Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj,
mela bych dotaz maminky, mám 9 měsíční holčičku, obchází už nábytek, leze, hraje si a tak bych chtěla začít chodit do herny. Mám v okolí jednu ale tam je to takové… No moc se mi to tam nelíbí, čistota tam není asi na prvním místě.
Dcera je hodně fixována na mě a na radu doktorky máme začít chodit mezi děti si hrát, tak bych se chtěla zeptat zda nevíte o nějaké herně pro děti do 1 roku v Ostravě Porubě. Budu moc ráda když mi poradíte.
Děkuji ❤️
Upřímně, nedělala bych to. Proč musi 9 měsíční dítě do herny? Tak mala mimina nemají jeste potřebu sociálních kontaktů s vrstevníky. Navíc ty herny jsou semeniště nemocí a fakt se mi nechce věřit, ze tohle doporučila doktorka v době největších epidemií v dětských kolektivech
max bych volila na chvíli nějaká venkovní hřiště.
Devítiměsíční má na nějaké sociální interakce spoooustu času. Počkala bych na jaro, kdy bych s ní vyrazila na pískoviště. Teď v období létajících bacilů bych ji mezi soplící děti do herny nebrala. Max jestli máš v okolí kamarádku s podobně starým miminem, tak je můžete socializovat spolu ![]()
Doktorka je trochu mimo
Fixace na primárního rodiče je normalní a časem z ní dítě vyroste samo, některé dříve, jiné později. Ale představa, ze se mimino bude nekde socializovat, aby nebylo fixovane na matku je teda neuvěřitelně směšná. Naopak, čím více mu v tomto období vyhovíš a dáš jistotu, že když tě potřebuje, jsi tam, tím líp. Na nějakou spolecnou hru má ještě spoustu měsíců čas, v herně teď jen pochytate všechno od covidu až po bakteriální chuťovky.
Ja jsem asi mimo, ale malou jsem brala do herniček od 11 měsíců
miluje to tam a je to pro ní parádní odpoledne, šíleně se vyblbne a nikdy nechce domů
proč by tam zakladatelka jako nemohla? Jasně, musíš počítat s nějakou rýmičkou atd…
Zakladatelko, zkus to a uvidíš sama, jestli si to dcerka užívá nebo ne. Nechoď kvůli tomu, že ti to řekla doktorka, ale zkus to třeba kvůli malé a uvidíte samy ![]()
Zrovna v Porubě je Kaštánek.. a paní Brigitta je
zvláštní, ale super..
https://rckastanek.webnode.cz/…zku-a-kurzu/
V devíti měsícům jsme také procházeli separackou, takže podle mě je to úplně normální. Přešlo to samo. Do herny jsem začala chodit cca od 15 měsíců až už hezky chodila.
A co mateřské centrum, plavání, dětské koutky v cukrárnách? Kamarádky?. Mám 14 měsíční dceru a zatím se o herně zatim jenom mluví. V 9 měsících ji nic neuteče. ![]()
Já vím že je to možná nepochopitelné, proč chci tak brzo vzít dceru do herny. Jde nám s doktorkou o to aby se nebála jít k ostatním, dcera je na mě nalepená od rána do večera. To by ani nebyl problém ale, dcera se začíná hodně vzpírat u každého, ať je to přítel, rodiče a nebo kamarádka. Vzteká se a není to takové obyvkle vztekani, válí se skoro na podlaze když nedosáhne svého. Já vím že děti v tomto věku mají separační úzkost a fixuji se na nejbližšího člena. Ale nemůžu si dojít ani na záchod aniž by předemnou řvala, vztekala se, zatinala pesticky a lezla po mě. Díky tomu že jsem jí hodně uklidňovala v náručí, mám brnění v obou rukách a nástup na karpální tunely v obou rukách. Takže opravdu nemůžu ji stále nosit, i když ji snažím vysvětlit že jsem tady hned vedle ní, tak je to pořád miminko malé a nerozumí co po ní chci. Proto mi doktorka doporučila aby jsme začli docházet do herny, aby se seznámila s ostatními dětmi, hrála si a nebyla přilepená na mě. Nevydrží totiž u nikoho z rodiny ani u přítele. Právě proto bych chtěla jednou týdně začít chodit. Seznámit ji s okolím atd.
Děkuji za rady a tipy. 😊 😊
@Tereza644 hele ale moje roční dcera dělá úplně to stejné a to sme porad někde, má dva starší brachy, chodíme za detma kamarádek, se synem na krouzek, kde je milion dětí a mala stejně visí na mě a k ostatním nechce. Většinou řve i když ji vezme manžel a hned se natahuje ke mě, nemyslím ze by to návštěva herny nějak změnila
proste období.
A co si myslíš, že se stane když budete týdne chodit do herny. Vždyť tam s ní budeš ty!:nevim:. Neměla by se spíš naučit být bez tebe? Co z ty herny budete mít pokud tam bude dělat humbuk a držet se tě jako klíště? Nebylo by lepší učit ji aby byla vic s tátou, babičkou? Nejsem si jistá, že herna buďte to pravé ořechové. Jako být s dětma aby se je naučila vnímat a postupně si zvykala na kolektiv jako ok. To chcem asi všichni. Udělat z toho lék na závislost, no, nevim ![]()
@Anonymní píše:
A co si myslíš, že se stane když budete týdne chodit do herny. Vždyť tam s ní budeš ty!:nevim:. Neměla by se spíš naučit být bez tebe? Co z ty herny budete mít pokud tam bude dělat humbuk a držet se tě jako klíště? Nebylo by lepší učit ji aby byla vic s tátou, babičkou? Nejsem si jistá, že herna buďte to pravé ořechové. Jako být s dětma aby se je naučila vnímat a postupně si zvykala na kolektiv jako ok. To chcem asi všichni. Udělat z toho lék na závislost, no, nevim
Co bude mít z herny? Co asi? Uvidí tam hračky, děti, rozkouka se a vím že ji nějaká hračka zaujme tak si pro ni půjde, já půjdu sní aby věděla že tam pořád jsem. Ale bude si hrát sama a nebude skákat po mě. A vím že herna je to nejlepší co můžeme teď udělat. A pokud jste to nepochopila tak jednou týdně chci chodit ale pravidelně. To je snad logické
@Tereza644 stejně tak ji můžeš zaujmout jinou aktivitou v kočárku. Jděte do ZOO, jděte krmit kaceny, atd…
Mě by tedy zajímalo jak si v klidu tam odpočineš tím že ji nebudeš tahat. Jak ji dostaneš od cizích děti, jak zabráníš brání hraček, navíc dítě odcházející nábytek je nestabilní.
A k tomu rýmičky. Fakt to za to stojí?
Nutně hned ted. ![]()
@kocourGarfield já už asi nemám ani chuť stále dokola opakovat proč to dělám a proč mi to doporučila i naše doktorka. Nám to za to stojí a vím že se to tím zlepší.