeš mezitím odsat, pokud by ti prisel ten interval dlouhý kvůli produkci mléka, to je na tobě, abys to vychytal
Jinak ten den/noc mívají někdy mimina rozhozene, mělo by se to postupně srovnávat, obecně se radi mít trochu jiný režim - v noci fakt zatemneno, klid, co nejmíň svítit atd., přes den nechat klidně spát v osvětlené místnosti za provozního hluku…můžeš zkusit
Mám dvě dcery, ta první spala max 4h vkuse od 20-00 pak se budila co hodinu, dvě. Ale tak byl i problém s kojením, s přibýváním, trvalo dlouho než si vše sedlo.
Druhá dcera mi spala od narození i 8h a já z toho byla úplně hotovo co to je
jelikož hezky nabírala, vše bylo v pořádku, nechala jsem ji spát. Zlomilo se to okolo 5.-6. měsíce.
Takže za mě, pokud dítě prospívá, nechala bych spinkat.
@lucynka25 @Beruska999999 @maminaAJ @unuděná
Moc Vám všem děkuji za rady. Nechám tedy malou spát dle libosti. 😊
Ve věku 6 týdnů je spánek a probouzení na přání miminka v pořádku, takže pokud prospívá a dostatečně přibírá, není třeba ho pravidelně budit. Kojení zhruba 5× denně může stačit, pokud dobře saje a má plné plenky. Aby v noci spala déle, zkus jí přes den poskytovat dostatek podnětů a kratší spánky, a večer ji postupně uklidňuj k delšímu nočnímu spánku, ale v tomto věku je to často ještě individuální a nelze zcela ovlivnit.