Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, holky, nevíte, jestli se děti narozené v roce 2008, které měly negativní tuberkulinovou zkoušku, ještě zvou na přeočkování proti TBC? Byla jste některá s dítkem letos na přeočkování? Podle nového kalendáře se totiž už přeočkování nedělá, tak nevím, jestli na to mám prdět, nebo si ohlídat, aby malého pozvali.
Tak to mě taky zajímá…ráda si počkám na odpovědi. Díky za téma.
No já myslím, že přeočkování se zrušilo od roku 2009 a bylo až v 11 letech ![]()
My teda na žádném přeočkování, ale ani tuberkulinové zkoušce nebyli… ![]()
Citujem:
„Revakcinace prováděná na podkladě výsledku tuberkulinového testu je sama o sobě činností, která je u nás pokládána tradičně za neoddělitelnou součást boje proti tuberkulóze, což však naráží na doporučení mezinárodních i většiny národních odborných společností. Zahraniční názory na BCG revakcinaci Existuje řada dokumentů odborných a vládních organizací (např. z Velké Británie, USA, Kanady), které poukazují na to, že tuberkulinový test ukazuje sice na kontakt s mykobakteriemi a je ukazatelem opožděné hyperreaktivity vůči jejich antigenům, ale v žádném případě neprokazuje obranyschopnost proti tuberkulóze. Lidé s pozitivním testem onemocní stejně často jako ti, u nichž byla reakce negativní.“
Ďalej:
„V uznávané publikaci Mezinárodní unie proti tuberkulóze a plicním nemocem (IUATLD) z roku 2002 se píše, že neexistuje průkaz zvýšení imunity proti TBC prováděním revakcinace.“
Celé si to môžeš prečítať tu: http://www.tribune.cz/clanek/11060
Za mňa - vyprdnúť sa na revakcináciu ![]()
No, a teď ještě zjistit, nakolik je ten článek důvěryhodný
To já bych to pro jistotu přeočkla, ale já jsem laik, takže mnou se neřiď
My jsme naštěsí měli megareakci (zůstala hnusá jizva
).
Malej je červen 2008 a neměl žádnou reakci a přišla nám asi o prázdninách pozvánka, kde píšou, že je to dobrovolný. Já s nim na to chci jít, ale už jsme byli 3× objednaný a vždycky začal marodit. Teď je 6 týdnů zdravej, ale s pani na kalmetizaci jsme se domluvili nechat to až na jaro
Díky za diskuzi ![]()
Taky mám dítě narozené v roce 2008, naše dr. je PRO očkování, ale na toto nás nepozvala. Teď před 10 dny dostala malá opožděně druhý Priorix, v termínu byla nemocná. Určitě se na to zeptám.
Ale vzpomínám si, že u staršího dítěte - r.2006, ve 2 letech žádnou tuberkulinovou zkoušku nedělali ![]()
To ale ještě nebyla hexa.
Já osobně bych se na přeočkování vyprdla
.
/to si asi zase vyslechnu
/
PS
ten článek, který Gabi zmiňuje, je ze stránek určených odborníkům ve zdravotnictví. ![]()
Markéto nevyslechneš, ale měla bys k tomu dodat, že ty ani Gábika nejste zastáncem žádného očkování a moderní medicíny,ale alternativních léčiv to jen aby bylo vše uvedeno na pravou míru. Pak se do tebe rozhodně nikdo nepustí
Lowel píše:
Markéto nevyslechneš, ale měla bys k tomu dodat, že ty ani Gábika nejste zastáncem žádného očkování a moderní medicíny,ale alternativních léčiv to jen aby bylo vše uvedeno na pravou míru. Pak se do tebe rozhodně nikdo nepustí
Já to věděla
.
![]()
Nejsi přesná. Nejsme zastáncem žádné medicíny. Ani zastáncem alternativních léčiv. Zastanu se pouze někoho, koho znám. ![]()
Ahoj, Sašík je v prosinci 2008 a po očkování TBC taky žádná reakce. Když měl 3 měsíce, pozvali si nás na kontrolu na kalmetizaci, doktorka mi tenkrát řekla, že ve dvou letech by měl mít přeočkování. O tom jsem se na jaře bavila s naší mudrou, neřekla mi, jestli je to povinné nebo ne (nebyl důvod o tom moc diskutovat), ale řekla mi, že podle ní by se to mělo provést až po druhém roce a uzavřeném hlavním očkování. Nám už teď chybí jen druhá Priorix tetra, tu by měl absolvovat mezi letošním prosincem a dubnem příští rok. Jelikož je Saša každou chvíli nemocný, budeme rádí, když se najde termín na Priorix, pak teprve budu řešit co s TBC. Ale popravdě nechám si poradit od odborníků - lékařů (navíc mám jich i pár mezi svými přáteli) a ne od odpůrců očkování. Já osobně mezi odpůrce nepatřím a bránit se přeočkování nebudu. Moje teta pracovala pár let v plicním sanatoriu a tedy nic moc.