Mít nebo nemít 4. dítě?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
21.4.26 15:51

@884135 vzdělání rozhodně je nejlepši investice, ale kvalitní se nemusí nutně rovnat drahé. Ve svém okolí mám velmi úspěšné lidi, překvapivě nikdo z nich nestudoval v zahraničí, dva nemají ani VŠ, přesto mají snovou kariéru. To, co tyhle lidi spojuje je pracovitost. Jsou mezi nimi i ženy s více než 2 dětmi.

• Citovat
  • Upravit
24253
21.4.26 19:33
@Anonymní píše: Více

S tímhle souhlasím. Pro nás je taky důležité podpořit u dětí studium. Finančně drahé univerzity stoprocentně nezvládneme. Klasickou VŠ ano. A to i v případě, že by šlo o obor, kde není možné mít brigádu. Čtvrté dítě už by byl zřejmě problém. Máme je věkově jak vy. Přece jen by šli na VŠ hned za sebou a to už by bylo opravdu finančně náročné hodně. Zase nemáme tak vysoké příjmy, aby jsme si mohli dovolit cokoliv. Ale každý má tuhle laťku jinde co se týče financí. Pak je pro nás i důležité dětem něco dát do začátku. A to už vidím taky se čtvrtým jako problém. Prostě záleží co pro ty děti chcete. Já mám taky skvělého manžela, ale upřímně už prostě na čtvrté energie opravdu není. Takže vlastně obdivuji, že nad tím někdo vůbec přemýšlí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24253
21.4.26 19:34
@Jazmine píše: Více

Když na vše se připravit nedá. Ta logistika hlavně u malých dětí je problém vždy. Čím větší děti, tak tím je to za mě lepší. Stačí je učit samostatnosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.4.26 20:55

@anavi13 jo, tak my se nad tím samozřejme zamýšlime i do budoucna. Není to tak, že bych viděla malé miminko a nedocházelo mi, že jednpu vyroste. Dětem spoříme, ať tp mají v začátcích snazsi než my.
Je to komplikovaný. Všechny tyhle nevýhody reflektuji. Jen mám někdy trochu pocit, ze okolí je k těm větším rodinám takové nechápající. Že vlastně moc lidí nerozumí velké rodině a je bráno jako fakt, že ty děti jsou o něco šizené.
Já jsem treba ze 2 sourozenců, na první pohled ideálni rodina - děti holka, kluk, otec úspěšná kariera, matka v domacnosti, spoustu peněz. Realita ale byla taková, že mezi rodiči násilí z obou stran, matka pila, my s bráchou léta žili v totálním psychu. Pak se naši rozvedli, já se v 18 trhla a s nikým nejaem v kontaktu. Máma s náma sice byla doma, ale na kroužky nás nevozila, nikdy nás neobjala, ale iluze rodiny byla TOP. To radši budu mít doma troch8 chaos, ale plno lásky a možná mi dèti v dospělosti vyčtou, že nemohli studovat v zahraničí, ale jen v ČR, ale budou mít rodinu, která je miluje a vždycky se budou mít kam vrátit.

• Citovat
  • Upravit
21.4.26 22:27

Být s dítětem doma 3, 4 roky určitě není špatně a nevyvolá to nadávky na línou matku. To je zřejmě jen vaše interpretace, abyste si obhájila svůj postoj.

Náš model, kdy je matka s dítětem první 3 roky života se ve vývojové psychologii dítěte naopak velmi osvědčil a byl oceňován i v zahraničí.
Jsem opravdu šťastná, že si to u nás stále držíme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3105
21.4.26 23:11

@Bumblebee78 Ale být doma x let se 3 dětmi už ano. To bude za línou, co si udělala x dětí, aby mohla sedět na RP a určitě sosat nějaké dávky (těžko vysvětlíš, že žádné dávky nebereš). Nedej aby je měla za sebou po těch 3 let. Zažila jsem to několikrát, kdy se člověk podivoval, že s x dětmi chodím do zaměstnání a nebo nebereme žádné dávky od státu. :kytka:
A to klidně od lidí kterým stačil počet dětí, ani nás nemuseli znát nějak osobně.

Příspěvek upraven 21.04.26 v 23:21

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3105
21.4.26 23:16

@Bumblebee78 Navíc tady matka může pracovat na HO a otec má částečný úvazek (zřejmě taky na HO).
Neopouští dítě a nemíří na 8hodin k píchačkám zřejmě.

Příspěvek upraven 21.04.26 v 23:20

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3105
21.4.26 23:18

Nějak taky nevím proč by studium VŠ v ČR mělo být málo a rodičům vyčítáno. Naše děti studovaly (nebo snad ještě budou studovat ty mladší - starší syn letos maturuje) VŠ v ČR a nějak nemají problém s uplatněním na trhu práce a tedy ani nějaký jiný problém vůči nám. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.4.26 06:17

@Bumblebee78 já ale neříkám, že je to špatné. Já mluvím o komentářích lidí, se kterými jsem se taky setkala. Nejsem přiznivcem jeslí, vsecjny moje děti šli do školky v klasickém termínu mezo 3-4 rokem. Nicméně po celou dobu jsem nějakým způsobem pracovala. Doma na HO. Nemusím. si tedy obhajovat nic. Nechápu, proč se vůbec matky musí objajovat. Ať jsou doma 10 let, nebo pracuji i v prubehu RD. Prostě jsou obory, ze kterých když vypadnete na 7 let, těžko se znovu začíná. Já jsem si to zařídila takhle a sampzřejmě jsem. měla částečně i štěstí, že to všechno klaplo.

• Citovat
  • Upravit
30408
22.4.26 07:04

Na hodnocení je fakt brzy. Až ty děti budou dospělé, pak můžeš zhodnotit, jak se ti tvoje volba vyplatila. A jim.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.4.26 08:00

@hanka.br. dyť jsem to tady psala, že to nám pak řeknou samy děti až budou dospělé. Jen konstatuji, že děti nemusí byt v pohodě ani jalo jedináčci, ani ve 2, ani v 5. Je to prostě o té rodině, jak to zvládne ukočírovat.

• Citovat
  • Upravit
564
22.4.26 08:56

Vše tu padlo. Ale jen bych vypíchla jednu věc, která mi na tom celém nějak nesedí a divím se, že na to ještě nikdo nepřišel. :nevim:

Zakladatelce je 30, má tři děti a nejstaršímu je 7, takže první otěhotnění zhruba ve 22–23 letech (předpokládám, že měla minimální pracovní zkušenosti) Zároveň píše, že se jí velmi rozjela kariéra, pracuje z domu a mají se finančně výborně, přičemž manžel si může dovolit částečný úvazek. Upřímně, to je na dnešní poměry dost nestandardní kombinace, leda, že by oba měli bytovku na pronájem nebo jsou influenceři :nevim:

Kdy přesně stihla mezi třemi malými dětmi vybudovat tak silnou kariérní pozici, že ve 30 utáhne nadstandardní chod domácnosti a ještě z home office a muž může ubrat práci? Neříkám, že je to nemožné, ale je to spíš extrémní výjimka. Proto bych i ostatní informace brala s rezervou… buď jsou některé informace podané hodně zjednodušeně a přibarveně nebo zcela smyšlené… :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12907
22.4.26 09:02

@Fitsun Znám rodinu, která podobné výchozí podmínky má, jen tedy nemají ty 3 děti a mezi jejich známými je to velmi běžná pracovní situace.
IT sféra.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18638
22.4.26 09:05

@Fitsun Kazdy ma jiny standard. Nekdo p[otrebu 4× rocne na dovolenou, elektroniku a drazsi obleceni. Nekdo jde radsi do prirody, deti po sobe hodne dedi. Taky muze delat pro vetsi firmu a bydlet na vesnici. Ja se svym prazskym platem bych to mela jakon samozivitelka tip top, ale mit zazemi treba v Usti/Liberci/Moste/Pribrami a dvakrat za mesic zajet na firmu, tak jsem totalne za vodou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
564
22.4.26 09:05

@Sany80s

Ano, taky se pohybuji v kruzích s nadprůměrnými příjmy, právě proto vypíchávám tento point, bez dětí nebo s 1 dítětem to zvláštní není, ale protože první otěhotnění ve 22 letech (většina končí teprve bakaláře a o businessu teprve přemýšlí) a hned další dvě po sobě a vydělávat nadstandardně hned z HO je zkrátka na zdvižené obočí. IT sféra, farmacie, advokacie, Sales, tohle vše kolem sebe mám a nikdo z žen si nestihnul do 30 udělat 3 děti, školu, kariéru a nadstandardní příjmy z HO a zároveň přemýšlet o 4. dítěti tak, že jejich druhé mužské polovičky dělají jen na částečný úvazek. :nevim:

Takže jen tak nadhazuji do pléna na zamyšlení :nevim:

Příspěvek upraven 22.04.26 v 10:03

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin