Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Tohle moc dobře znám.
V těhotenství s druhým synem jsem říkala, že je to naposled, těhotenství snáším opravdu špatně. Když se druhý syn narodil, starší dostal diagnózu PAS a ty začátky byly tak příšerně náročné, že jsem si fakt nedokázala představit, že toto ještě někdy budu absolvovat.
Mladšímu je 10 měsíců a já mám zase touhu po dalším miminku. Už si nějak vše sedlo, je to náročné. Hlava mi říká, že jedno dítě s handicapem a jedno zdravé je akorát, víc bychom nezvládli, nemáme na to už kapacitu. Ale stejně se mi strašně stýská a mrzí mě, že už bych to neměla zažít. Ten pocit když se mi narodí miminko. ![]()
Nejde o to je jen nakrmit, ale také všem věnovat kvalitně čas, dostatek času. A ten nejde nafouknout. A mít i čas na sebe a partnera. Pokud možno i trochu dětem finančně pomoci do života - vzděláním i nějakou korunou do začátků. Muži bude 40, to se musí vzít v potaz.Asi bych už do toho nešla.
Musíš si sama vyřešit. Nikdo nežije tvůj život.
Měla jsem rozbouřené hormony po porodu třetího. Kdy jsem měla myšlenky na čtvrté. Vyhrál rozum a potřeba, že musíme do budoucna zabezpečit tři, které máme. Chtěla jsem studovat. Tomu jsem se začla věnovat několik let. Děti chtějí studovat. Nejde plodit neomezeně. Naše čtvrté dítě je velký pes. To je fakt takové další dítě do rodiny. Mazánek.
No s věkem dětí budou růst i jejich potřeby.
Kroužky x 4
Výlety x 4
Narozeniny x 4
Vánoce x 4
Dovolená x 4
VŠE x 4
Jak to máte doma s místem, autem…
Když pominu ty finance, tak ten čas rozprostřít je náročné i mezi moje 2. Zvládnete se věnovat všem?
Jako klobouk dolů před všema, co mají takto početnou rodinu ![]()
@Markéta188 píše: Více
Kloubouk dolů jen před těmi, kdy kvůli zvýšené chuti rodičů plodit to děti neodnášejí chudobou a permanentním uskrovňováním.
Ja jsem taky mela chvili choutky na čtvrtý. Ale rozum zvítězil. Uz ted se 3 je těžký věnovat každému zvlast nejaky kvalitní a dostatečně dlouhý cas. Se všemi delat denne školu, cviceni..kazdy potřebuje něco jiného. Krouzky, logopedie, rehabky, nacviky,… Trávit cas i vsichni společně. Mít cas i sama na sebe a vzájemně na sebe s manželem. Vlastně ten cas je jedním z hlavních důvodů, proc to čtvrté mit nebudeme. Druhým vážným důvodem je zdraví. Dětí i moje. Nebýt těch vsech diagnoz, co dohromady maji, tak bychom se mozna rozhodli jinak. Ale takto je šílenství dostačující ![]()
Pokud jim chceš dát jen najíst a budou chodit do školy a v 18 půjdou s igelitkou, tak budiž…my máme děti dvě, další už ze zdravotních důvodu nemůžu mít a ani bych nechtěla…obě děti jsou hodně šikovné, chtějí chodit na kroužky, sportovat výkonnostně, vzdělávat se a skloubit logistiku je náročné, navíc pro ně chceme vzdělání a chceme je do života zajistit…v druhém těhotenství jsem hodně byla v nemocnici a starší pendlovala, jak už bylo výše, když se to sejde i zdravotně, tak to taky stojí zato
Mam tri a cim jsou starsi, tim jsem uprimne radsi, ze jsou jen tri. Logisticky je to masakr, pokud mas aktivni deti.
My teda ani jeden prakticky nemame moznost HO, kdyby ano, mozna by to bylo schudnejsi
. Ale neni to jen o financich.
Holky děkuji všem za názory. Úplně mi mluvíte z duše, o všech těhle věcech přemýšlím úplně nejvíc. Ty dvě starší hodně sportují, mají mraky kroužků, a je náročný to všechno skloubit. Snažíme se s nimi trávit hodně vědomého času, a zároveň už taky konečně máme s manželem nějaký čas na sebe. Samozřejmě řešime i věci, abychom sehnali třeba ubytování na dovolené a tak. Plus teda nemáme skoro žádné hlídání. Ty důvody pro je vlastně jen ta touha po dalším dítěti a to, že jsme vždycky chtěli velkou rodinu. A že jsou naše děti skvělá parta. Tak nevim, nechci svojí touhou po dalším dítěti zkazit život těm, co už máme.
@884135 píše: Více
A že jich bohužel je…
Ještě jsem neviděla snad žádný díl výměny manželek, kde by 4 děti zvládali levou zadní - po všech stránkách…
Máme tři. Čtvrté byla moje noční můra.
Pracujeme oba na plný úvazek a je to celkem náročné. A to máme babičku po ruce a já částečný HO. A i to co se týče věnování se dětem, na další bych už neměla kapacitu.
To že rostou mi vůbec nevadí, spíš naopak. Zase se můžu věnovat něčemu co mám ráda já.
Zakladatelko, jdi do toho! Já ti fandím. Jestli vas dokážete zajistit a budeš je všechny milovat, tak jen houšť.
Klidně bych měla i 4+ ale věk už nedovolí. ![]()
@Markéta188 píše: Více
A proč máš pocit že rodiny se 4 a vice dětmi jsou jen ve výměně manželek? ![]()
@Anonymní píše: Více
Uvažuješ rozumně. Velkou rodinu už máš. Další dítě by |vám do toho hodilo vidle. A máš to hlavní - zdravé děti. Nedejbože, aby tomu v případě čtvrtého nebylo.
Příspěvek upraven 19.04.26 v 22:23
Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.
Zdravím holky, dotaz je jasný. Přesto že jsem si po narození třetího byla jistá, že jsme kompletní, teď jsou mu 3 a já bych chtěla další. Manžel tak napůl. Od roka nejmladšího pracuji na plný úvazek a kariéra se mi za ty dva roky rozjela velmi slibně. Díky tomu se máme finančně fakt dobře, takže i po narození 4 bych pracovala dál a manžel by šel na půl úvazek. Nicméně vlastně si nejsem vůbec jistá, jestli ta touha po dalším miminu není jen smutek z toho, že mi děti rostou před očima. Já jsem ještě mladá, ale manželovi je už přes 40.
Jak to máte vy? Zažili jste? Jak jste se nakonec rozhodli?
Moc díky a vkládám anonymně.