Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Zij si svuj zivot. Na zminene komentare odpovez smajlikem a tim by to pro me bylo vyresene.
Zrus vsechny socialni site a budes mit klid. Ja tak udelala pred 4 lety a mam krasny zivot. 🙂 Vubec mi nechybi hodinu po probuzeni cumet na instagram nebo facebook a divat se na tu pretvarku, jak jsou vsichni stastni.
Navic to usetri spoustu casu, pac tyto socky jsou zroutem casu.
A pro rypaly - obcas vlezu sem na emimi, ale nejsem tu pravidelne. Takze jo, toto je jedina socka, kde sem tam vlezu. ![]()
Edit: Moje kamaradka v samem veku socky ma a ted mi rikala, ze zacina mit depky z toho, jak je sama (zas dalsi uz asi 5 vztah ji nevysel) a jak vsichni kolem maji svatby, spokojene zivoty, deti, jezdi po dovolenych a ona je sama a jen lita do prace. Hodne ji ty socky lezou na mozek.
Casu na vsechno ma dost (svatba, deti, atd)
@Capricorn61 píše:
Zrus vsechny socialni site a budes mit klid. Ja tak udelala pred 4 lety a mam krasny zivot. 🙂 Vubec mi nechybi hodinu po probuzeni cumet na instagram nebo facebook a divat se na tu pretvarku, jak jsou vsichni stastni.Navic to usetri spoustu casu, pac tyto socky jsou zroutem casu.
A pro rypaly - obcas vlezu sem na emimi, ale nejsem tu pravidelne. Takze jo, toto je jedina socka, kde sem tam vlezu.
Edit: Moje kamaradka v samem veku socky ma a ted mi rikala, ze zacina mit depky z toho, jak je sama (zas dalsi uz asi 5 vztah ji nevysel) a jak vsichni kolem maji svatby, spokojene zivoty, deti, jezdi po dovolenych a ona je sama a jen lita do prace. Hodne ji ty socky lezou na mozek.Casu na vsechno ma dost (svatba, deti, atd)
hele, ale za to, že se neumíš ovládat a trávíš nebo trávilas tam přehnané množství času socsítě fakt nemůžou. kvuli tomu je rušit nemusíš, stačí se naučit ovládat a používat filtr.
Asi bych napsala - vzhledem k situaci jsou vaše poznámky nevhodné… Nebudou vědět o co jde, možná se budou dohadovat, ale mohli by mít tolik soudnosti, že se nebudou vyptávat…
A nemyslím si, že by sis tím přitáhla smůlu… Ta situace přece neznamená, že se vám nedaří, ale že jste se rozhodli mit děti až po třicítce a ne dřív, tudíž jejich poznámky jsou opravdu nevhodné…
Tak když tě tak moc trápí to, co lidi píší na sociální sítě, tak tam dej nějaký vtipný příspěvek o tom, že se teď na dítě nechystáte a ať s tím neotravují.
Ale přiznám se, že pár 4 roky po svatbě ve vašem věku by mi přišel divný, že se nesnaží/nemá dítě. Ale nijak bych to nekomentovala.
@Anonymní píše:
Ahojte, snad nevadí, že se tu trochu vypovídám, ale potřebuju podporu nebo nevím co..Je mi 28 let, jsem vdaná 4 roky. Mám práci, super manžela, vlastní byt, psa, sportujeme, cestujeme a snažíme si užívat život. Jsem šťastná. Jde o to, že ačkoliv se snažím neřešit ostatní lidi a jejich názory, tak mi to moc nejde. Pořád všichni řeší kdy budeme mít konečně děti a i když už x let říkám, že je chceme nejdřív ve 30, tak se stejně ptají. Kdyby se občas někdo zeptal na oslavě, tao neřeknu, ale už to zachází do extrémů. Např. jsem dala na instagram fotku s manželem u vánočního stromečku s přáním hezkých svátků a pod tím mi známí hned psali, jestli nás bude příští rok o jednoho víc. Minulý víkend jsem přidala fotku s manželem, kde jsme na dovolené a pod tím komentář „hezký, ale kdy budete plodit děti?“ Včera jsem dala fotku z pracovního večírku a pod tím dotaz"chystáš se na mateřskou nebo co?„. Dnes mi přistála v mesengeru fotka ultrazvuku od kamarádky a pod tím napsáno "tak a teď už zbýváš jen ty“. Já vím, že vám to přijde jako hloupost, ale mě to už vážně začíná trápit. Není to jeden člověk, takhle prudí opravdu všichni. Mám dokonce i pocit, že mě odsuzují, že zatím děti nemám a nechci. Chceme je prostě až později, ale ten tlak okolí je neskutečný. Ze začátku jsem to zahrávala do autu, vysvětlovala a neřešila to, ale každým rokem je to horší a horší. Zažila to některá z vás? Prosím o anonym, děkuji.
Zažila to snad každá žena. A s prvním porodem to neskončí. Budou se ptát na druhé, třetí a tak. Nauč se je odpálkovat.
Ono nejde úplně jen o sociální sítě. Prostě otázkám na miminko se od určitého věku žena nevyhne. Já to taky nechápu. Vždyť přeci žena, která teď chce a může po zdravotní i vztahové stránce si miminko pořídí. A když miminko nemá je proto obvykle důvod. Od prostého plánujeme třeba až za dva roky, přes neklape nám to doma možná se rozejdeme až po snažíme se nejde to. Nebo dokonce děti mít vůbec nemůžeme. Takže krom toho, že je otravné permanentně vysvětlovat proč není miminko ta otázka taky dokáže v určitých případech hodně ranit.
Nicméně zakladatelko pokud tě to obtěžuje zásadně na sociálních sítích, tak je omez nebo klidně smaž. Nebo jim na ty komentáře prostě nereaguj, případně se zeptej jestli se dotyčnému ta otázka zdá vhodná. Ať se chytne za frňák.
@Capricorn61 píše:
Zrus vsechny socialni site a budes mit klid. Ja tak udelala pred 4 lety a mam krasny zivot. 🙂 Vubec mi nechybi hodinu po probuzeni cumet na instagram nebo facebook a divat se na tu pretvarku, jak jsou vsichni stastni.Navic to usetri spoustu casu, pac tyto socky jsou zroutem casu.
A pro rypaly - obcas vlezu sem na emimi, ale nejsem tu pravidelne. Takze jo, toto je jedina socka, kde sem tam vlezu.
Edit: Moje kamaradka v samem veku socky ma a ted mi rikala, ze zacina mit depky z toho, jak je sama (zas dalsi uz asi 5 vztah ji nevysel) a jak vsichni kolem maji svatby, spokojene zivoty, deti, jezdi po dovolenych a ona je sama a jen lita do prace. Hodne ji ty socky lezou na mozek.Casu na vsechno ma dost (svatba, deti, atd)
Souhlas. Taky jsem omezila teda Facebook (ostatní nemám) a žije se mi líp 😁 jak píšeš, člověk se jenom díval na profily vysmatych a šťastných přátel a známých (plus na reklamy, že jo 🙃)…
Já tyto otázky taky přímo nesnáším. My se s manželem začali o první dítě snažit brzy, po roce vztahu, brzy se nám poštěstilo, ale teď ty otázky na druhé dítě. Taky mě to vytáčí, protože ikdyz člověk řekne, že druhé neplánuje, momentálně neplánuje, ti lidi si vůbec neuvědomují, že ta situace může být složitější, otázka muze budit třeba i bolest, můžou se vlastně i ptát ženy, která se roky snaží a nedaří se… A budou se s prominutím jako blb.ci ptát dál
holt lidí nejsou soudní. Když jim člověk stejne řekne, že dítě není na pořadu dne, budou to komentovat dál: syn by neměl být jedináček, taky jsi ráda, že máš bráchu, co když to pak nepůjde… Hrůza! A moje nejlepší kamarádka se nějakou dobu snažili, po delší době otěhotněla, jenže miminko měla vadu neslučitelnou se životem, kámoška pak rodila mrtvé dítě. Tajila toto tehotenstvi před okolím. Jak jí asi muselo být, když se jí lidí ptali, kdy už do toho konečně praští ![]()
Každému kdo do tebe bude zcela zbytečně rejpat jasně řekni: „hele chápu že tě to zajímá, ale je to moje soukromá věc a nic ti do toho není. Je mi nepříjmené se o tom bavit a zraňuje mě to. Nedělej to prosím. Pojďme se bavit třeba o tom, jestli čteš něco zajímavého/o počasí/o pěstování vinné révy.“
A ustoj si to, že jim do toho nic není. Až na úplné psychopaty s dotazy přestanou. Ale potřebuješ vymezit hranice.
Ostatně chceš se je naučit vymezovat teď, protože jen co otěhotníš, tak ti samí budou vlezlejší ještě víc a jakmile porodíš, tak ti budou vysvělovat že všechno děláš špatně - když je necháš.
Takže pokud se teď naučíš poslat člověka do háje bez toho, aby se urazil a natrénuješ to, bude se ti to časem fakt hodit.
To jsou lidi, no. Zvědaví jak opice a ještě ty řeči. Já si dotazy na miminko užila až až. O to u mě hůř, že se nám delší dobu nedařilo a to si představ, jak teprve v takové situaci taková otázka dokázala ranit. Nejlepší v uvozovkách bylo, když jsem v čekárně u doktora potkala svou bývalou nadřízenou a ta se po necelé minutě našeho hovoru naprosto nevhodne zeptala ve stylu „tak co, máte už rodinu nebo plánujete?“ Prostě některé lidi nepochopíš. A není to jen dítě. Pokud bys byla svobodná, tak tě budou otravovat se svatbou…až budete mít jedno dítě, budou se ptát na druhé… Pokud budeš mít ale dětí tři či víc, tak přijdou komentáře ve stylu jestli už to není moc na dnešní dobu a jestli se nebojíš, že je uzivis atd. A budou se na tebe dívat jak na nezodpovědnou osobu…
Rada? Hodit se do klidu, ignorovat. Psát k tomu vtipné komentáře, pokud je to na soc. sitich. při rozhovoru face to face odpovídat stručně a jasně nebo si z toho dělat srandu. Případně dát dotyčnému lekci, že ta otázka je naprosto nevhodná. Chytrému to dojde, hloupýmu ne
možností máš spoustu, hlavně se tím netrap a nenech se tím otrávit ![]()
@debra.morgan píše:
hele, ale za to, že se neumíš ovládat a trávíš nebo trávilas tam přehnané množství času socsítě fakt nemůžou. kvuli tomu je rušit nemusíš, stačí se naučit ovládat a používat filtr.
Tady až tak nejde o to, jestli se umím nebo neumím ovládat na sockách. Tu jde o to, že člověk vidí ty rádoby šťastné lidi. A k tomu stačí i 1o minut denně, kdy se člověk podívá, že tamten přidal novou fotku ze svatby, tamtomu se narodilo dítě, tamta je na dovolené, tamta má nové auto, tamta má nového přítele, atd, atd… Toto tzv. doj. ebává psychiku.
A ohledně času na sockách - jdeš tam na 1o minut, jenže tvoje spolužačka přidala fotku ze svatby jiné spolužačky, tak se podíváš na její profil. Zjistíš, že tam má fotku s další tvojí známou, tak jí shlédneš a objevíš tam kluka, co s tebou chodil do školky. Tak se díváš na jeho profil a tam objevíš někoho dalšího. A těmito prokliky se z 1o minut stává hodina… Nebo když člověk sleduje dost lidí, tak než se podívá na všechny falešné úsměvy, zabere to času dost.
Taky záleží, co člověk na sockách hledá. Ale většina tam sleduje ostatní lidi. Jo, já na instáči sledovala auta a zvířátka, jenže bohužel jak baba má děcko (samozřejmě ne všechny ženy), tak musí cpát všude, takže z pejskového profilu se najednou stal mimi profil.
A kdo má čas to pořád filtrovat.
Takže mnohdy člověk vidí i to, co nechce. ![]()
Ale jinak díky za poučku, já to vyřešila zrušením socek. Bylo to pro mě nejjednodušší řešení a fakt se mi žije líp.
Proto to samé radím zakladatelce, která má stejný problém. Samozřejmě ji nenutím dělat podle mě, ale je to nejjednodušší řešení. A kdo mě chce z těch lidí kontaktovat, má na mě telefon. A věř, že mi to tak vyhovuje a o nic nepřicházím. Navíc mi uniká i ta pointa toho chlubení. Jedu na dovolenou, tak proč bych to měla cpát na instáč? Nebo proč se chlubit novými věcmi?? Atd… Možná jsem stará, no aspoň nedělám tzv. boomra na sockách. ![]()
@Capricorn61 píše:
Tady až tak nejde o to, jestli se umím nebo neumím ovládat na sockách. Tu jde o to, že člověk vidí ty rádoby šťastné lidi. A k tomu stačí i 1o minut denně, kdy se člověk podívá, že tamten přidal novou fotku ze svatby, tamtomu se narodilo dítě, tamta je na dovolené, tamta má nové auto, tamta má nového přítele, atd, atd… Toto tzv. doj. ebává psychiku.A ohledně času na sockách - jdeš tam na 1o minut, jenže tvoje spolužačka přidala fotku ze svatby jiné spolužačky, tak se podíváš na její profil. Zjistíš, že tam má fotku s další tvojí známou, tak jí shlédneš a objevíš tam kluka, co s tebou chodil do školky. Tak se díváš na jeho profil a tam objevíš někoho dalšího. A těmito prokliky se z 1o minut stává hodina… Nebo když člověk sleduje dost lidí, tak než se podívá na všechny falešné úsměvy, zabere to času dost.
Taky záleží, co člověk na sockách hledá. Ale většina tam sleduje ostatní lidi. Jo, já na instáči sledovala auta a zvířátka, jenže bohužel jak baba má děcko (samozřejmě ne všechny ženy), tak musí cpát všude, takže z pejskového profilu se najednou stal mimi profil.
Ale jinak díky za poučku, já to vyřešila zrušením socek. Bylo to pro mě nejjednodušší řešení a fakt se mi žije líp.A kdo má čas to pořád filtrovat.
Takže mnohdy člověk vidí i to, co nechce.
Proto to samé radím zakladatelce, která má stejný problém. Samozřejmě ji nenutím dělat podle mě, ale je to nejjednodušší řešení. A kdo mě chce z těch lidí kontaktovat, má na mě telefon. A věř, že mi to tak vyhovuje a o nic nepřicházím. Navíc mi uniká i ta pointa toho chlubení. Jedu na dovolenou, tak proč bych to měla cpát na instáč? Nebo proč se chlubit novými věcmi?? Atd… Možná jsem stará, no aspoň nedělám tzv. boomra na sockách.
Mně psychiku nic nedoje. bává. I ti vysmátí lidé mají v reálném životě problémy. Když se někdo chlubí, že jede na dovolenou, píšu, že závidím a přeju šťastnou cestu. Někdo se prostě rád chlubí. Třeba i zasnoubením a večeří „od miláčka“. Cpe tam vyznání lásky. Jestli ti tenhle typ lidí leze krkem, nesleduj je.
@Russet píše:
Mně psychiku nic nedoje. bává. I ti vysmátí lidé mají v reálném životě problémy. Když se někdo chlubí, že jede na dovolenou, píšu, že závidím a přeju šťastnou cestu. Někdo se prostě rád chlubí. Třeba i zasnoubením a večeří „od miláčka“. Cpe tam vyznání lásky. Jestli ti tenhle typ lidí leze krkem, nesleduj je.
Však proto nemám socky.
Ale ono asi i záleží, jak na tom člověk je. Věř, že žena která touží po dítěti a denně vídá na instagramu šťastné maminky s miminkama, tak ji to po čase začne doje. bávat…
Vím, o čem píšu.
Ahojte, snad nevadí, že se tu trochu vypovídám, ale potřebuju podporu nebo nevím co..Je mi 28 let, jsem vdaná 4 roky. Mám práci, super manžela, vlastní byt, psa, sportujeme, cestujeme a snažíme si užívat život. Jsem šťastná. Jde o to, že ačkoliv se snažím neřešit ostatní lidi a jejich názory, tak mi to moc nejde. Pořád všichni řeší kdy budeme mít konečně děti a i když už x let říkám, že je chceme nejdřív ve 30, tak se stejně ptají. Kdyby se občas někdo zeptal na oslavě, tao neřeknu, ale už to zachází do extrémů. Např. jsem dala na instagram fotku s manželem u vánočního stromečku s přáním hezkých svátků a pod tím mi známí hned psali, jestli nás bude příští rok o jednoho víc. Minulý víkend jsem přidala fotku s manželem, kde jsme na dovolené a pod tím komentář „hezký, ale kdy budete plodit děti?“ Včera jsem dala fotku z pracovního večírku a pod tím dotaz"chystáš se na mateřskou nebo co?„. Dnes mi přistála v mesengeru fotka ultrazvuku od kamarádky a pod tím napsáno "tak a teď už zbýváš jen ty“. Já vím, že vám to přijde jako hloupost, ale mě to už vážně začíná trápit. Není to jeden člověk, takhle prudí opravdu všichni. Mám dokonce i pocit, že mě odsuzují, že zatím děti nemám a nechci. Chceme je prostě až později, ale ten tlak okolí je neskutečný. Ze začátku jsem to zahrávala do autu, vysvětlovala a neřešila to, ale každým rokem je to horší a horší. Zažila to některá z vás? Prosím o anonym, děkuji.