Psychicky vyčerpaná v těhotenství

154
20.5.08 10:31

deprese v těhotenství...ááách

Maminky,
tak trochu zoufale se ptám na jakoukoli informaci, jež by mne mohla povzbudit. Končím 2.měsíc těhotenství a pokud bych měla shrnout těhupříznaky, tak jsem jeden velký depresivní hormon - celý den je pro mě námaha, těším se na spánek, kt.ale začíná být dost nekvalitní-furt se budím. Jsem příšerná na manžela, všechno mě vytáčí, zraňuje. Nic mě netěší,nebaví. Nechodím mezi lidi a sama sobě si připadám ošklivá a nemožná. Špatně mi je také fyzicky, ale nezvracím a oproti psychice je to sranda. Měla jsem vždy dost nepříjemný PMS a jakoukoli hormonální změnu snáším špatně.
Mimi je samozřejmě chtěné a vzhledem k tomu, že jedno už mám, tak nejsem žádný nováček. První těho bylo psychicky příšerné a po porodu - po ukončení kojení jsem brala antidepresiva. Doktor mi dodával odvahy, že druhé těho může vypadat zcela jinak, což první měsíc vypadalo. Teď je mi čím dál hůř a děsím se dalších měsíců. Jsem skutečně v jiném stavu… Ale musím se starat o domácnost a rodinu a takhle se to fakt nedá. Se z toho zblázním…do úlevy daleko?
Zajímalo by mě, jestli máte nějakou podobnou zkušennost nebo radu.
Děkuji za jakoukoli reakci. PaJi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymni
20.5.08 10:41

Zažila som niečo podobne v tom zmysle , že po porode prvého dieťatka som bola psych. úplne dole a sm na antidepresívach. Po dvoch rokoch sme začsli zvažovať druhé dieťa a po konzultácii s lekárkou sme antidepresíva nevy:,–(ili úplne len upravili a zmenili na také aké sa možu užívať aj počas teh. Druhý porod prebehol úplne v poriadku a ja sa cítim tiež OK . Myslím že nebyť liekov tak takisto budem na tom horšie. Malý bude mať 3 roky a je tiež OK . Prajem Ti všetko dobre dopadlo

• Citovat
  • Upravit
154
20.5.08 10:59

diky moc za odpověď. Ano, to vypadá dost podobně, ale doktor mi nedoporučil žádné léky, že to nechce riskovat ve vztahu k miminku. Jaké ti tvůj doktor schválil?? To si asi druhé nekojila, že?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
20.5.08 11:09

Práveže ja som kvôli problémom nekojila prvé dieťa a druhé som kojila napriek liekom. Názov tých liekov si ale nepamatám, ale skúsim zisťiť. Ešte ti chcem povedať , že pri druhom pôrode som všetko mala vydiskutované aj s pôrodníkom a jeden mladý gynekológ mi hovoril , že už sa stretol s takým prípadom maminky na tých istých liekoch , ktorá kojila. Takže skús sa spýtať aj svojho psychiatra , lebo podľa mojich skúseností je lepšie ak ty budeš v pohode ako by si mala celé teh. pretpieť v depresii. Ja hovorím , že kto nezažil nepochopí.

• Citovat
  • Upravit
363
21.5.08 04:09

hmm…to ti vážně nezávidím..já jsem sice první 4 měsíce blila od rána do večera, nechutenství..nic moc, ale s depresí se to nedá srovnávat, vím jaký to je, už jsem opravdovou depresi (v pravém slova smyslu) zažila..nebyla jsem schopná ani vstát, nebo dělat kroky mi přišlo úplně zbytečné..ale už je to dávno- naštěstí, a snad mě nepotkají žádný splíny- mám trochu strach- protože vím, že se tomu musí předcházet, a když se objeví splín, tak to hned řešit, aby se to nerozvinulo v depku..pak už je pozdě..dr. mi taky tenkrát předepisoval deprex a jiné léky, ale já to nebrala- byla jsem pak ještě unavenější, a to mi spíš zhoršilo situaci..ale jestli Ti léky pomáhají- tak také souhlasím s tím, že raději najít vhodné léky, které lze užívat i v těhu (co nějaký přírodní? z lekárny..), než se trápit..musíš se poradit s Dr…a nebo ještě lépe- co zkusit nějakou terapii- i když třeba neseženeš přímo pro těhu, tak by mohla pomoci individuální, nebo skupinová terapie..za zkoušku to stojí;o)
Tak se drž!! Snad bude líp!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
154
21.5.08 15:57

janah09 to je tvá vlastní fotka? supr bříško, supr fotka. Já u prvního byla bez bříška skoro až do 6.měsíce :lol: Pak to šlo ráz na ráz-teda spíš až poslední měsíc.To mi vyskočilo.

Jinak k té mé depresi. Já se dalšího těhotenství z tohoto důvodu bála jak čert kříže,ale můj dr byl tak pozitivní, že to přišlo na první pokus :lol: . Léky mi nedoporučil žádné. Hledal všemožné možnosti,ale všude je psáno „nedoporučuje se“.
Snažím se hodně spát, nepřipouštět si jakékoli myšlenky, ale pocity se vočůrat nedají… Prostě se to vůlí nedá ovlivnit a musím souhlasit, kdo nezažil, nepochopí. Jen mám pak výčitky, že kuli mně trpí manžel a malej, protože jsem neschopná čehokoli. Nicméně, hlavně že mimi je v pořádku.
Díky maminky za reakce :D :D a přeju jen to nejlepší. P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Betty03
21.5.08 16:59

ahoj,
jen bych chtěla k těm lékům podotknout, že antidepresiva patří do skupiny léčiv, která se mohou brát téměř pořád, samozřejmě ne všechny, ale lze najít, těhotenství ani kojení není kontraindikace. Je to právě proto, že jsou lidi, kteří je musí brát dlouhodobě /v řádu let/. Zároveň bych tě ale chtěla uklidnit, že právě AD patří do skupiny nejvíce rozvíjených léků, samozřejmě nemyslím nějaké léky 1. a 2. generace a la Neurol a Diazepam /což přesně vzato nejsou AD/, ale ty nové mají méně vedlejších účinků než Paralen či Acylpyrin, jsou zacílené skutečně jen na centra v mozku. Takže je-li to nutné, lze najít léčbu. Jedna známá prodělala 3 potraty (2 vyvolávané až po UZ v 20. tt kvůli vadě neslučitelné se životem dítěte) a nyní je zázrakem těhotná a pochopitelně vyklepaná, protože už má své zkušenosti a lékař jí právě léky na psychiku napsal. Ono miminku také nesvědčí, když maminka tvoří stresové hormony, které k němu pochopitelně pronikají… Je proto na zvážení, jak vážný je tvůj stav (můžeš se poradit s psychiatrem o lécích, gynekolog nemusí být o novinkách tak informován). Tak jen tolik… Ale věřím, že to zvládneš a budeš v pohodě :wink:

• Citovat
  • Upravit
Betty03
21.5.08 17:01

ještě stručně - právě na přírodní léky pozor, některé bylinky jako např. třezalka jsou pro mimi mnohem méně vhodné, než klasická AD… :! Na těch přírodních často není napsané nic, a přitom zdaleka ne všechny bylinky jsou bez rizika…

• Citovat
  • Upravit
330
21.5.08 19:32

Ahojky, přidám se se svou troškou do mlýna.
Předtím než jsem otěhotněla (chtěně) jsem se léčila cca 8 měsíců na nervové vyčerpání…Byla jsem na nemocenské a v takovém stavu, že jsem nedokázala zajít ani do obchodu nebo zvednout telefon.

Těhotenství mi doktor doporučil - sice říkal že on by ještě tak měsíc dva počkal, ale jinak byl rád.
Co se týče léků: tak ty jsem po tom co jsem zjistila že jsem těhu během měsíce po dohodě vy:,–(ila. Ty příznaky, co popisuješ jsem měla předtím běžně a jediné, co mi na to zabíralo byl argofan.
Teď jsem měsíc bez léků. Jsem šíleně unavená, spavá a hlavně neschopná nic dělat, sice po manžovi neřvu, ale vadí mi co dělá…i to že si lehne vedle mě.
Když jsme se bavili o tom s doktorem, tak říkal, že pokud chci, tak mi klidně hned předepíše léky znova - já jsem nesouhlasila s tím, že to s manžou vydržíme do konce 3 měsíce, kdy se utvářej orgány a pak se vrátim znova k lékům. Sám doktor mi potvrdil, že už má několik maminek, co během těhotenství brali různé antidepresiva a mají zdravé děti, bez nějakých příznaků hyperaktivity či jiných psych. poruch. Dle jeho slov, je daleko lepší klidná matka na prášcích, než matka, která sice prášky nebere, ale je vystresovaná nejen z okolí ale i ze sebe. Takže za sebe doporučuji promluvit si s manželem, jak se na to dívá on, jestli mu nedělá problém tvé záchvaty a ty jsi to ještě měsíc ochotná vydržet, tak bych asi ještě měsíc vydržela a pak si nechala napsat prášky…protože dítě přece jen nejvíc potřebuje pohodu. A co se týče přírodních léčiv, klidně místo běžných antidepresiv můžeš klidně homeopatické…ale pouze pod kontrolou lékaře…přece jen normální léky jsou testovány citlivěji než homeopatika…

A ještě jedná dobrá rada…co mě nejvíc pomohlo na vyčerpání a fyzické i psychické nevolnosti je shiatsu pro těhotné (nevěřila jsem, dala na doporučení a vždy po shiatsu mi bylo týden dobře…akorát to leze trochu do peněz) a taky homeopatikum Sir Anton - to je na posílení a celkovou energii.

Tak snad jsem ti trochu pomohla, hlavu vzhůru…přežili těhotenství jiné, přežijeme i my…a ten drobeček za to stoji :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1
22.5.08 13:20

deprese

Ahojky,

ze své zkušenosti vím, že deprese je opravdu tvrdý soupeř. Sama jsem s ní válčila 3 roky. Během téhle doby jsem jednou vy:,–(ila léky ze svého vlastního popudu bez porady s psychiatrem. To nebylo moc dobrý, deprese se samozřejmě vrátila a já jsem po 5 měsících poslušně klusala pro další anitdepresiva.

Po dalším asi ročním užíváním léků jsme se rozhodli, že bychom chtěli děťátko. Poradila jsem se svým psychiatrem, a protože bylo léto (červenec minulého roku) a já brala minimální dávku, tak jsme se rozhodli léky úplně vy:,–(it. Psychiatr mi ale poradil, že by doporučoval otěhotnět do podzimu. No, plánuje se to pěkně, ale skutečnost bývá jiná. Samozřejmě, že to nešlo tak rychle.

Já jsem navíc měla (po první negativní skutečnosti s vysazením AD) strach, aby se nemoc zase plíživě nevrátila. Tentokrát jsem aspoň trochu tušila, jaké jsou ty první nenápadné příznaky (zvýšení nespavosti, ranní splíny, zvýšení únavy, ztráta chutě aktivně něco dělat, zvláštní napětí ve svalech apod.), na které je nutné dávat pozor.

Nevím proč, ale vsugerovala jsem si, že mi prostě pomůže sport (i když všude to doporučují, ale dávkování už nikde neradí.). Prostě jsem začala tvrdě chodit do fitka, dvakrát týdně aerobik. Koncem září a v říjnu už jsem zase cítila, že depka na mě leze. Tak jsem k cvičení přidala ještě jednou týdně saunu (výborná věc - to mohli vymyslet jen ve Skandinávii, kde depresí trpí každý). Říjen a listopad byl boj - zatím nerozhodný (několik nocí jsem prořvala, že to nedokážu). A najednou na začátku prosince příznaky deprese ustoupili a během měsíce úplně vymizeli. No zázrak. KOncem února jsem otěhotněla…a teď jsem v 15TT :D

Každopádně při boji s depresí bych doporučila aktivitu - a to jak fyzickou, tak psychickou (člověk musí zapojit vůli, i když to je velmi těžký korigovat černý myšlenky, ale ze začátku než se to úplně rozjede to částečně jde).

Samozřejmě v těhotenství ve většině případů nelze cvičit aerobik, a do sauny se už vůbec nesmí. Ale určitě nějaký vhodný sport pro těhotné. Spánek je důležitý, ale zase nepřehánět (jen aby tělo bylo odpočaté). a hodně aktivity, i když se člověku do toho nechce. Vždyť při čekání miminka je tolik věcí, co se musí připravit. Obejít kočárky, postýlky, rozmyslet a přestavět byt a připravit se na narození drobečka. Koukám, že jsem se hrozně rozepsala, tak se omlouvám. A držím palce!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
363
22.5.08 17:54
PaJi píše:
janah09 to je tvá vlastní fotka? supr bříško, supr fotka. Já u prvního byla bez bříška skoro až do 6.měsíce :lol: Pak to šlo ráz na ráz-teda spíš až poslední měsíc.To mi vyskočilo.

jj..moje;o), a to bylo focený, tak ve 20-22TT..teď je trošku větší..ale taky strašně dlouho skoro žádné bříško, a pak najednou vyskočilo ze dne na den :lol: … ale zdá se mi že je trošku níž než vídám, tak si myslím, že je to to typický „holčičí“ bříško;o)))..doufám.. :?:

A jak Ti je?..teď když je hnusně, tak asi nic moc zlepšení, že?..Drž se!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22163
23.5.08 10:24

Paji řešila bych to nejdříve s manželem… otevřeně si promluvte o tom tvém stavu. o tom, že to řvaní po něm není schválnost…že to ovlivnit nedokážeš… popros ho jestli by bylo možné, aby trošku pomohl třeba s hlídáním staršího syna.. on si ho vezme ven a ty si lehni a spi! nebo se domluvte, že třeba nějaká činnost v domácnosti nebude hotová tak často jako bývá anebo ji udělá manžel.. popř. nemůžeš do chodu domácnosti vpravit babičky? aby častěji pohlídaly… nebo pomohly s úklidem… což ti dělá starosti? myslím, když sejmou z tvých beder pro začátek nějaké úkoly a práci.. že i to tě trošku posilní… vím, že deprese je neřád! na začátku těhu je normální, ale asi ne v té koncentraci co máš ty! zkusila bych potom promluvit s dr kdyby se to nelepšilo… přeci jen o nějakým prášcích ale snaž se vdržet do toho 12 týdne…
Určitě to zvládneš! a vše se upraví!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
daja87
28.11.11 14:13

..

Ahoj vsem.jsem ve 38tt.A je mi fakt hrozne,pripadam si jako slon.Nechce se mi chodit nikam mezi lidi.Ke vsemu mam ted takovy predstavy ze muj pritel kouka po jinych a ja ho uz tak nezajimam.A podle toho to pak taky vypada.Zrovna vcera jsme sli na rozsviceni vanocniho stromku a tam mi hrablo-ze si me nevsima a ze se za me stydi atd.pohadali jsme se a ja akorad zkazila den na kterej sem se tesila celi tyden :,( Nejradsi bych si ted dala pesti ale uz se stalo.Sakra fakt me to s..e!!Taky si tak pripadate nebo jsem nenormalni jenom ja?

• Citovat
  • Upravit
Ivet4Č
26.5.13 10:40

Kdo mi dokáže poradit?

Ahoj všem,
chtěla jsem se zeptat, kdo zažil podobný pocity, deprese či jak to nazvat…
Jsem v 31tt a já začínám mít pěkné deprese. Včera večer se mi stalo, že jsem se hrozně vytočila. Moje hladina agresivity se zvýšila o několik procent. Myslela jsem, že se snad i uhodím, nebo něco rozbiju. Začalo to vše kvůli sexu, či jiným variantám, co s tím mají, co společného. nikdy jsem nic takového neměla a děsí mě to, můžete mi někdo poradit? je to normální, nebo potřebuji psychologa?

• Citovat
  • Upravit
35
26.5.13 11:25
@Ivet4Č píše:
Ahoj všem,
chtěla jsem se zeptat, kdo zažil podobný pocity, deprese či jak to nazvat…
Jsem v 31tt a já začínám mít pěkné deprese. Včera večer se mi stalo, že jsem se hrozně vytočila. Moje hladina agresivity se zvýšila o několik procent. Myslela jsem, že se snad i uhodím, nebo něco rozbiju. Začalo to vše kvůli sexu, či jiným variantám, co s tím mají, co společného. nikdy jsem nic takového neměla a děsí mě to, můžete mi někdo poradit? je to normální, nebo potřebuji psychologa?

Ahojky já jsem teprve v 16tt a nálady a deprese už mám od začátku… taky se někdy děsím ale všichni mi říkají že to jsou jen hormony a už vědí že mně musejí brát s rezervou… i přtel je ze mně na nervy, a tím horší to je pak se mnou :( :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí