Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Rocni syn doted v pohode spaval dvakrat denne dopoledne 40 min az hodinu a to same odpoledne, ale posledni dobou samotne uspavani trva stejne dlouho jako samotny spanek a nekdy ani odpoledne nevhtel spat vubec, tak jsme zhodnotili, zda neni cas na zavedeni jednoho denniho spanku po obede. Sice se nekolikrat povedlo, ze vydrzel a usnul do 5 minut a spal hodinu a pul az dve, a byl relativne v pohode, ale pak zase byly dny, kdy si dopoledne mne ocicka, place a leha si na zem a tak ho dam zase dvakrat, protoze mi prijde, ze se trapi. Prosim poradte…delat podle jeho potreb den co den jinak??? Nebo se snazit za kazdou cenu jiz zavest jeden spanek?
Já žádný režim nezavedla. Máme hodně aktivit, hodně jezdíme autem. Dcera se obvykle vyspí v autě, nastartuju a za chvíli je tuhá. Z toho jsou dny, že doma spát nechce, někdy naopak usne ještě před obědem. Asi to není úplně správně podle super matek, ale nám to vyhovuje. Nechci řešit že nemůžeme tam či onam, protože dítě zrovna má dobu spánku. Jezdíme na zahrádku, býváme tam dlouho do večera - to když je unavená, usne v kočárku. Jediný co mě štve, že dost ponocuje. To s ní můžu ležet od osmi v posteli a uráčí se spát v deset. Nevím, jestli ti to pomůže, někdo ti poradí železnou pravidelnost. Já říkám, že dokud nevstává do školky, žijeme jak se nám aktuálně chce
ještě teda uvidím přes zimu, až bude brzo tma.
@Anaviii nechávala jsem spát dle potřeby, kolem roku to bylo jednou během dopoledne, jednou během odpoledne. Někdy po tom roce se to začalo ustalovat na jednom spánku po obědě. Ale já mám rezimove dítě, kterému to takhle vyhovuje. Kdyz jednorázově nejde spát podle režimu, je ok. Ale když je to třeba na dovolené víc dní po sobě, je pak na zabití
Ale je to výhodné v tom, že prostě vím, kdy bude spát a podle toho plánuji aktivity. Třeba právě delší cesta autem je super po obědě, protože většinu prospí ![]()
@Jitul.kaaa9 mě to spaní v autě někdy štve. Jedeme od někud, já zbitá, unavená. Přijedeme domů a dítě je z auta krásně vyspinkané, takže si neodpočinu. A když se vracíme večer, zdřímne si a pak nechce spát doma ![]()
Já mám roční a dávám ji přes den spát podle její potřeby. Dneska šla zrovna dopoledne, plakala a byla unavená, tak proč ji mučit
když vydrží, tak jde až po obědě. Kašlu na režim, každý den jsem taky jinak unavená. Jen vím, že nesmí spát odpoledne déle, než do tří, jinak jí do postele večer nedotanu
Chodí spát mezi 19. a 20. hodinou., spí celou noc a vstává mezi 5. a 6.
Tak dekuju holky;) jsem rada, ze jste me utvrdily v tom, ze netrapit a davat podle potreby a vyprdnout se na pripadne rezimy…ze se to casem spravi samo ![]()
@Petula306 mně naštěstí usne jen přes to poledne. Večer nikam nejezdíme
Ale přesně to znám, když odněkud jedeme, ona se vyspí v autě a pak doma řádí, když bych slofika potřebovala já ![]()
Prechod na mensi pocet spanku neprichazi ze dne ja den, je potreba ty dni stridat: probudi se driv, nejspis bude spat 2×, probudi se pozdeji - 1×. Az bude umet v pohode zvladat bdit 5-6 h v kuse prechod je ukoncen.
@Olia_mc tak parada, v teto fazi stridani se momentalne nachazime a budeme v tom tedy pokracovat..ja jsem si nebyla jista, protoze kamaradky mi radily, ze jak jednou najizdime na jeden spanek, je potreba to ustat hlava nehlava, aby dite nebylo zmatene ![]()
Prechod je tezky obdobi tim, ze 2 spanky uz je moc - nevejdou se do jedneho dne, potreba bdit uz je celkem dlouha, ale ne na tolik dlouha, aby dite vydrzelo spat jen 1×. Resi se to prave stridanim dokud jednotliva bdeni nedorostou ![]()
Nebude zmatene, tak jsem delala u kazdeho prechodu. bude unavenejsi v den s 1 spanim, ale odpocini si v den s 2× spanim.
@Anaviii bude to v pohodě, neboj. Já se řídila při tom přechodu na jeden spánek prostě tím, jak bylo dítě unavené
Nejpozději jsem pak dávala spát tak kolem třetí odpoledne. Když pak třeba kolem páté začala vypadat na spaní, tak jsem se snažila už nějak zabavit a pak šla večer spát dřív než obvykle. Ono si to sedlo dost rychle, za pár týdnů se jí ten režim upravil ![]()
@Jitul.kaaa9 tak idealka..presne tak, jak spi do tri a dele, tak vecerni uspavani je na hodinu ![]()
U nás se to zlomilo, když začal chodit. Tím pádem přibylo i aktivit a na únavu nebyl čas. Teď zas je „blbý“, že si místo hodiny a půl dává hodiny tři, ale já to neřeším, za měsíc může být všechno jinak. U nás spaní 21-8.00, 11-14