Deprese a kojení

14.11.13 00:15

Deprese a kojení

Můj 4,5 měsíční syn trpí už od narození kolikou. V šestinedělí to bylo hrozné, pak se to kolem druhého měsíce přechodně zlepšilo a kolem třetího měsíce nastalo opět zhoršení. Přesto, že jsem zkusila vše možné, zdá se mi, že nic nezabírá - alespoň ne dlouhodobě. Syn doslova celé hodiny propláče.
Poslední dobou mám pocit, že to přestávám zvládat po psychické stránce. Dříve jsem se utěšovala, že to určitě brzy přejde - že to bude trvat tak 3 měsíce (říká se tomu přece tříměsíční kolika), ty že nějak přetrpím a pak už to půjde. To mi dodávalo sílu.
Zhruba od toho třetího měsíce se mi zdá, že se můj psychický stav postupně zhoršuje. Nejhorší to bylo asi dnes. Celý den mi bylo příšerně. Měla jsem pocit, že už přestávám zvládat běžné věci (nákup apod.), točí se mi hlava, nic si nepamatuji…
Kromě té koliky mám ještě nějaké rodinné problémy. Nějak se to prostě nakupilo. Nevím, jestli jsou ty stavy způsobené tím psychickým náporem, nebo je to nějaká poporodní deprese. Zhruba do těch třech měsíců jsem to totiž relativně zvládala.
Přemýšlím, že s tím někam zajdu, ale moc si s tím nevím rady. Mám zkusit psychologa nebo rovnou psychiatra?
Kdybych brala nějaká antidepresiva, musela bych zřejmě přestat kojit, že? Nevím ale, jakým způsobem by měl probíhat přechod na UM. Musí se to udělat naráz, nebo to jde dělat postupně např. párkrát denně nakojit a párkrát dát flašku)? Bojím se, že takhle rychle by se mi nezastavila laktace a byly by z toho jen problémy navíc.
Děkuji za odpovědi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
16986
14.11.13 00:24

@Rosemary296 :hug: :hug: je mi lito co prozivas.
Mas tuseni, kolik maly vysaje? Nemuze byt hladovy? Pak by treba stacilo odsat a dokrmit a spokojenost by byla na vsechn stranach.
V prvni rade bych zjistila, jak pribira, lepe kolik vysaje celkem za den, porovnala bych si to s predepsanymi davkami, pak bych vedela, jestli problem neni hlad.
Pokud by byl, prikrmovala bych bud MM nebo UM, kdyby to bylo UM, MM by postupne ubyvalo a laktace skoncila prirozene. Dalsi moznost je injekce na gynekologii na ukonceni laktace.
Pokud by to nebyl hlad, zacala bych patrat ihned po psychologicke pomoci. Mozna by opet nejlepe pomohl gynekolog.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14.11.13 00:29

@AniNevim Hlad to asi nebude. Syn přibírá docela pěkně. Zato je věčně nafouklý, prdí, kroutí se, propíná do luku… Dětské doktorce jsem to říkala několikrát, ale nezdá se mi, že by se jí to chtělo nějak řešit. Doporučila nám Sab Simplex, který ale absolutně nepomáhá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16986
14.11.13 00:35

@Rosemary296 nam i hodne maminam v okoli zbral az BabyCalm a poradne odrihnuti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14.11.13 05:49

@AniNevim Také se mi zdálo, že ze začátku pomáhá, ale po čase působit přestal, Asi si na něj synova střeva zvykla. Zkusili jsme i řadu dalších kapek, říhání samozřejmě taky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14.11.13 05:59
@AniNevim píše:
@Rosemary296
prikrmovala bych bud MM nebo UM, kdyby to bylo UM, MM by postupne ubyvalo a laktace skoncila prirozene. Dalsi moznost je injekce na gynekologii na ukonceni laktace.

Jestli jsem to dobře pochopila na základě tvého příspěvku, je možné přidávat UM postupně a tím postupně omezovat kojení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18223
14.11.13 06:41

Ahoj.
Spíš myslím, že jde o vyčerpání. Starší měl taky koliky a byla jsem hotová. Přestat kojit mi ale u obou dětí hodně psychicky pomohlo.
Možná bych prvně kontaktovala jen psychologa a vykecala se. A hlavně- zajistila si pomoc. Manžel aby třeba o víkendu vzal noční a prcka ti přinesl až k prsu a zase pak odnesl do postýlky. V sobotu aby s ním šel třeba ven a mohla ses trochu dospat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18223
14.11.13 06:41

Píšu ještě SZ :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11117
14.11.13 06:51

Co zapojit manzela a babicky, odstrikat mliko na pul dne a vypadnout z domu? to jako prvni pomoc.
jinak ja jsem vylecena z drzeni se kojeni zuby nehty, takze ja bych asi vyzkousela, jestli se to brisko nezlepsi, kdyz dam UM :nevim: neriskovala bych razny a okamzity prechod z plneho kojeni jen na UM, protoze ani UM mu nemusi sednout hned a muze byt nutne pozkouset, co mu vyhovuje. a i na laktaci je lepsi ubirat postupne (ja musela ze dne na den a byla to sila).
preji pevne nervy a brzke zlepseni. nevzdavej se te nadeje, ze to bude lepsi. ono fakt bude ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5436
14.11.13 07:20

Zkoušela jsi vyřadit ze své stravy mléčné výrobky?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16365
14.11.13 07:39

@Rosemary296 drz se. Detske koliky jsou napor na celou rodinu a na maminu tim spis. Nicmene prechod na UM taky muze problem jenom prohloubit. Pokud lze zkusila bych co nejvic zapojit do pomoci rodinu, aby sis co nejvic odpocala. V druhe rade pak psycholog, a taky resit ty rodinne problemy :hug: myslim ze je to presne jak pises nakupilo se to, coz je ale bezne. Nemyslim podle popisu ze hned budou nutna antidepresiva, ale pokud ano psycholog te jiste za psychiatrem posle a daji se vybrat i takova pri kterych se kojit da ;)
Kdyz bys chtela klidne po SZ :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Verun83
14.11.13 07:46

Myslim, ze je to u tebe vycerpani. Kolikrat jsem ani nevylezla z domu jak mi bylo zle. Klepala jsem se, slaba jak moucha, bylo mi na zvraceni, mela jsem u toho pocit na omdleni a kolikrat u teplotu. Jen jsem kojila, spala a jedla. Jestli to u vas trva tak dlouho a zadne zlepseni, mozna opravdu bude lepsi prejit postupne na um, treba zkusit nahrazovat jedno kojeni um a uvidis reakci syna.

• Citovat
  • Upravit
12067
14.11.13 08:07

@Rosemary296 ahoj, nedavno jsem si prosla tim samim co pises. dceri je za tyden 5.mesicu. u me teda stoprocentne pomohlo prestat kojit - prestala jsem z hodiny na hodinu a uz vecer jsem se citila opet jako clovek. ja bych kojila moc rada, ale jsou proste typy zen ktere nezvladaji hormonalni stav. ja se navic lecim se stitnou zlazou a zvysenym prolaktinem.
na koliky co popisujes mala take moc netrpela, ale zas je hodne kontaktni dite a vyzaduje neustalou pozornost.
po vysazeni kojeni, se ulevilo i malicke - od te doby je usmevave miminko, ktere spinka pres den a je zlata!!!
jestli se citis ze uz to nejde a chces kojit dal urcite bez za doktorem, v dnesni dobe ti muze napsat prasky ktere te v kojeni neomezi a ulevi se ti :hug:
preji at se brzy citis lip, neboj vsechno bude zase dobre

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6945
14.11.13 08:08
@Rosemary296 píše:
Jestli jsem to dobře pochopila na základě tvého příspěvku, je možné přidávat UM postupně a tím postupně omezovat kojení.

Laktaci rozhodně nezastavuj,. pokud chces kojit. VYřaď mléčné kravské výrobky zte tvé strany, může to být ABKm(alergie na kravské mléko)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16986
14.11.13 09:31
@AliTad píše:
Zkoušela jsi vyřadit ze své stravy mléčné výrobky?

to je take pravda, uplne jsem zapomnela. Kvuli MM jsem se ladovala mlekem, ktere ani ja dobre nesnasim a malicky z toho mel prujmy. Vubec by me to samotnou nenapadlo. Vysazeni pomohlo a i Caro bez mleka je celkem fajn.
Ani jsem nemusela vyloucit kysane vyrobky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna

Ikona - Anna Musilová