Děti a domácí práce

3371
13.4.14 13:50

Děti a domácí práce

Zdravím maminky, zrovna dnes dopoledne tu byla kamarádka se svými dětmi na návštěvě (kluk 10 let a holky 7 a 4 roky), povídaly jsme si u kávy a děti si hrály na zahradě, přišel domu můj syn a mezi řečí jsem mu připomněla, že až odejde návštěva, že nemá zapomenout, že pak budeme uklízet (vysávat a vytírat) a v myčce je neuklizené nádobí a budeme mýt koupelnu. Syn to odkýval a zase si odešel hrát. Kamarádka na mě nevěřícně koukala, proč syn musí pomáhat, vždyť je to kluk a měl by se starat spíš o ty chlapské práce a že moje holky jsou zase ještě malé na to, aby něco dělaly, že ona dělá doma všechno sama a děti si nechává hrát. Tak jsem zase na ni koukala já.

A jdu k vám s dotazem, co dělají vaše děti za domácí práce - nebo spíš, jak vám doma pomáhají děti ve věku 3-15 let?

Já byla mladší dítě a všechno, co jsem musela dělat jsem dělala nerada a s řečma a tak jsem si říkala, že mé děti naučím pomáhat už od mladého věku, aby pak taky nezačaly v pubertě remcat, že po nich teď najednou něco chci :mrgreen:

Takže syn a dcera (skoro 11 a 9 let):

• udržování pořádku v pokoji
  • luxování obyváku, kuchyně, pokojů
  • mytí koupelny
  • úklid nádobí, které je v myčce
  • utírání nádobí, které bylo ve dřezu
  • rovnání spodního prádla, skládání ponožek
  • ukládání prádla do svých skříní
  • chození ven se psy
  • prostírání stolu
  • vynesení koše
  • umí i zapnout pračku v nouzi nejvyšší :mrgreen:

Mám ještě skoro čtyřleté holky, ty zatím rády vyndavají prádlo z pračky/sušičky, dávají krmení a vodu našim domácím mazlíčkům a když mám čas po nich likvidovat potopu, tak zalévají květiny, jinak si musí uklízet v pokoji

Kamarádka na mě koukala jako na exota, že nutím děti dělat domácí práce a že to po nich pravidelně vyžaduji, mně to přijde normální, že děti pomáhají, není to tak, že by domácími pracemi trávily polovinu odpoledne. Vše mívají hotové během 10-15 minut a pak si dělají, co chtějí.

Pokud jde o to, že syn dělá ženské domácí práce, tak mi to přijde také normální, když je manžel doma, tak taky luxuje, vysává, umývá nádobí a vaří, krom toho stíhá ještě chlapské práce, nepřijde mi to nenormální :roll:

Ráda bych se dozvěděla, jak to funguje v jiných rodinách, zda jsem mimo já, nebo se pouze s mou kamarádkou rozcházejí názory o tom, co je a není normální, děkuji za názory :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1967
13.4.14 13:56

Jé ani nevíš jak se těším až ty naše tři draky budu moc zapojit do práce doma tak jak to máš zavedené tak tam bych se chtěla dopracovat :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2992
13.4.14 13:58

My od tak šesti let taky doma delali věci jako vysávání umývání nádobí a uklízení pokojcku. Záleží zrovna na věku. Ja tak ve třinácti i vytirala podlahy a utirala prach. Podle mně je to zcela normální, že děti v rodině pomáhají ;). I můj muž občas mezi chlapskou prací umyje nádobí nebo dá vyprat prádlo apod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6027

Jak si to kdo udělá, tak to i má. Myslím, že ty v budoucnu litovat nebudeš a tvá případná snacha taky ne :palec: Zato kamarádka asi jásat radostí nebude…
Mám sice kluky ještě maličké, ale rozhodně je míním zapojit do všech domácích prací. Aby věděli, že úklid je taky týmová práce a když se zapojí všichni, jde to rychleji…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1765

Moje dítě ještě není v pomáhacím věku, takže nemůžu mluvit ze zkušenosti. Obecně ale na zapojení dětí do chodu domácnosti nevidím nic špatného, naopak. Podle toho, co jsi napsala děti nepřetěžuješ, jen učíš že život není pouze o tom, co nás baví. Já to považuju za zdravé…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3371

@rusovlaska.e Teď jsem koukala na ten rozdíl věku, to teda čučím 8o Jak to zvládáte? Nicméně, až budou větší, rozhodně to budou príma pomocníci a nebudou se hádat, že jeden něco dělat musí a druhý/třetí ještě ne :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
47759
13.4.14 13:59

Pro každého je normální něco jiného.
U nás pubertak (11 let) Každodenní povinnost - uklízení nádobí z okapavace, vynášení koše a údržba cistoty v pokojíčku, ukládání oblečení do skříně. 1× týdně velký úklid v pokojicku (prach, luxovani a pod.) Ted mu ještě přidám 1× týdne vytreni chodby, chce pomáhat, chce. Rozhodně z nej nechci mít mamanka a nechci aby mi zůstal do smrti viset na krku. Domácí práce v rozumné míře ještě nikdy nikoho nezabily ;-)

Příspěvek upraven 13.04.14 v 14:02

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ncc1701
13.4.14 13:59

Já jsem líná žena, od té doby, co jsem doma s dětma, musím lenost překonávat i na uklizení blbýho hrnku. Poslední dobou na sobě pozoruju až chorobnou touhu po čistotě a pořádku (což ale neznamená, že ke mně může kdykoli přijít kolemjdoucí návštěva). Mám 20měsíčního syna, který asi tohle uklízení už bere za součást našeho dne a je tak moc hodnej a šikovnej, že strašně rád láduje oblečení do pračky, podává mi prádlo, kdy ho věším, když zametám, hned běží pro lopatku a smetáček a společně ten čurbes hážeme do koše, sám po sobě nosí špinavé nádobí do dřezu (na linku, kam dosáhne) a umí vyselektovat, co je odpadek a kam s ním. Nikdo ho nenutil, aby to dělal, ale zároveň od začátku, co jsme přišli z porodnice, jsem ho zvykala na to, že než vyměníme hračky, ty, které už nechceme, uklidíme. Přece mu v tom nebudu bránit, když to dělá. Nám bylo dovoleno nedělat nic, máma je puntičkářka a když jsme něco udělali špatně (odflákli jsme to), předělávala to po nás, což konkrétně ve mně vzbudilo pocit, že to nemá smysl dělat, takže když jsem v osmnácti odjela s dětmi na tábor a ty malé mě prosily o pomoc s povlékáním postele, byla jsem ztracená, protože jsem neuměla ani pořádně ustlat. :zed: V určité době máma pochopila, že se bez naší součinnosti třeba při úklidu pokoje neobejde, jenže už bylo pozdě. :-) Jestli je tvůj syn zvyklý pomáhat, je to jenom dobře. Jestli s tím on sám nemá žádný problém pomoct ti a ví, že v životě nejsou jen práva, ale i povinnosti, je to jenom dobře.

• Citovat
  • Upravit
Tunrida
13.4.14 14:00

O svém dítěti teda zatím mluvit nemůžu, ale o sobě ano. Vyrostla jsem v hospodářství, takže se mě týkaly ja práce v domácnosti, tak kolem zvířat a polí. Jako dítě jsem samože radostí neskákala. Teď to ovšem zpětně dokážu ocenit, že se nezaleknu většiny manuálních prací (opravujeme domek)
Mmka mi vždycky povídala, že si nás neudělali jen na parádu :lol:

• Citovat
  • Upravit
19609
13.4.14 14:02

Kluk 12 let.
Vysává pokoj, utírá si tam prach, uklízí svoje prádlo. Vyndavá myčku, vynáší koš, čistí kočkolit, občas věší a sbírá prádlo. Vysává když mu řeknu. Zametá dvůr (s nechutí :mrgreen: ), jo a občas zalévá květiny.

Mladší 4,5 roku umí uklidit po sobě nádobí, vyhazuje co najde do koše, vysává drobky a mravence a stele si postel :palec:

Starší neměl do jisté doby absolutně žádné povinnosti a nastolení řádu nesl velice nelibě :lol:, takže jsem pro to, alespoň malý úkol občas dát.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3371
13.4.14 14:05

@Katchus No právě, já jako malá to nastolení povinností nesla dost špatně :mrgreen: Proto jsem se snažila vést děti k pomáhání v domácnosti už od mala, aby to pak nebyl takový šok :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30631
13.4.14 14:06

Kluci se dobrovolně do ničeho nehrnou, ale asi od 7 let nakupují, starší rád vaří, mladší má na starosti utírání nádobí a odpadkový koš. Taky umí oprat prádlo a vyžehlit. Dceři je 5 a už taky bude pomáhat, i když ta má nejvíc keců :evil:
Nevím, proč by se děti nemohly zapojit, samozřejmě vzhledem k věku. Sestřiny děti nedělaly nic, pak měla sestra vážný úraz, skončila v nemocnici a ony si neuměly ani vyprat. Staršímu bylo přes 20, mladšímu 13.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1967
13.4.14 14:09
@Gituš píše:
@rusovlaska.e Teď jsem koukala na ten rozdíl věku, to teda čučím 8o Jak to zvládáte? Nicméně, až budou větší, rozhodně to budou príma pomocníci a nebudou se hádat, že jeden něco dělat musí a druhý/třetí ještě ne :mrgreen:

ideální představa dětem rozdělím všechnu práci a zmizím ven na procházku se psem :mrgreen: a až se vrátím najdu na stolku čerstvě uvařenou kávu :mrgreen:

teď začali všichni spát jednou za den a už jsou jak trojčata, je to fuška, ale krásná fuška Děkuju

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2429
13.4.14 14:10

Já teda malou taky hodlám zapojit do domácích prací jelikož mě a mého bráchu naši vychovávali tak, že jsme nemuseli dělat nic..a teď se jen horko těžko nutím k nějakému úklidu, ale holt musím, když už to za mě maminka neudělá :oops: takže chci mojí dceru učit k domácím pracem a povinnostem od malička aby to brala jako samozřejmost a neměla s tím pak takové problémy jako já :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3115
13.4.14 14:10

No mám dva kluky - 4 roky, skoro 2 roky, ale už taky pomáhají a výhledově budou pomáhat v domácnosti určitě a pravidelně, nevidím na tom nic divného právě naopak. Budou se umět v životě o sebe postarat, opravdu nezvládám muže co neumí uvařit ani čaj :evil:

• vybírají z myčky, z pračky, podávají mi prádlo když věším
  • starší už si vysává pokoj, mladší si pustí roombu :), utírají prach
  • po jídle oba odnášejí nadobí, prostírají o víkendu stůl
  • zalívají kytky
  • uklízení hraček beru jako samozřejmost každý večer
  • davají granule psovi do misky

Příspěvek upraven 13.04.14 v 14:26

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...