Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Tak ja mam deti 10,5 roku od sebe rodila jsem v 38 což je jak ty.. deti se maji radi jako menší většího zbožňuje a velkej si s nim uz zapaří na pc a jde po svých..ano i občas hlídá abych mohla jit třeba cvičit nebo do kina v tom problém nevidím hele u nás je to v klidu staršího nechávám žít a mladší ho ma moc rad..ted je jim 18 a 8…
Já mám rozdíl mezi staršími a nejmladší 11 a 13 let a naprostá pecka. Starší jsou kluci, mladší holka. Bude jí teď pět let. Vztah mají úžasný, milují se navzájem a vychází spolu mnohem lépe než nejstarší dva mezi sebou. Hrají si s ní, blbnou, dost mi tím pomáhají, když potřebuju třeba něco dělat. Nikdy ale nenechávám malou, aby je otravovala, když nemají náladu nebo se musí učit nebo cokoli. A malá nemá žádné extra výhody, hodně se snažím, aby vše bylo vyrovnané. Žárlivost ale žádná neproběhla. Je to pro ně takovej mluvící plyšák. ![]()
Jako třeba kámoška ma totálního jedináčka..ja ja ja chci nechci … ten by mel dost sok mit ona druhe dite ale pokud mas holku samostatnou pohodovou bude to v klidu…tam kde je velký věkový rozdíl vidím ze se bud míjejí nebo se mají rádi sourozenci..kámošky co maji sourozence 2-3 roky od sebe tam se v dospělosti nesnášeli protoze nebyl na nikoho osobní prostor o vse se museli dělit ty budeš mít dva jedináčky vedle sebe záleží jak si je vychováš … držím pěsti bude to super
@Anonymní píše: Více
To lze jedině v dobrém závidět
. My máme kluky 20 a 18,5 a skoro 6 a tedy ty starší ho mají rádi, ale že by zase nějak věnovali mraky času to ani náhodou.
Občas se s ním sourozenecky poštuchují. On je tedy ale velmi náročný na vše.
To spíš ho mají rády drahé polovičky kluků. To si i volají ![]()
Ale hodně ho bere nejstarší dcera a s přítelem (23,24) ty ho mají rádi oba. A on je tedy miluje a je mu smutno, když delší dobou nepřijedou.
@Snopy123 píše: Více
Ono hodně udělá, že je to holka a fakt je zbožňuje. Pořád jim říká, jak je miluje, vítají a loučí se pusinkou a tak.
Navíc je to taková blonďatá princezna, takže prostě tají
. Jsem za to moc ráda. ![]()
@Anonymní píše: Více
Mamka má bráchu o 13 let mladšího a vychází spolu skvěle. Já ho beru spíš jako svého staršího bráchu. Náš rozdíl je jen 8 let ![]()
Stýkáme si všichni hoooodně často.
Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.
Mám děti 14 a teď 1. Jako jasně, je to jiné než to měli ti starší, ale jde vidět, že se majî rádi a ta nejmenší je úplně zbožňuje. Já mám sestru o 8 let mladší a upřímně jsme se vlastně celý život nějak míjeli a cestu si k sobě našli až v dospělosti, kdy už máme obě děti. Ale já od mala musela hodně hlídat a měla jsem ji často na starost…tak tomu se u svých dětí snažím vyhnout a řídit se tím, že je to mé dítě a ne jejich.