Desetiměsíční dcera vs. moje představy
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Reakce:
Klid moje se v tomhle věku jen kojila. Jedla děsně, pořád jí děsně. Jako má asi pět jídel co jí - tedy hlavně přílohy všeho druhu. Maso méně, občas polívku. Ovoce a zelenina vůbec. Kupodivu má skoro 17 kg a je hezky stavěná (jsou jí tři pryč) Dávám aspoň Floradix - přírodní šťáva s vitamíny a železem.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Neboj. Nase se rozjedla az po roce, pak jedla jak kombajn a ted ma zase utlum. Ji vlastne jen kdyz ma uz opravdu hlad takze se snazim nedavat nic mezi. Nekdy je to na halvu, uvarim co ma rada a ona sni tri lzicky a konec. Ma teda rada zeleninu, vydloube mrkev a konci. Ovoce taky, ale jen kusy, presnidavku jen kdyz umira hlady. Ale rano klidne vypije dve mlika a sezere dva chleby ![]()
Příspěvek upraven 28.01.15 v 20:40
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Markéta Fe Jednej instinktivně a ne podle návodů. Chutě miminek se pořád mění a často, takže ted nejí to a pak zase ono a pak zase chutná to první. Prostě zkoušej, však jí něco zachutná. Když nechce papat nemá asi hlad. Však si řekne, až bude mít hlad. A pokud přibírá, tak ji to asi stačí. Každopádně lepší než nějaké moderní příručky jsou pomoci od babiček, které příručky, na dvě věci, neměli a zvládali vše. Takže pokud má malá babičku, tak se poradit s ní. Protože obvykle zaberou ty nejobyčejnější věci. A ty se zbytečně stresuješ a hlídáš ji kalorické tabulky. Hod to za hlavu a neboj se jí dát obyčejné jídlo a ne biokraviny.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahojky, ja podobnou zkusenost nemam, jen muzu rict, ze i me syn drzel lahev az kolem 7-8 mesice a se vsim ostatnim jsme byly opozdeni..:D Dle prirucek myslim, ja mu cas davala kolik chtel. S hrnecku s pitkem mi pit nechtel vubec, sel rovnou z hrnku klasickeho:D A ja osobne nesolene jidla nedavala..Nejedl mi to.Po dvou dnes bez obedu jen na ovoci atd, jsem zacla dochucovat temer normalne.Ne presolovat, ale ochucovala jsem normalne a tim mi zacal jist vse.Me by taky kostovaly knedlicky
Ale verim, ze je to boj, my jedli nastesti vzdy vsechno da se rict.At se brzy zacne darit ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Prosimte presta cist super clanky a tabulky o tom, co je a neni zdrave, co ma a nema umet a venuj pozorost zdravemu selskemu rozmu a potrebam tve dcerky. Nenut, co nechce. Bude leto, ovoce habadej, zachutna ji, syn ma rok a pul a v hrnku se topi a co? do 18 to umet bude..
pokud ji nedavas cinske polivky a caj slazeny peti lzickama cukru, tak ji doprej, co ji chutna (nemyslim tim cokolady cely den
)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ten rohlík bych jí nedala. Naše na něj měla lehký návyk, když měla campylobacter a skoro nic nemohla a pak jsem je prostě zrušila. Dostala chleba, křupky. Zkus jí třeba dát jogurt, aby si do toho namáčela malé kousky rohlíku, piškotu a postupně to třeba zrušíš.
Barča taky mívá období, kdy chce nechce rajčata, jablka, okurku, prostě vymýšlí. Nechám ji být a za čas nabídnu znovu.
Kamarádka má takového syna a je z toho na švestku, ptž dělá psí kusy ona i dítě, aby jedlo a dítě nic.
- Citovat
- Upravit
S tím pitím bych si hlavu nelámala. Syn v 10 měsících s hrnečkem s pítkem zásadně házel. Teď má 16m a sice se sám napít umí, ale nechce, takže s nim kvůli pití hraju pravidelně na honěnou a následně mu to leju do pusy ![]()
Co do jídla, malej je sice jedlík, ale jakmile se dostane k pečivu, tak nic jiného moc taky nechce. (Ale to musí ten rohlík fakt vidět, jinak je mu celkem jedno co dostane. Mrkev, banán, jabko, petržel. Cokoliv.)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jinak z hrnku pít neumí do teď pije brčkem a pítkem. V 10m ani omylem
Tyhle dovednosti bych nerešila - je malá.
- Citovat
- Upravit
@Markéta Fe nenechala by se ozulit tim kradenim z talire? Ze by sis treba dala banan na kousky a ona ti ho „ukradla“?
Treti syn jedl z ovoce jen banan, pozdeji strouhane jablko, zeleninu zadnou. Ted je mu 2 roky a kdyz si nedavno vzal papriku, tak jsem malem bouchla sampus. Jinak on jedl asi od roka sam, byl nenakrmitelny, takze v te dobe jedl jen to, co se aspon trochu dalo rukama, jogurty a kase nehrozili, z polivek jen to pevne, miloval mliko. Pritom predchozi dva kluci maji zeleninu i ovoce radi.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Hrneček s pítkem jsem nedávala, od roka začala pít z normálního hrnku, flašku držela tak od roka, zeleninu a ovoce teda jí na kila, ale zase normálnímu obědu moc nedá, jogurt má rada, kaše mléčné nejí.
Pije stále UM ráno a večer, ale, celý den stojí pod skříňkou kde máme brambůrky, tyčinky, sušenky, čokolády a řve, vzteká se, že ji nic nedám a když sáhnu po piškotu nebo jejích sušenkách tak mě odstrčí a fňuká… takže tak… každý dítě je jiný.. taky jsem si myslela jak moje dítě bude jíst zdravě místo toho se cpe u oběda kečupem co má na talíři starší nebo já s mužem, pije zásadně sladký pití…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Ariadne Muzu se zeptat na pricinu campylo??Take jsem mela zkusenost a zajima me, zda jsou priciny stejne?:)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Kathuschka píše:
celý den stojí pod skříňkou kde máme brambůrky, tyčinky, sušenky, čokolády a řve, vzteká se, že ji nic nedám a když sáhnu po piškotu nebo jejích sušenkách tak mě odstrčí a fňuká… takže tak… každý dítě je jiný.. taky jsem si myslela jak moje dítě bude jíst zdravě místo toho se cpe u oběda kečupem co má na talíři starší nebo já s mužem, pije zásadně sladký pití…
Uplne to same jsme meli doma
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Markéta Fe
hele muj mlay kolem roku jedl akorat kasi, jogurty a UM. do dvou let k tomu pridal suche testoviny a suchou ryzi… ![]()
takze ver tomu, ze ne kazde dite ji lip
jo a na vsechny mozne ucici hrnecky apod mi totalne kaslal, zacalo ho bavit az piti brckem. takze ma flasky od tescomy s brckem a male se to tak libilo, ze ta se z toho naucila pit uz nekdy v 7 mesisich, takze muzes zkusit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jdu se trochu vypsat a budu ráda za každou radu, popř. zkušenost… Desetiměsíční dcera by klidně mohla být živa jen o rohlících a mléku (UM), oběd akceptuje, masozeleninu má ráda a sní cca 170g, ale jak se k ní přiblížím se lžičkou mimo dobu oběda (ať je na té lžičce cokoliv, jogurt, přesnídávka, brkaše apod.), tak mává ručičkama a pláče, že to nechce. Ovoce momentálně odmítá v jakékoliv formě a úpravě. Po zavedení ovocného příkrmu dlabala ovoce bez problémů, ale vydrželo jí to asi měsíc, a teď prostě nechce nic, ani syrové, ani vařené, ani strouhané, ani mixované, nic. To samé jogurty a kaše, nechce. Max. tak tři lžičky a konec. Zato rohlík, piškoty nebo chleba, na ty má chuť vždycky. Problém je výživová hodnota těchto věcí, navíc se pak dcera nemůže vykakat a je to vždy miniporod. Také jí chutná mozzarella a bramborový knedlík (oboje si ukořistila z mého talíře, tak jsem jí kousek nechala sníst, ale mám za to, že to kvůli soli není vhodné). Já si to tak malovala
, jak to moje dítě bude zdravě živené a nebude jíst ty bílé rohlíky, ale bude mít tu biozeleninku a to bioovocíčko…
Pořád jí něco nabízím, ale vytrvale odmítá. Zuby to nebudou, protože to trvá už 3 měsíce a za tu dobu se žádný zub nevyklubal. Přibírá dobře, za 2 měsíce 0,5kg, roste také OK. Jenže co jí mám tedy dávat jíst?! A nebuduje si teď špatné jídelní návyky? Všude se uvádí, že v tomto věku už se jídelníček dítěte blíží stolování dospělých, dítě jí několikrát denně, navíc jí syrové ovoce a zeleninu… To jsme takoví exoti? Také všude čtu, jak dítě v tomto věku by mělo umět pít z hrnečku… Když dám malé tréninkový hrneček (a že to „trénujeme už od půl roka“), buď si s ním mává a hraje nebo s ním mrskne na zem, láhev s dudlíkem si také nechce držet… Jsem z toho trošku frustrovaná, možná už mi mezi těmi všemi plínkami a zeleninkami hrabe, protože veškerá pozornost se točí kolem toho… Ale mrzí mě to také kvůli malé, protože každá mimoobědní nabídka jídla se odehrává s pláčem a já ji nechci stresovat kvůli takové prkotině. Něco uvnitř mne říká, že jí prostě jedno jídlo denně stačí + UM, ale jsem nejistá ze všech těch „návodů na kojence“… Máte prosím někdo podobnou zkušenost? Díky, M.