Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Mám 18m holčičku, vstává kolem 8., jdem si dát snídani, jí mlíko, zapnem pohádky na půl hodinky, postaráme se o zvířata, vzbudíme hlavu rodiny ![]()
Pak během dopoledne se nějak zcivilizujem, chvilku si čtem, uklízíme, já se do ní pokusím nacpat něco k jídlu (většinou neúspěšně), jdeme ven nakoupit/se psem, popřípadě vyrážíme do hlavního města a to pak zůstáváme celý den venku..když jsme doma, tak před polednem uvaříme, cca kolem jedné jde malá spát, většinou vytuhne na pohovce a já se pak oddám nicnedělání
když se vzbudí, tak jdeme většinou ven (hřiště, výlet, bazén,..), většinou douklidíme a chvíli si třeba hrajem (v pokojíčku s kuchyňkou, modelína,..) a pak už čekáme na tátu..večer většinou řádí, jdeme ještě na procházku se psem a odrážedlem nebo jejím kočárkem, sjedem na větší nákup, uvaříme a večer se vykoupe (teď v létě cca kolem deváté) a usne u mě na pohovce
nějak vlastně ani nevím pořádně jak dny s malou teď popsat, protože hlavně teď v létě se to dost mění, jelikož dost výletujem a tak
PS. Proč anonym? ![]()
Jinak nějaké konkrétní činnosti (i když to dost záleží odkud jste a jak moc je schopná si Tvoje holčička vystačit sama
): koupání v malém bazénku, procházky se psem a to tak, že malá drží vodítko (to je myslím činnost číslo jedna
), dětské hřiště, ale musíme je dost střídat, kvůli nám oběma, několikrát to samé za sebou je nuda, ale bydlíme v okolí Prahy, takže to není zas takový problém, pak cokoliv, kde jsou zvířátka, takže velká ZOO nebo malé mini ZOO různě v okolí
, modelína, ale spíš je to takový patlání, než nějaká směrodatná činnost, pak jí docela začalo bavit čmárat na papír (hlavně teda vedou fixy), koupání ať už v bazénu/aquaparku nebo třeba přírodní koupaliště, docela jí baví pomáhat, takže při úklidu jí posílám něco vyhazovat do koše, utírat prach a tak
ale je pravda, že hřišť a různých možných atrakcí je v Praze a okolí spousty, takže momentálně fakt vede jít ven
Jo a co doporučuju, ale chce to mít nějakou dobrou kamarádku je vyrazit na piknik do veeeelkého parku, kde má člověk děti pořád na očích a vegetovat, děti si zábavu najdou a mámy mohou kecat
a je teda super to spojit s takovým malým obžerským odpolednem ![]()
Tak já mám 19 měsíčního kluka. Vstává mezi 6 a 7, dá si mlíko. Pak jdeme připravit snídani - pomahá mi donýst věci z ledničky. Chvíli si pohraje s tátou, nakrmíme slepice a kocoury. A je tak 9:30 a jde si lehnout. Já mezitím uvařím oběd. Po obědě jdeme bud k nedalekém jezeru - písek a voda ej ideální kombinace, nebo na dětské hřiště, nebo jedeme do města vlakem. Vlak je teď dopravní prostředek číslo jedna. Ještě vydrží stát hodinu na balkoně a koukat na projíždějící vlaky. Když je ošklivo, tak si četeme, tancujeme na písničky z rádia, maluje štetcem prstovými barvami. Chystám se pořídít modelínu.
Jezdíme hodně do různých zoo a mini zoo, celodenní výlety do přírody - byli jsme třeba na Řípu, Bezdězu. Chystáme se na Hazmburk. Když se mi nikam nechce, tak máme pískoviště a bazének na zahradě. Taky h hrozně baví něco dávat slepicím
Miluje odrážedlo a procházky, kde za sebou táhne tahací hračku. Většinou ještě chodí spát odpoledne kolem 16 hod. Večer usíná ve 20.
Tak já mám 19 měsíčního kluka. Vstává mezi 6 a 7, dá si mlíko. Pak jdeme připravit snídani - pomahá mi donýst věci z ledničky. Chvíli si pohraje s tátou, nakrmíme slepice a kocoury. A je tak 9:30 a jde si lehnout. Já mezitím uvařím oběd. Po obědě jdeme bud k nedalekém jezeru - písek a voda ej ideální kombinace, nebo na dětské hřiště, nebo jedeme do města vlakem. Vlak je teď dopravní prostředek číslo jedna. Ještě vydrží stát hodinu na balkoně a koukat na projíždějící vlaky. Když je ošklivo, tak si četeme, tancujeme na písničky z rádia, maluje štetcem prstovými barvami. Chystám se pořídít modelínu.
Jezdíme hodně do různých zoo a mini zoo, celodenní výlety do přírody - byli jsme třeba na Řípu, Bezdězu. Chystáme se na Hazmburk. Když se mi nikam nechce, tak máme pískoviště a bazének na zahradě. Taky h hrozně baví něco dávat slepicím
Miluje odrážedlo a procházky, kde za sebou táhne tahací hračku. Většinou ještě chodí spát odpoledne kolem 16 hod. Večer usíná ve 20.
Tak dcera má skoro 19měsíců a maše dny sou si podobný jako vejce vejci
Rano vstane v šest
Nějak to prdolíme doma do deseti (uklízíme, hrajem si s legem, čtem si, koukáme na Krtka a videa výjezdů hasičů na Youtube
, říkáme si básničky…), pak se nasvačí (spíš nenasvačí
) a jdem ven na písek. Vždycky na ten stejnej
a pokaždé si tam hraje s jinýma dětma
Na dvanáctou jdem domů na oběd, pak jde spát. Spí 2-2,5 hodiny. Pak se nasvačí (většinou nenasvačí
), chvilku si hrajem doma a kolem páté vycházíme buď zase na písek, nebo do obchodu nebo k našim. Mezi sedmou a půl osmou jdem domů…A další den zas
Já nepozoruju, že by jí stereotyp vadil, mně to taky vyhovuje, takže tak ![]()
Ještě teda když sou vedra, tak místo nějakýho písku je bazének
A o víkendech jezdíme na chalupu a tam je teda venku celej den…sbíráme šišky, hážem kamínky do potoka, sbíráme jahody a borůvky a tak ![]()
Nám bude 18m. a každý den stejný.. A taky to nějak neřeším, vyhovuje Nám to, teda mě určitě.. Ráno vstáváme o půl desáté, každý den na minutu přesně, můžu si řídit hodinky. Do desíti se válí v postýlce. Pak snídaně. Po snídani si hraje, sám, mě odstrkuje, nepotřebuje mě. Oběd. Po jídle vyrážíme na hřiště za dětma. Tam mě taky nepotřebuje, jen když má hlad, to jsem mu dobrá… Když se mu chci věnovat, třeba učit zvířátka a zvuky, číst si, stavět kostky, neuspěji. Ale i bez toho je chytrý jak liška, lump jeden. Koupačka před večeří, v 7 večeře a v 8 už spíme…
Budíček je kolem osmé. Pak je snídaně a moje kááááva.
Pobalím věci a okolo desáté jedeme ven - různá hřiště, mateřská centra, písek, bazén, nákupy. Pokud jsem dopoledne doma, tak uklízím a dcerka mi asistuje (má vlastní hadřík na prach, lopatičku, smetáček, atd.) Kolem jedné se vracíme, dáme si oběd. Od dvou do tří až půl čtvrté spí. Pak je sváča. Odpoledne je nějaký domácí program (zpívání, kreslení, hraní s míčem, s legem, atd.). V půl šesté chodíme ještě na procházku. V sedm je večeře, v osm koupání a v půl devátý chodí spát. To se jí teď moc nedaří, tak usne obvykle až v devět.
Jednou týdně jezdíme na takový hudebně pohybový kroužek a jednou týdně na plavání pro batolata.
Ahojky také mám 18-ti měsíční holčičku (raubířku)
Ráno vstáváme tak v pů 7,někdy už v 6 a jindy v 7.Jak kdy. Pak dáme snídani a začneme si hrát v pokojíčku. I když je někdy pravda, že si spíš hrajje maminka než Elča
Mno pak jdeme buď nakoupit a vařit a nebo jdeme na procházku. Poté oběd (cca 11:30 až 12:00) a jde dělat hají. A odpolednne záleží na tom zda je manžel doma či není. Pokud je doma tak nějkam jedeme (bazén, zoo, výlet, zahrada…) a pokud není tak jeme třeba na dětské hřiště, popovídat s kamarádkou, Elča se proběhá. Pak jdeme domů tak kolem té 18:3 až 19:00..Koupání, večeře a zase hají…A maminka je ráda, že má klídek
Mno to je tak ve zkratce náš den, ale někdy je více náročný a jindy méně. ![]()
Ahojky, co tak čtu, tak je to asi všude stejné!
My taky vstáváme kolem 6-7, mimořádně 8!
Procházka na nákup, nebo jen venčení s pejskem kolem baráku. pak domů vařit obídek, pohrát si, napapat a spinkat! po spánku si pohrajem, svačinka, jdeme ven na hřiště, když je hnusně tak se sejdem více maminek! 1× týdně chodíme na cvičeníčko, a 1× týdně děláme maminky výlety na celý den! ¨Když je vedro, jsme u vody!
Jinak si ted taky hrajem s legem, kreslíme, čteme knížky, tancujem, zpíváme, všechno možné-nemožné ![]()
Ahojky, mám prosbu - můžete mi napsat jak přibližce vypadá Váš den s cca 18ti měsíčním dítětem? Třeba kdy si hrajete, kam chodíte ven, apod. Mám holčičku, které je 1,5 a už občas nevím, co vymýšlet za program, jak si s ní hrát, apod. Díky!