Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
ahojky holky, byla jsem u doktorky
v těhoten.průkazce mám napsáno 30 mm
je to dobře nebo špatně? ![]()
je to málo nebo moc, moc nevím, co to znamená
díky moc ![]()
30 mm podle mě nebude délka, ale možná otevření
Kamarádka to tak měla ve 32.týdnu také, termín má za týden. Já měla čípek v tomto týdnu délku o,5mm, otevený na špičku prstu. U každého to je jinak a nemusí to znamenat, že se miminko narodí před termínem. Držím pěstičky…
madrianova píše:
ahojky holky, byla jsem u doktorky
v těhoten.průkazce mám napsáno 30 mm
je to dobře nebo špatně?
je to málo nebo moc, moc nevím, co to znamená
díky moc
Neboj je to v poradku.je dlouhy az az
kdyby to bylo spatne neboj doktorka by ti to urcite rekla ![]()
ok díky, já jen, že doktorka o něčem mluví, já přikyvuju a nevím, o čem mluví a pak nad tím přemýšlím a říkám si, proč sem se nezeptala
hahah ach jooo
![]()
S blížícím se datem porodu čípek měkne a zkracuje se (může však i několik týdnů před porodem díky tvrdnutí bříška). Ideální velikost čípku je 4-3,5 cm. Takže jak se zkracuje, hrozí otevírání a lékaři pohmatem nebo vaginálním ultrazvukem zjistí, jak moc je děložní hrdlo otevřeno. Při vyšetření prstem používají písmenka Y,X,H a velikost čípku označují čísly 3,2,1.
Např. řekne Y3, tzn. že je děložní hrdlo zavřené velikost čípku je 3 cm. Což je úplně ideální stav.
Když je Y2, je hrdlo též zavřené a čípek 2 cm
Y1 je též ještě zavřené a čípek má 1 cm.
Když řekne X3, tzn.,že se začíná trochu otevírat, ale čípek má ještě 3 cm
X2 znamená, že se začíná otevírat, čípek má 2 cm
X1 znamená, že se začíná otevírat, čípek má 1 cm
H3 znamená, že je otevřená, čípek má 3 cm
H2 znamená, že je otevřená, čípek má 2 cm
H1 znamená, že je otevřená, čípek má 1 cm.
Já mám od začátku těhotenství napsané Y2 a doktor se tváří spokojeně
. Teď jsem v 33. týdnu a beze změny. Nejspíš je to hodně individuální.
juuuuu to je informací
super, zase budu o něco chytřejší, díky
![]()
písmenko neřekla , jen v průkazce je napsáno 30mm
Tak ted jsem aspoň trošku moudřejší. Mně měříval jen tu vnější část čípku pohmatem ![]()
Mně nevyšetřoval čípek pro jistotu vůbec
. Už jsem změnila doktora ![]()
anickaf píše:
S blížícím se datem porodu čípek měkne a zkracuje se (může však i několik týdnů před porodem díky tvrdnutí bříška). Ideální velikost čípku je 4-3,5 cm. Takže jak se zkracuje, hrozí otevírání a lékaři pohmatem nebo vaginálním ultrazvukem zjistí, jak moc je děložní hrdlo otevřeno. Při vyšetření prstem používají písmenka Y,X,H a velikost čípku označují čísly 3,2,1.
Např. řekne Y3, tzn. že je děložní hrdlo zavřené velikost čípku je 3 cm. Což je úplně ideální stav.
Když je Y2, je hrdlo též zavřené a čípek 2 cm
Y1 je též ještě zavřené a čípek má 1 cm.Když řekne X3, tzn.,že se začíná trochu otevírat, ale čípek má ještě 3 cm
X2 znamená, že se začíná otevírat, čípek má 2 cm
X1 znamená, že se začíná otevírat, čípek má 1 cmH3 znamená, že je otevřená, čípek má 3 cm
Já mám od začátku těhotenství napsané Y2 a doktor se tváří spokojeně
H2 znamená, že je otevřená, čípek má 2 cm
H1 znamená, že je otevřená, čípek má 1 cm.. Teď jsem v 33. týdnu a beze změny. Nejspíš je to hodně individuální.
ty jo diky,sice pro me spanelska vesnice a tou mluvou na me muj mudr nemluvi,ale jsem o neco chytrejsi…ja mam funkcni delku 2,5cm
Jelikoz stav cipku nema prakticky zadnou vypovidaci hodnotu a po cca 30. tt uz ani neni zadny standard, jak by cipek mel vypadat, tak je uplne jedno, jaky ma tvar a delku, protoze o tom, kdy bude porod, proste neinformuje.
MISO, skoda, ze si zmenila lekare, nejspis patril mezi tech malo osvicenych, co chapou, ze pohmatove vysetreni je k nicemu. Linda
Linduso - já měla kvůli tomu docela pakárnu u porodu. Prostě kdyby mi prohlížel, mohla jsem se na to připravit dopředu, takhle jsem tam ležela 20 hodin v kontrakcích a neotvírala se. ![]()
MISO, to neni ale vina doktora. Zadny lekar na svete Ti podle cipku nerekne, jak Tvuj porod bude vypadat, to proste nejde. Kdyby to bylo tak jednoduche, tak nebudou existovat zadne akutni cisarske rezy. Linda
Linduso - prej se to dalo předvídat, ale to už je teď fuk, hlavně že je malá v pořádku ![]()