Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj holky,
byla bych ráda, kdybyste mi některá z vás mohla poradit. Mám skoro měsíční holčičku, která mi teď několik posledních dní zlobí při kojení. Během kojení se pouští, brečí a vzteká se. Nejdřív jsem si myslela, že jí možná nechutná moje mléko, ale tenhle problém se vyskytuje pouze u kojení z levého prsu. Když ji dám k pravému, normálně pije. Bohužel ale vyžaduje jídlo docela často. Nevím, zda jde o růstový spurt či o něco jiného, ale stává se, že kojím i každou hodinu a většinou samotné kojení trvá i 30 minut, než má dost. A takovou frekvenci bych na jedno prso nevydržela.
Navíc po kojení bývá i dost neklidná. Dlouho nechce usnout. Někdy proběhne kojení dokonce 3× (takže minimálně 3 hodiny) než usne. Mezitím brečí. Už mi to leze na mozek. Začínám být dost zoufalá z neustálého křiku a nevyspání. Dokonce už jsem na noc dala i Nutrilon. Nejdřív mi to bylo líto, že takhle malému človíčkovi dávám UM, ale když se najedla, nejen že nekřičela a vypadala naprosto spokojeně, ale usnula mi na 4 hodiny. Tak mám pocit, že mám málo mléka. Jenže prsa se mi nalévají. I když ne tak moc, jako ze začátku. Ale zase je pravda, že jsem předtím kojila každé 2 hodiny a teď je to častěji.
Prosím, máte s něčím podobným některá z vás zkušenosti? Nechtěla bych přestat kojit a nechat ji jen na UM. Ale už jsem z toho fakt zoufalá. Navíc moje prsa dost trpěj ![]()
Jak trpěj? Pokud chceš kojit, tak není lepší rady, než kojit jak chce dítě, klidně pořád. Zalézt nahaté do postele a ať si tě olizuje jak chce. Mělo by se to za pár dní srovnat.
@Kiky86 Taky nechápu, co myslíš tím trpěj. Pokud se Ti dělají ragády, máš špatnou techniku kojení. Pokud máš jen pocit ožužlaných prsou, je to normální. Nic příjemného, mít mládě co hodinu na prsu (znám, za poslední měsíc měl mladý 2× dvoudenní spurt), ale pokud chceš kojit, tak to k tomu prostě patří.
To že se vzteká je taky docela běžné při spurtu. Nejlepší radou je skutečně kojit, kojit, kojit. Věř svému tělu, že svoje dítě ukojíš a věř dítěti, že tě rozkojí. ![]()
Jsi ještě v šestinedělí, to je všechno normální. Já kojila i po deseti minutách, občas to bylo na palici. V podstatě se to nějak trochu ustálilo až před třetím měsícem a to zase začal šíleně trpět na koliky. I dneska, skoro ve 4 měsících kojím po hodině, max. po dvou, když mi zachrápne venku v kočáru - jí málo a často. Jinak malej u kojení trpěl bolením, v podstatě hned po prvních douškách začal šíleně řvát a kroutit se, do toho měl reflux, takže jsem ho kojila na několikrát, s pauzama a pak to vyšlo klidně i na hodinové krmení, než měl aspoň trochu dost. Zkrátka si zalez s malou do postele, koj jí, jak potřebuje a nic neřeš. Pokud je to tvoje jediné dítě, tak tím spíš, nemusíš řešit staršího sourozence. Mimčo si to obstará všechno samo. ![]()
Tohle mi dělá moje 3 měsíční dcera občas taky a zjistila jsem, že to je tím, že se ze začátku naloká vzduchu a chce odbrknout. Takže když to občas udělá, tak hodím na rameno a když si uleví, tak pak v klidu pokračuje dál.
Přesně jak píšou holky. A k tomu bojkotu jednoho prsa: nepomohlo by změnit polohu? Já jsem prvních několik měsíců byla z pravého prsa schopná kojit jen vleže, jinak se špatně přisávat. Teď už je to ok. Nebo je možné, že je v tomu prsu horší spouštěcí reflex. Na to by mohlo pomoct začít kojit z „dobrého“, jakmile mléko začne téct, spustí se i z toho „špatného“, takže rychle mimčo přehodit k němu. Na spouštění dále pomáhá nahřívání prsou a popíjení teplého nápoje před a při kojení.
S UM opatrně - jednak může být problém s lahvičkou (kazí techniku kojení a dítě může prso odmítat - měla jsem zářný příklad se starším synem), a pak taky s takovou tělo nedostane nikdy signál, že je třeba dělat víc mléka. Pokud je dcera večer neklidná, zkusila bych raději třeba šátek. S mladším byly první dva měsíce večery hrozné - usnul na chvíli u prsa a když jsem ho položila, do 15 minut byl vzhůru se řevem, takže se to všechno opakovalo. Spát pak šel až se mnou do postele, kdy usnul u prsa a když mě cítil, vydržel pár hodin v klidu spát. Ale pak to najednou přešlo a dnes usíná bez problému (většinou) sám. Takže za mě je Um chyba, pokud ti jde o úspěšné kojení.
Kojení je jiné než um flaškou (děti po um skutečně pěkně spávají a přibírají
), chceš-li kojit, soustřeď se na zkvalitnění techniky zvláště přisátí. Kolikové děti bývají častěji u rozkojených maminek, kde si dítě nechá nastříkat mléko do pusy a „nemusí“ se snažit - to samovolné spouštění ale často není dostatečně bohaté na tuk, děti pak mají rychleji hlad, a ten rychlý průlet laktózy není moc dobrý pro trávení (je pak zelenější kadění).Zlepšení přisátí pomůže u bolebřichů, bolesti bradavek, častého buzení na kojení - jde o co nejširší přisátí (podrážděním pusy bradavkou), nabrat spodním rtem co největší část dvorce, zabořená brada masíruje prso (a) kojení je možné upravit podle videí dr newmana (b) zvláště stláčení ©
(a) celý popis třeba tu např http://kojim.webnode.cz/…vne-prisati/
(b) http://www.dojcenie.eu/…it-dojcenie/
© http://dojcenie.wordpress.com/…nie-prsnika/
pokud tě bradavky bolej, tak hledej na laktačních webech radu, která ti sedne ![]()
a tu je odpoveď jiřiny na kojeni.net
Dítě odmítá pít z levého prsu odpověď: Tohle prostě někdy děti dělají, že začnou preferovat jeden prs před druhým. Nabízej mu tento prs až po spouštěcím reflexu - až jak se spustí mléko (to se spouští v obou prsou najednou). Takže ho nejdříve dej k tomu pravému a hned jak se mléko spustí, tak ho přehoď k tomu levému, koj z něj a poté ho dej zase k pravému. Asi to z něj prostě teče trošku hůře, případně se na něm mohlo něco změnit - neměla jsi třeba zánět? případně po zánětu nebo retenci je chuť změněná a dětem nechutná. Nezačala jsi používat nový parfém? Ty děti jsou někdy potvůrky. Také to ovšem může být lehká laktační krize, v tom případě by mohlo pomoci v tom konkrétním prsu zvýšit tvorbu mléka - po každém kojení můžeš z toho prsu ještě zkusit 5 minut odstříkávat.
Buď trpělivá, takových různých bojkotů bude čím dál více, děti si hlavně po 3 měsících věku začnou prosazovat svůj názor. A i kdyby to snad nevyšlo - tak neboj, ukojit dítě lze v pohodě i z jednoho prsu.