Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Věř mi, že sourozenci se nemusí mít rádi ani když jsou stejně staří nebo když je mezi nimi rozdíl 2–3 roky. Věk v tomhle opravdu nehraje roli a v budoucnu si mohou být velmi blízcí. Neboj, bude to v pohodě. ![]()
@balkanka píše: Více
Presne to same jsem chtela napsat. Kolem me maji nekolikrat rozdil 2 roky, maji vzdy holku a kluka a pohoda. Jedni zase maji rozdil 11 let a 8 let. A taky v pohodě
Je to o povaze a tak, dopředu nejde nikdy říct, jak to bude ![]()
To hrozně moc záleží na povaze staršího dítěte a povaze miminka. Může to být úplně super a může to být slušný opruz.
Máme tedy ještě větší věkový rozdíl a specifické mladší dítě (velmi náročné první roky) a tedy náročné to bylo. I když se kluci mají rádi. Na nějakou hlídačku můžeme zapomenout, občas se normálně poštuchují. Jdou spolu na boby, atd… Ale nevyužíváme a nezneužíváme. Jako na nějaké mega nadšení na začátku, nebo pomoc samozřejmě ani omylem. Samostatný pokoj je samozřejmostí. Ale holky tedy na bráchu nebalí, to spíš na naše psy ![]()
A já sama mám mladšího sourozence o 11 let a upřímně vztah v dětství jsme neměli skoro žádný. Když se dostal do normálního / komunikativního věku, tak jsem byla na prahu odchodu na střední školu a odešla na internát. Navíc naši doufali, že spolu budeme okupovat maličký pokoj, protože přeci to zvládli jiní dáme to my taky. Vztah máme až v dospělosti poslední roky (ale je mi k 50) kdy i on zakládá rodinu. Ale jako máme se rádi, jedeme spolu na dovolenou, řešíme spolu stárnoucí rodiče, atd…
Vzdyt je to ideální, dcera uz je samostatná, ma svoje aktivity, kamarádky, ty se můžeš v klidu věnovat miminku. Nejsi ja to sama, mas i manzela, takze jiste pujde skloubit pece o dve deti s rozdílnými potřebami. Jestli se budou mít rádi a rozumět si neni tolik co veku, jako spis o povaze. Například moje babička s 6 deti, si nejvíce rozuměla se svoji o 20 let mladší sestrou, cely život byly nejvíce v kontaktu, navštěvovaly, jezdily na výlety atd. a to spolu vubec nevyrůstaly.
Měla jsem kolegyni druhé dítě měla myslim taky o 10-11, ptala jsem se jaký mají vztah - proč dcera malýho třeba nehlídá a ona, že nemají jakosestra pečovatelka, ale že se pěkně sourozenecky provokující. A já fakt? No a sama mám děti o 8 let rozdíl, a taky se pořád škádlí, starsi ho provokuje. Jinak mám jednu kamarádku - se sestrami rozdíl 11 let, skvělý vztah, kamarádka s bratrem 7 let rozdíl, super vztah. Dokonce i moje tety jsou o 11 let a mají krásný vztah… A u mě teda dcera už sourozence taky nechtěla a pak byla pyšná a moc mi pomáhá s hlídáním oblíkáním a tak.
Jediná relevantní obava matky by měla být: aby to bylo zdravé. Jiné obavy jsou pseudoobavy. Hlídačku ze starší dcery můžeš udělat jen ty. A můžou mít pěkný život i když se nebudou náhodou mít rádi.
Mám mezi holkama 13 let a naprosto se milují. A pak ještě 10 let a ty se úplně nemusí, spíš tolerují. My jsme s bráchou rok od sebe a nemusíme se.
Nechápej mě špatně, ale proč tomu někdo nechává „volný průběh“ bez předchozího důkladného promyšlení poměrně zásadního životního kroku, mi fakt hlava nebere
Nad takovými věcmi jsi měla popřemýšlet než ses přestala chránit, ne? ![]()
Bude to dobrý. Ano pojedeš na novo, ano už jsi mohla mít klid, ano bude to záhul, ano nebudou mít klasicky typický sourozenecký vztah. Na druhou stranu budeš mít na dítě víc času, užiješ si ještě ta krásná miminkovská léta, omládneš…
Jak bylo napsáno
Hlavně ať je zdravé, všechno ostatní se poddá
Pisu z pozice toho pubertaka, mam sestru o 12 let mladsi. Kdyz byla miminko, tak me to hrozne bavilo a urcite jsem byla mamce napomocna. Trosku tezsi obdobi nastalo v dobe, kdy mne fakt propukla puberta a sestra byla uvztekany maly naschvalnicek a terorista.
Asi si nejsme sourozenecky tak blizke, jak kdyby mezi nami ten vekovy rozdil byl mensi, ale ja jsem taky celkem brzo po plnoletosti odesla z domova, takze jsme nemely moc sanci se poradne sblizit, az by trochu vic povyrostla. Jenze zaruku, ze si sourozenci budou blizci, nemas ani kdybys je mela rok po sobe.
Pises, ze manzel je mladsi, ta starsi dcera je taky jeho, nebo tlacil proto, abyste meli i dite spolecne? Na tvem miste ted, kdyz uz jsi tehotna, bych se spis soustredila na to, aby to bylo zdrave, zbytek se nejak vykrystalizuje, neboj. ![]()
Já to starání se o mimino (o 11let mladší) milovala.. vozila jsem ho furt v kočárku, denně do jeslí, obtýden i z jeslí, totéž školka.. záleží na povaze dcery, jestli má ráda malé děti nebo ne… nejde to odhadnout.. ale i kdyby ráda nebyla, dopřej jí soukromí, mimčo jí necpi do pokoje a bude to OK
řeš hlavně zdraví své a mimča, ve 40 to není samozřejmost.. vše ostatní jsou prkotiny… hodně štěstí ![]()
@Anonymní píše: Více
Ja mam deti od sebe skoro 10 a luxus za me
.
Vztah maji krasny. Tim, ze tam uz nehrozila zadna rivalita, hadky, bitky, tak opravdu super. Mladsi ke starsimu spis vzhlizela, a ma to doted, proste velkej bracha je takovej polobuh, a to jim je ted uz 14 a 24 ![]()
@Anonymní píše: Více
Mám tři děti, mezi nejmladší a nejstarším je deset let.
Vztah mají mezi sebou hezký, ale „nevyrůstaly“ spolu, že jo:-), nejde o klasický sourozenecký vztah, nechodily spolu na hřiště, nevezmeš je na stejné výlety, do kina…
Ale ničemu to ani nevadilo-a nevadí.
Když se táta narodil jeho nejstarší sestra byla na druhém stupni a za pár let rovnou na intr. Taky spolu nevyrustali a je to znát. Asi jsem od nich nikdy neslyšela nějakou stejnou historku. Jezdila domu jen na víkendy a pak se vdala a přestěhovala jinam. Prostě se tak nějak respektující baví, kupují menší dárky ale že by byli nerozluční?
Neteř má hned dva mladší sourozence a naprosto od začátku je miluje rozdíl kolem deseti let. Jsou obě starší holky jako velké mini mamky. Obě dost zodpovědně aby mohly sourozence hlídat.
Kamarádka má k nejstarší sestře blízko, rozdíl 12 let. Ale taky spolu moc nevyrustaly, já si ji už v našem okruhu téměř nevybavují.
Jestli si budou nebo nebudou blízko nezaručí nic.
Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.
Ahoj,
Mam 40 a dceru 10 let a cekam s manzelem druhe dite. Puvodne jsme dalsi mit nechtela, ale manzel je o 6 let mladsi a jeste jedno chtel, nepremlouval me, ale citila sjem, ze by chtel zkusit, zda by nevysel kluk, ale ani druha holka by nevadila. No ja jsem se citila v posledni dobe ze mam snad nejakou premenopauzu, tak jsme ani nemyslela, ze by to vyslo a hle, hned dalsi mesic..
No a ted si říkám, zda to nebyla chyba..ze deti budou mit prece jen velky vekovy rozdil, jakoze nechci, aby byla v puberte za hlidacku, to vubec. Uz ted ma furu kamaradek, vecne nejake plany..
Tak by me zajimalo, kdo ma deti s takovym rozdilem, jaky maji vztah? Jak to probihalo mit doma pubose a male dite?
Jakoze ja si to neumim presstavit, myslela jsme ze jo, ale jak je to tu, neumim..zacinam se toho bat..uz mohl byt „klid“ dcera uz samostatna, partak na cestach a ted si to dame od zacatku..jeste to sdelit dceri, nevim jak to vezme, driv hodne chtela sourozence, ted je ji to apis jedno, ale prece jen 10 let byla jedinacek..rada si prectu jak to bylo u vas.
Anonym, protože to zatim nikdo nevi..