Deprese, co pomáhá?

31.5.24 17:05

Deprese, co pomáhá?

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jestli tu jsou lidé co se potýkali, nebo léčí s depresí. Depresivními stavy si procházím už 4 roky a poslední dva měsíce už jsem na AD. Dalo by se to přirovnat k periodické depresi. Aktuálně beru Mirtazapin na spánek a chuť k jídlu, před týdnem jsem začal brát brintallex a čekám co se bude dít. Spánek a chuť k jídlu už se nějak srovnala k normálu. Ale převládá špatná nálada, negativní myšlenky, nulové sebevědomí, úplná ztráta chuti na sex a celkový problém s pamětí. Moje otázka zní, jak vy zvládáte depresi a popřípadě co vám nejvíc pomáhá a zvedá náladu? Vím že to je běh na dlouhou trať a jsem rád, že už jsem to začal řešit. Budu moc rád za každou odpověď 🙂

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2
31.5.24 17:13

Mně taky dlouho nic nepomáhalo, ale člověk musí vyzkoušet plno činností, které mu aspoň na chvilku uleví a stopne na chvilku mysl. Mně na to například pomáhá organizace něčeho, že vidím změnu, například uklízení. Ale je to dost individualní, zkoušej plno činností a ono to přijde samo. Spoustu lidí ti bude říkat jdi ven, s kamarády apod., ale upřímně, kdo by chtěl, když tě tohle trápí. Tak se určitě řiď sám sebou, co ti zrovna v tu chvíli pomůže. Brzo bude líp uvidíš. Držím palce. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.5.24 17:24

Byť to bude znít přiblble, poslední špatné období jsem přečaka na gauči, kde jsem si dokolečka pouštěla film Duna.
Taky mi dělá opravdu dobře když můžu řídit, takže se snažím najít si záminku jet někam autem, byť na blbý nákup potravin za roh, kam bych se jinak nevykopala.
Léky tedy neberu, je to takové období kdy ve špatném období říkám jasně perte mi to sem a pak zase si říkám, že ještě ne.

• Citovat
  • Upravit
24788
31.5.24 17:24

Zkušenost s rodiny : cílená vhodná antidepresiva, dobrá psychoterapie, kvalitní strava - ovoce, zelenina, bílkoviny + hodně světla, nezatemňovat se! chodit ven, pořádně dýchat, zkus jógu, hodně na slunko, do přírody, hodně lásky - parťáka nebo partnera, své pocity sdílet s podobnou skupinou (klidně anonymně fcb skupiny apod.), podpora aspoň někoho z rodiny a koníček co tě fakt baví - může to být klidně vyšívání nebo filmy - to je úplně fuk.. drž se :kytka:
je to nemoc jako každá jiná, hodně štěstí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24788
31.5.24 17:26
@Anonymní píše: Více

nezní to vůbe přiblble :kytka: hodně zdraví.. :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.5.24 17:33

Mně bohužel nepomáhá nic, antidepresiva ani psychoterapie :(
Ale je to individuální… Často se dívám na videa na youtube, na filmy…pomáhá mi to alespoň na chvilku zapomenout na realitu…

• Citovat
  • Upravit
4383
31.5.24 17:42

Když to na mě přijde, pomůže mi procházka, hudba, nebo si zacvičit. Někdy i úklid, zkratka na deprese je nejlepší něco dělat. Když nepomáhá ani to, POTÉ odborník, ale člověk se musí snažit hlavně sám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.5.24 17:46

Me pomahala priroda, tmavy smrkovy les, o samote… jsem takovy vlk samotar, vubec jsem se v te dobe ztotoznovala s vlky… dale katastroficke dokumenty, ne kriminalni to by byla cesta do pekel, proste silne pribehy tech obycejnych dobrych lidi…
moje psycholozka… vzdy mi dala ukol na tyden, dal muj zivot nesahal, tyden a dal nic…

• Citovat
  • Upravit
4335
31.5.24 17:50
@Anonymní píše: Více

zkus knihu Telo scita rany, velka kniha tezke a misty smutne cteni, ale zameruje se prave na pripady na ktere je klasicka moderni terapie kratka…
ja si ji poridila kvuli nocnim muram z davneho a terapeuticky zpracovaneho traumatu, presto me moje hlava stale trapi :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.5.24 18:37

Tak tohle je vzdy na na delsi dobu. Zacala bych jinymi AD. Moje zkusenost je takova, ze ty spravne ze mne udelali zase plne fungujiciho cloveka, ktery dokonce obcas umi byt i stastny. A odtud se uz zacalo s dlouhodobejsimi upravami. Zdrave jist, hybat se, a pravidelnost a rezim, dost zasadni vec, ac se zda nepodstatna, ale je to dulezite kvuli hormonum. Najit si cinost, ktera te dela stastnou, at je to hackovani nebo sachy nebo peceni nebo sport, cokoliv. A provozovat, idealne denne. Neexistuje si poustet smutne filmy, smutnou muziku, ta emocni precitlivelost zustava fakt dlouho. Osobne bych doporucovala si na toto zvyknout a zit tak proste navzdy. Drzim palce. Jestli te to uklidni, ja po silne atace deprese, ktera prisla po delsi dobe ruznych atak uzkosti nemam problemy VUBEC uz 30 let. :kytka:

• Citovat
  • Upravit
408
31.5.24 19:10

Tahle 6 týdenní terapie mi pomohla. Ale pro každého to není, bejt 6 týdnů mimo domov…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2359
31.5.24 19:45

Do lázní bys nechtěla? Změnila bys prostředí.
Deprese bez psychozy na 3 týdny (plus jeden týden na vyžádání, když schválí, vyřizuje se v laznich). Máš na výběr Jesenik, Karlova Studánka, Lipova.

Jak píše @RadiatorStudeny, jsou možnosti intenzivní terapie s pobytem na psychoterapeutickem otevřeném oddeleni.
Nebo stacionar s dochazkou do terapeuticke skupiny. Odkud jsi?

Sex - mirtazapin je tlumivy, dává se na spaní. Nevím, může mít taky vliv v tomto bodě? Deprese taky. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2359
31.5.24 19:49

Na deprese se zkouší rtms a docela s úspěchem.

Nevýhoda rtms, že se musí chodit denně po dobu několika týdnů a že se zatím dělá na málo místech.
Zkus se poptat u psychiatra.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2359
31.5.24 20:03

Hodně dobrý je pohyb, kdy se člověk zpoti.
Svižná prochazka s holemi, aby se zapojilo celé tělo. Alespoň půl hodiny až hodinu pravidelne několikrát týdně…nebo jiný druh pohybu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2359
31.5.24 20:04

Intenzivnějším pohybem se tvoří protidepresivni hormony.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí