Denní režim a jídelníček

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
256
29.7.05 11:45

Denní režim a jídelníček

Ahojte, mamky,

potřebovala bych nějaké názory a praktické zkušenosti kdy a co zhruba dělat a jíst, případně režim spaní.
Mám skoro ročního kluka a pravidelného ve svém životě nemá skoro nic, snad jen kojení cca po 2hodinách. Přiznám se, nemám srdce mu prso odepřít, nechcu poslouchat ten řev. A taky děsně kouše!
Je to málá potvůrka, ač se snažím přikrmovat od 6m tak sem tam sní 4-5 kousků (čehokoli, nevybírá si). Nejvíc mu jede ovoce, ale musí mít náladu. A hlavně se mu musí to jídlo dát po kouskách, ze lžičky vůbec nechce. Takže odpadají polívky, kaše.
Kluk se budí tak většinou v 23 hod, ve 3, v 5 pak ještě někdy spí, někdy ne. Pak pije v 7 nebo v 8 a pak to jede zhruba po 2,5 hod. Já si dělám snídani tak kolem půl osmé, zkouším mu něco dát, většinou si vezme pár kousků chleba. Ale před tím musí mít kojení. Jinak se přes den na hodiny nedívám, sem tam mu něco nabídnu, buď si vezmě, nebo ne. Nebo mu nabízím ze svého (nesolím, nekořením, nebo to přizpůsobím).
Spí někdy hodinu dopoledne, někdy po poledni, nebo až později odpoledne. Podle únavy a nespání přes den pak usíná večer ukojením tak mezi 20,30 a 22,30.

Proč to sem píšu: myslím, že hlavní problém je ve mě, že když se budu snažit víc o nějakou pravidelnost, tak se třeba naučí víc jíst něco jinýho. Nechci ho odstavit, i když kolikrát jsu ráno tak zničená, že bych si šla rovnou znovu lehnout, ale byla bych ráda, kdyby už nějaký kojení vynechal. A taky, kdyby měl nějaý aspoń trochu pravidelný spaní přes den , abych věděla, že ten čas můžu naplánovat třeba i pro sebe.

Poradíte?
díky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
132
29.7.05 12:22

Ahoj, to musí být vysilující, já mám teda 9m kluka a ten je přesný opak, je přesný jako hodinky, ale je pravda, že důsledně dodržuju režim. Vstává okolo 7h, dostane mlíčko z lahvičky pak má v 10h svačinu (ovoce, jogurt, přesnídávka…), ve 13h má oběd (nejradši maso-zelenin. příkrm od Sunarky nebo kaši…), 16.30 má svačinu (jogurt, ovoce, přesnídávka…) pak se jde okolo 19.30 koupat, dostane mlíčko a jde chrupat a spinká až do rána. Připadá mi trochu moc kojit roční dítě po dvou hodinách, tu potřebu mít sand nemůže, spíš si asi podudává (uklidňuje ho to) ale to je můj názor naprostého teoretika, každý si to dělá po svém. Tak hodně štěstí.
 Beruna

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
132
29.7.05 12:24

… ještě jsem zapomněla dodat, že většinou po každém jídle vytuhne, když vidim, že je ukňouraný a protivný nemilosrdně ho šoupnu do postýlky přes den a on spinká :lol:
 Beruna

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6545
29.7.05 12:28

Režim. No, u nás ho moc nemáme, ale snažím se dělat věci v cca stejnou dobu, někdy to jakž takž jde. Záleží na počasí, jak lezou zuby…
Obvykle vstáváme kolem 7-8 (dnes v 9), snídaně je kojo. Ale nic moc už. Pak jí cca po 2-3hodinách. Dopoledne sváča (jogurt, přesnídávka, mix, doplním rýžový chlebíček, sušenka či něco jiného a zapít vodou, šťávou či čajem). Pak většinou mezi 10 a 11 usíná a spí od 30-60mins. Pak po probuzení si hvíli hraje a pak někdy bejvá oběd. Zatím hotovky, jednak mě se to zatím ještě vyplatí a jednak moje jídlo zatim nece. Pak zas za 2-3hodinky další s váča - do středy byla první sváča kojo a pak druhá přesnídávka apod (ovoce vcelku nechce). Od včera zkouším kojení odpoledne vynechat. Večer po koupačce cca po 19hodině kaše a po 20kojo a kolem 21-22 usíná. Kolem půlnoci kojím a pak po 2-3hodinách.
Jinak u nás je situace taková, že odstavuju. Kvůli zubům to začalo a teď už mám z kojení spíš depky, navíc můj osobní názor a pocit je, že už je čas a že teda do 2let kojit nebudu (chci opravdu maximálně do konce roku, ale dřív bude líp. Osobně jsem při začínání příkrmů nejdřív dala jídlo a pak dokojila. Jenže malá moc nejedla. Takže když si dala maličko, další cca hodinu jsem jí zkoušela zabavit a pak nabídla jídlo znovu. Kojení pak bylo s odstupem cca hodiny určitě. Postupně jsme zrušily kojení venku. A teď občas tahá tričko, jen aby mohla k prsu, takže jsem nekompromisní a zkouším vydržet a nabízet místo toho cokoliv jiného. Vcelku jsme už úspěšné, by´t počet kojení neni zrovna dle mého ideální (přijde mi, že dohání v noci, ale na to se zaměřím později). Myslím, že pokud chceš, aby víc prcek jedl a věk na to už celkem má, doporučuju nechat pohladovět. Jiná možnost nejspíš moc není. Může to trvat pár dní, ale vyplatí se. Neřikam nechat hysterčit (i když už i na to u nás jendou došlo), ale jakmile vyplivne lžičku, tak mu hned nedat kojo a nenaučit sled jídlo a pak kojo. Jinak v těchto vedrech ani moc hlavní jídlo (teplé) nedávám a když, tak většinou mi ty hotovky jí i studené.
Držím palce
Gabča a Barča, 10měs

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
132
29.7.05 13:03

Gabčo, prosím tě mám dotaz, co je ten rýžový chlebíček, už to slyšim po několikáté a kde se dá popřípadě koupit.
díky Beruna

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
493
29.7.05 13:08

Ahoj,

musím říct, že obdivuju to takhle vydržíš.. 8O To by na mě teda fakt bylo moc. Připojuju se k holkám a radím omezit kojení. Asi bych se snažila malýmu dát kaši - pokud to přes lžičku nejde, tak alespoň třeba přes flašku a pak výrazně omezit noční kojení. Zkus třeba zapojit manžela, pokud to teda zvládne a pokud je k dispozici.. U nás to fakt pomohlo. Navíc je to pro mne super, protože manžel chodí spát pozdě (někdy mezi dvanáctou a jednou) To už já dávno spím, a on stihne obstarat jedno noční probuzení. Pak většinou jednou stáváme mezi třetí a pátou (teď už dávám čajíka, dřív jsem kojila nebo dávala Sunar), a pak spíme až do rána.
Musím přiznat, že přes den taky úplně super režim nemáme. Ale většinou to vychází, že chvilku zaspí dopoledne (bývalo to 0,5 hod až 2 hod, teď většinou je ta půlhoďka). Nově začal Ondrášek spát po obědě (nebo teda spíš před obědem - dávam později svačinu a později oběd, protože po ranním Sunaru je strašně zasycený, a pak dlouho nic nechce). A to dokáže spát poměrně dlouho - až 2 hoďky. Večer chodí spát okolo osmé, ale taky se to časem mění.. U nás v zá:,–(ě platí, že to co platilo před dvěma měsíci, je teď úplně jinak.
Tak přeju hodně štěstí při zavádění režimu. Plně souhlasím s holkama, že bych se na kojení postupně klidně vykašlala (já jsem přestala kojit tento týden)…Myslím, že to matku zbytečně zatěžuje a mimi už z toho nemá až tak moc velký užitek..
Pa a hezký víkend

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6545
29.7.05 13:16

Baštíme rýžové chlebíčky od Racia - koupit se dají asi v každém obchodě (kupuju já v Tescu a Droxi) - jsou buď plátky (slabší i silnější), kolečka. Dávám i kukuřičné tyčky nebo plátky, sušenky Hero Baby…hlavně ten polystyrén (rýžový chlebíček) u nás mizí ve velkém..je fakt, něco i nadrobí, ale jinak…:)
Jinak bych ještě dodala, že když omezíš kojení, to nemusí nutně znamenat odstavení. Ale určitě by to prospělo oběma a může to být i jen první krok k postupnému odstavení, k němuž časem stejně dojde. Mám doma takovou závislačku a dalo mi práci se dostat, kde jsme a jsem ráda, že jsem začala, protože se obávám, že bychom s tím jinak měly ještě větší potíže.
 GaB

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2133
29.7.05 22:02

Ahoj Gabinko!
Když měl Ondra rok, tak se začal s jídlem lepšit. Ovšem do té doby byl ochoten pozřít maximálně bílý jogurt a občas trošku zeleniny (tak dvě lžičky :-(((). Pití samozřejmě taky takřka nulové. Mimo to byl permanentně u prsa. Samozřejmě mi to dost vadilo, ale nechtěla jsem to jídlo lámat, protože jak ho znám, tak bych všechno ještě zhoršila. Prostě jsem neustále nabízela, vymýšlela, zkoušela nové věci a kombinace a ono to postupně přišlo. Dobré je jíst stejné jídlo s ním, jíst společně u jednoho stolu, nechat třeba ať jí sám..Teď jí bezvadně (ťuk ťuk), kojení jsem stopla před 14 dny, kdy měl dva roky. I to pití už je lepší…i když tam teda máme rezervy.
Co bylo jiné než u vás, byl režim, který měl. On ho potřebuje, jinak je strašně protivný…Asi bych na tvém místě začla tím…nepůjde to hned a samo, ale snaž se věci dělat přibližně ve stejný čas - aspoň ty jako vstávání, sváča, oběd, sváča, večeře, koupání, spaní…dá se to, dá se to i když člověk není doma, jen se musí trošku přizpůsobit. Podle toho, co píšeš, tak asi spíte jednou denně…tak prostě zkus s malým chodit ven v kočárku, nebo si s ním lehnout a učit ho na pravidelnou dobu…nenech ho usnout dopoledne, snaž se ho naopak utahat (nepřetáhnout :-))) a pak ti snad usne plus mínus ve stanovenou dobu. Vybrala bych ale buď jen kočár nebo jen postýlku…abys ho nemátla. Aspoň než se zaběhnete :-)
No a tak podobně prostě zavést celý den. Myslím, že v tom režimu je fakt asi základ. Aspoň nějaký aby měl…protože bacha, on bude čím dál prefíkanější a bude se ti s ním všecko dělat hůř a začne to být všecko možná neúnosné…Dítěti je potřeba se přizpůsobovat, dělat věci podle jeho potřeb, ale režim je jednou z nich…fakt.
No a kojení? V prvé řadě bych mu zatrhla to kousání - Ondra mě kousl asi dvakrát, jednou jsem mu vynadala, podruhé prso sebrala…a bylo. Pochopil, že o takovou lahůdku nechce přijít a už se neodvážil…další rok a čtvrt. A to je jinak docela drsoň :-))
K nočnímu kojení jsem taky už hodně napsala do diskuzí, mrkni sem https://www.emimino.cz/modules.php?…
a sem https://www.emimino.cz/modules.php?…

Musíš mít hodně trpělivosti a hlavně pevnou vůli. Já si myslím, že když se člověk jednou rozhodne a dítě mu např. jednu noc probrečí, protože se maminka chce posunout někam dál, tak má vydržet…jinak by to trápení minulé noci nemělo cenu. Stojí to za to. No snad to má hlavu a patu a snad ti to trošku pomůže.

Hodně štěstí a pevné nervy!

Sylva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
256
30.7.05 11:31

Díky za rady,

ještě bych dodala, že mě klučina nekouše do prsu, to si dovolil kdysi dávno jednou a už nedostal, tak si to asi pamatuje. Ale kouše mě kamkoli jinam - do nohy, ruky, palce - jako že chce mlíčko! Nebo tahá za vlasy, děsně to bolí. Manželovi to nedělá. Nevíme, co s tím.
Co se týká vyhladovění, když ho vozí babička, tak klidně nejí i 4 hodiny, ale pak to po hodinách dohání - zase mlíkem.
No, nic, jak dovrší rok a já se rozhodnu, že to vydržím, tak budu muset být drsná. Nechat se vyslíkat na veřejnosti opravdu nechcu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102
2.8.05 22:32

Ahoj,
náš roční bobek by byl schopný vyhladovět k smrti, kdybysme mu jídlo nenutili. Vůbec na něj nemá čas a ještě nikdy se o jídlo nepřihlásil.Zato když už to jídlo dostane, hltá ho, že mám strach, že mu bude špatně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí