Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Skončilo mi šestinedělí a řeším antikoncepci, prášky brát nemohu a tělísko také ne, gynekolog mi doporučil depo proveru, že je dobrá a dá se při ní i kojit. Máte někdo zkušenosti?
Taky jsem ji měla, asi rok a půl. Vše bylo v pohodě, byla jsem spokojená, bez MS, prej je to ale pěkné svinstvo
![]()
Ahojky,
sice po šestinedělí se tato forma antikoncepnce dá použít, ale já jí nedoporučuji. Já celkově nejsem zástancem hormonální antikoncepce u kojících (prostupuje do MM a zatím nejsou studie, co to udělá do budoucna s dětma, které hormony přijímají od matky - hlavně u chluků bych se obávala možné poruchy plodnosti). Depo-provera působí dále nepříznivě na mineralizaci kostí, proto je podle mého méně vhodná při kojení, nebo se při ní musí užívat vitamín D a vyšší dávky vápníku.
Dále mně zarazilo, proč nemůžeš brát prášky? Pokud je to z důvodu toho, že jde o hormony, tak Depo-provera je rovnež hormonální přípravek, který by neměl být předepsán při poruše jater, při žilních onemocněních (zejména pokud už žena prodělala trombozu), nebo při poruše krevní sráženlivosti. Depo-provera dále udělá to, že zabrání ovulaci, tím, že zablokuje vaječníky a dochází při užívání i k tomu, že atrofuje (snižuje se) děložní sliznice. Často jsem léčila ženy následně po užívání provery dalšími hormonálními preparáty, aby se jim obnovila děložní sliznice a někdy to trvalo i 2 a více let, než se vše dostalo do normálu. Proto, když plánuješ další těhotenství v rozmezí cca 3-5 let, tak bych proveru nedoporučila.
Tělíska existují různá, pokud nemůžeš hormonální, existuje nehormonální, které je i levnější, ale zase má více procent žen s ním krvácivé problémy (silné menzes, krvácení mimi cyklus).
K tomu je spousta nehormonální bariérové antikoncepce - od kondomů, pesarů, po spermicidní gely a podobně.
Kojení samo o sobě antikoncepcí není a dá se otěhotnět i když se po porodu nedostaví menstruační cyklus.
Barča ![]()
Taky jsem ji měla při kojení, až jsem odstavila, tak mi ji dr. sebral. Prý při ní dochází k odvápňování kostí. Dal mi normální pilule.
No prasky brat nemohu, protoze proste uzjsem vyzkousela asi 5 druhu a je mi proste po pouzivani /jakychkoliv/ leku oralne zle od zaludku. Telisko jsem mela uz prave ono nehormonalni a samo se z tela vyloucilo, proto mi gyn. doporucil Mirenu nezkouset, ze je velka pravdepodobnost, ze se vylouci i toto telisko…
Deti mam dve a dalsi jiz neplanuji, takze v tomhle problem nevidim.
Ostatni formy, co jsi zde popsala jsou ale na dlouhodobe uzivani nevhodne - nedovedu si predstavit nasledujich cca 20 let pouzivat s manzelem kondom…
Takze proto se mi DP docela libi, ale prave se bojim, jestli to neni opravdu silny dryak…:(
Ahoj, no já jí beru teď půl roku a zatím spokojenost
Žádné vedlejší účinky zatím nepozoruji.
79Simona píše:
No prasky brat nemohu, protoze proste uzjsem vyzkousela asi 5 druhu a je mi proste po pouzivani /jakychkoliv/ leku oralne zle od zaludku. Telisko jsem mela uz prave ono nehormonalni a samo se z tela vyloucilo, proto mi gyn. doporucil Mirenu nezkouset, ze je velka pravdepodobnost, ze se vylouci i toto telisko…
Deti mam dve a dalsi jiz neplanuji, takze v tomhle problem nevidim.
Ostatni formy, co jsi zde popsala jsou ale na dlouhodobe uzivani nevhodne - nedovedu si predstavit nasledujich cca 20 let pouzivat s manzelem kondom…
Takze proto se mi DP docela libi, ale prave se bojim, jestli to neni opravdu silny dryak…:(
Tak teď, když mám další informace
, je to pro tebe nejlepší a asi i jediná možnost. Neboj, je to normální antikoncepce, se kterou je většina žen spokojená. Pokud budeš kojit, tak si dolňuj vápník a k tomu i vitamín D, protože tato antikoncepce ve větší míře odvápňuje kosti. Po dobrání (pokud budeš jednou chtít přestat) se může stát, že nedostaneš i 1-2 roky menzes, do doby, než sen děložní sliznice obnoví.
Barča ![]()
Zdravím, víte někdo za jako dlouho po braní DP se dá tělo do normálního stavu ? Brala jsem DP 2 roky a po prvním dítěti 2,5 roku, celkem tedy 4,5 roku a v současné době mám : bolesti kostí, pocit sevřeného žaludku a pocit na zvracení, pocit horka a pocení, celkově se necítím dobře. Před měsícem jsem DP skončila, nyní nemám žádnou HA. Setkali jste se někdo s takovými příznaky ??