Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše: Více
mně přijdou sobci rodiče, kteří si pořídí počet dětí které nezvládnou. A to není nutně o počtu 4,5,6… Klidně to může být o počtu 1,2,3…
Přesně tak, syn měl doma kamaráda, který je ze sedmi děti, zatím. Koukal na mě a rikal, taky bych chtěl chodit do školy, kam chodí váš syn, přál bych si být někde sám za sebe a ne pořád jen ten od těch divnych, co je jich hodně a nikdo vlastně pořádně neví, jak se kdo jmenuje.
I do kroužků chodí hromadně, protože jinak se to zvládat nedá, takže všichni houfně do skautu, všichni houfně do pěveckého sboru.
Nevím jestli se mi chce odpovídat anonymu.
Ono jak se bude dítě cítit nemusí záležet vůbec na počtu dětí. ![]()
To se tak klidně může cítit i druhé dítě.
@Snopy123 píše: Více
I čtvrté dítě může být nadpočetné. Už je to prostě tlupa a ne individuální přístup. Matka má jen dvě ruce, čtyři děti naráz za ruku vzít nemůže, jednu hlavu a jedny nervy. Nemůže být pro všechny děti naráz, vždycky musí někoho upozadit. Většinou jsou to ty děti, se kterými tzv nejsou problémy. Ale i ty potřebuji rodiče jen pro sebe.
Jak se to dítě cítilo může říct, až v situaci, kdy má svoji rodinu a náhled na to, jak to vypadá. I ve dvaceti náhled nemá, pokud vyrůstá v tlupě, tak neví, jaké je to vyrůstat v individuální péči, kdy nemáš neustále za zády dalších několik sourozenců.
@mado
Ano, může a nemusí. Tak se může cítit i druhé dítě, třetí v rodině.
Ono i 2 děti by mohlo být někde / někdy moc.
Nechapu, proc chces 4 dite, kdyz ani nemas v planu s nim zůstat doma. Po narozeni hned do prace, vzdyt to je proti mateřským instinktům.
@Snopy123 píše: Více
Anonym jsem, protoze jsem na 4. strance popisovala nasi rodinnou situaci.
No jo, to si ta maminka měla rozmyslet. Život není o tom dělat otroka cizím lidem a dětem.
Přesně tak, mamka bude furt rodit, furt ji nebudou stačit děti, které už má…a ty starší mezitím vyrostou, než s rodiči vůbec stihnou něco zažít…sportovní výkonnost je pak u dětí různá, máme rozdíl 4 roky a musíme to furt ladit, buď se rozdělit nebo ta menší chce rychle dohnat tu starší…ale už se těším na konec roku, že už menší taky bude mít 3, bude moct taky už lyžovat, začne jezdit na kole…začne dělat závodní sport jako ségra, protože chce ![]()
@884135 píše: Více
To vůbec není o tom dělat ze sebe otroka
Ale o naprosto běžném základním provozu. To že si povzdechne, neznamená vůbec nic, jinak by to asi předpokládám nedělala, kdyby nechtěla. Co když je v tom fakt spojená, vztah si užívá, jeho děti má ráda, ale jen pouzuje na náročnost v tomto počtu dětí? Tohle zjednodušené „drž pusu a krok a když ne, tak sis to měla předem rozmyslet“ fakt nesnášim.
@Alušáček tak vzhledem k tomu, že můžu pracovat plně z domova a manžel na cca půl úvazek, tak bychom s dětma byli doma víceméně oba, takže tenhle kometář je bezpředmětný. Tyhle kecy úplně miluju. Když je matka doma 3,4 roky, je to špatně, neb je líná makat. Když se chce realizovat, taky špatně…půlka zeměkoule je proti mateřským instinktům, když musí ženský do práve po 6nedělí a ne tak, že si doma otevřou notebook s dítětem v ruce, ale tak, že odxhází do kanceláře.
Jo já na to nahlížim poměrně realisticky si myslím, proto nad tím dumám, co bude pro naší rodinu dávat smysl. Nikdy asi nikdo nedokáže posoudit, jestli se děti v rodině necítí opomíjené. To nám oni řeknou, až budou velcí. Teď je super, že na ně mám čas dphromady i odděleně. V práci si to můžu udělat, jak potřebuji. Když jsou nemocné, nemusím řešit OČR, můžu vyzvedávat hned po konci školy a školky a nemusí do družiny. Právě proto hodně váhám, nechci nám ten chod nabourat. Děti sourozence chtějí, ale jsou malé, tak ten jejich názor neberu vážně, protože nevědí.
Pro mě je tohle hodně citlivé, takže raději anonymně.
Polož si otázku, kolik zvládnu dětí sama? Podle toho se rozhodni. Máme v nejbližší rodině, kde zůstal rodič sám na 4 děti (4-9let) a bohužel organizačně nezvládá ani po 4 letech. Prarodiče z jedné strany nežijí, z druhé jsou nefunkční, absolutně vůbec si neumím představit, jak by to bez naší pomoci zvládali…
Upřímně já si neumí představí, skloubit práci na plný úvazek a je jedno, ze to je z domova, udelat se musi a k tomu čtyři male deti, včetně mimina. Podle me to kvantita na úkor kvality. Nebo asi ja jsem neschopna, protoze me prijde, ze nemam na nic pořádně cas a to jsem v uplne jine situaci. V praci 8h, pak se chci věnovat psovi, dceri 11let, vnučce 4 tydeni a starší dceri, manželovi, obcas taky domácnosti
Nakonec i sobe, treba si zacvičit a přečíst knížku. A to nemluvím o rodičích a kamarádkách. ![]()
Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.