Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Zdravim vas maminky prosim o radu dnes jsem byla na kontrole 36+4 paní doktorka mi napsala cs 3 a cipek h 0,5 nevite co to znamená?? Nemůžu nikde najít co znamena to H podotýkám že před týdnem jsem měla cs 2 a cipek y 2,5 tak mi to prijde pp tydnu dost velký skok děkuji
Toto jsem kdysi našla,když jsem hledala co to znamená:
Při vyšetření prstem používají písmenka Y,X,H a velikost čípku označují čísly 3,2,1.
Např. řekne Y3, tzn. že je děložní hrdlo zavřené velikost čípku je 3 cm. Což je úplně ideální stav.
Když je Y2, je hrdlo též zavřené a čípek 2 cm
Y1 je též ještě zavřené a čípek má 1 cm.
Když řekne X3, tzn.,že se začíná trochu otevírat, ale čípek má ještě 3 cm
X2 znamená, že se začíná otevírat, čípek má 2 cm
X1 znamená, že se začíná otevírat, čípek má 1 cm
H3 znamená, že je otevřená, čípek má 3 cm
H2 znamená, že je otevřená, čípek má 2 cm
H1 znamená, že je otevřená, čípek má 1 cm.
A proč to řešíš, už se tělo chystá na porod, to je dobře, lepší než přenášet. Čípek h 0,5 znamená, že jsi otevřená asi na půl cm. Držím pěsti, ať jsi v pořádku a máš zdravé děťátko. ![]()
@Makito Děkuji no spíš mě zaráží jak rychle proběhla změna i když sem jak vorvan a rada bych to už měla za sebou ale myslím že jsem ještě v malém tt tehu syna jsem porodila tři dny před termínem a dle doktorky mi vic jak dva tydny nedává
@jaaaninda děkuji
sama jsem zvědavá za jak dlouho s takovymto nálezem to přijde už aby to bylo
@jaaaninda píše:
Toto jsem kdysi našla,když jsem hledala co to znamená:
Při vyšetření prstem používají písmenka Y,X,H a velikost čípku označují čísly 3,2,1.
Např. řekne Y3, tzn. že je děložní hrdlo zavřené velikost čípku je 3 cm. Což je úplně ideální stav.
Když je Y2, je hrdlo též zavřené a čípek 2 cm
Y1 je též ještě zavřené a čípek má 1 cm.Když řekne X3, tzn.,že se začíná trochu otevírat, ale čípek má ještě 3 cm
H3 znamená, že je otevřená, čípek má 3 cm
X2 znamená, že se začíná otevírat, čípek má 2 cm
X1 znamená, že se začíná otevírat, čípek má 1 cm
H2 znamená, že je otevřená, čípek má 2 cm
H1 znamená, že je otevřená, čípek má 1 cm.
Dobře ty
to si uložím do budoucna
@Darvulia já to mám uložené už přes dva roky v sms konceptech, pro případ dalšího těhu ![]()
@ivanka164 i s takovým nálezem můžeš klidně přenášet
můj gynekolog mi kdysi řekl, při poslední prohlídce před porodem,že někdy přijde ženská, o které by řek,že do 24hodin porodí a nakonec porodí až za 14 dnů
a někdy přijde ženská,která na porod nevypadá a druhý den porodí
já byla ten druhý případ, porod v 35+4
držím pěsti, ať te už prcek dlouho netrápí ![]()
@jaaaninda píše:
@ivanka164 i s takovým nálezem můžeš klidně přenášetmůj gynekolog mi kdysi řekl, při poslední prohlídce před porodem,že někdy přijde ženská, o které by řek,že do 24hodin porodí a nakonec porodí až za 14 dnů
a někdy přijde ženská,která na porod nevypadá a druhý den porodí
já byla ten druhý případ, porod v 35+4
držím pěsti, ať te už prcek dlouho netrápí
To potvrzuji .. u prvního se na prohlídce bál, abych mu tam neporodila a rodila jsem asi až za 10 dní a u druhého mi pro změnu na prohlídce řekl, že si ještě počkám, to bylo 16:00 a malý se narodil po deváté večer téhož dne
Takže tím se fakt řídit nedá.