Mít nebo nemít 4. dítě?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
21841
22.4.26 09:23
@Sany80s píše: Více

I v té IT sféře se na nadstandardní platy a podmínky musíš vypracovat svoji pílí a znalostmi. Musíš umět něco žádaného, co ostatní neumí a tak lehce se nenaučí. V IT je obrovská konkurence. A opravdu musiš na sobě makat a pořád se učit. Není to o tom, něco si doma zašmrdlat mezi kojením a čtením pohádky, se třemi dětmi za zády.

Ona spíš ta kariéra bude toho staršího manžela a tady zakladatelka možná přeprodává něco přes Vinted a říká tomu vlastní byznys a kariéra.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3221
22.4.26 09:55

Mně tady úplně zapadlo jestli má zakladatelka promyšlené jak by zvládali kdyby se nedej bože narodilo postižený dítě, které potřebuje hodně péče, nebo kdyby jeden z partnerů těžce onemocněl a přišli tak o jeden příjem nebo ještě hůře jeden zemřel. Protože i to se bohužel někdy v životě děje a totálně to překope život všem. A pak je sakra rozdíl živit a starat se o 3 krky nebo 4. Přijde mi, že prostě vidí jen co chce. Zároveň nechápu kde bere jistotu, že děti spolu budou mít jen dobré vztahy a hezky spolu budou celej život vycházet.

Vzhledem k tomu co psala o svém dětství mi přijde že si něco řetězovým mateřstvím kompenzuje. A je otázka, jestli to bude stacit. Vždyť mít 3 zdravé děti je požehnání jako prase, proč si neužívat to štěstí co už je? Ale jasně, každého volba.

Ty finance mi taky nějak nesedí. Jak psaly holky na de mnou, taky jsem s takovým počtem dětí a oslnivě rozjetou kariérou nesetkala. Přijde mi to dost poupravené od reality.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3221
22.4.26 10:04

A chceli být člověk zodpovědný vůči těm dětem co už jsou, musí mít při 4 dětech opravdu hodně financí a drahého pojištění na „co kdyby“. To není jen o tom, že teď se nějak daři a mít poštář třeba jen milion. Však se stačí podívat na sbírky kdy jeden z rodičů v rodině těžce onemocněl, zemřel, mají postižené dítě a je potřeba drahého vybavení pro něj atd…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.4.26 10:25

@mado je to proto, že pracuju od 19, studovala jsem behem práce a MD, nikdy jsem pracovat neprestala ani při MD, ani RD a mám manžela, který právě kariéru nedělá, tak se může hodně věnovat rodině a dětem.
Teď už samozřejmě do kanceláře normálně chodím. Ale samozřejmě, že to není růžové. Často jsem dělala v noci, nebo hodně brzo ráno, než děti vstali. A prostě jsem byla motivovaná.
@Jazmine to samozřejmě neví nikdo nikdy, jestli spolu budou mít děti hezké vztahy, to nevíš ani u 2. Z této logiky tedy všichni mame mít jedináčky. A nad tím, že by se narpdilo nemocné dítě samozřejmě přemýšlím, i jswm to tady několikrát psala. Je to taky jeden z důvodů, proč váhám.

• Citovat
  • Upravit
564
22.4.26 10:25

@hospodki

Tak na vesnici bydlet nemůže, když tu uváděla, že mají v docházkové vzdálenosti hned několik středních škol a VŠ, kroužků atd. Tudíž to bude velké město :nevim:

A pracovat pro firmu v podstatě full remote je po 3 malých dětech dost v dnešní době nereálné, pokud měla ve 23 první dítě, pak hned po roce další a po třech letech další, to znamená, že reálně od 22 nemohla pořádně tu kariéru rozjet na to, aby dostala práci jen na HO, žádná firma, co platí nadstandardně by si toto nevzala pod svá křídla :nevim:

Celkově je to dost zvláštní a nějak mě tím popisem nepřesvědčuje, že je taková i realita :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.4.26 10:44

Já už za sebe tady diskuzi uzavírám. Přišla jsem sem načerpat názory nezaujatých lidí, teď už se to stáčí někam, kam nechci. Nicméně těm posledním komentářům moc nerozumím. Přišla jsem anonymně diskutovat o tom, jaké pro a proti má rodina s vice dětmi. Nevysvětluju tady svoji matce, že jsem neplánovaně těhotná a tak se jí snažím přesvědčit, že to finamčně zvládneme. Tím pádem absolutně nemám důvod tady cokoliv vymýšlet ohledně naší rodinné situace. Nemáme se rozhodně tak, že bycjom 2× ročně létali na Maledivy. Ale mame zimni, letni dovolenou. Víkendove pobyty, detske parky, deti maji krouzky atd. Žijeme úplně klasicky, jako spousta rodin. 4 dítě bycjom rozpočtově zajistit zvládli, jde mi předevšim o tu náročnost v budoucnu.
Díky všem, bylq to pro mě podnětná diskuze!

• Citovat
  • Upravit
3221
22.4.26 10:46

Ta mezisourozenecke vztahy jsem zmiňovala proto, ze jsi psala, že peníze (VŠ atd) nejsou tak podstatné, jak jde budovat karieru i bez drahých škol a že je důležité, že budou mít děti velkou milujicí rodinu ke které se mohou vždy vrátit. Hezké zasnění…
Tady nejde jen o postižené dítě, umíš si představit že by chlap případně zvládl děti sám kdyby se ti něco stalo? Nebo ty? Nebo by se hodily na krk babičkám? Za mě je to prostě pokud nemáte kdovi jaké finanční zázemí a úspory hrozně nezodpovědné. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
564
22.4.26 11:07
@Anonymní píše: Více

Upřímně nevím, za co se teď čertíš. Šla jsi sem dobrovolně a anonymně s kůží na trh, takže je logické, že přijdou i otázky a upozornění na věci, které nesedí nebo jsi je napsala nejasně. Takže opravdu realita je jiná, než se původně chápalo :nevim:

A právě třeba informace, že manžel ve 40 letech kariéru moc neřeší a spíš se stará o domácnost, mění celou situaci zásadně. Člověk by totiž pochopil, že jste tak moc za vodou, že stačí pracovat už jen pár hodin týdně. No a ono to tak není :nevim:

Pokud hlavní finanční tah stojí na tobě, pak je logické, že musíš brzy po porodu zpět do práce, aby domácnost fungovala, protože bez tvého příjmu byste dřeli bidu s nouzí (je to tak?). Tím pádem otázka nestojí jen zvládneme čtvrté dítě finančně, ale proč pořizovat čtvrté dítě ve chvíli, kdy víš, že prostor na dlouhé mateřství stejně nebude a péče zase spadne hlavně na manžela. :nevim:

Pak se vůbec nedivím, že je na vážkách. Pokud je on časově ten, kdo nese větší část každodenní péče o děti a provoz domácnosti, jeho zdrženlivost je naprosto racionální. :nevim:

Příspěvek upraven 22.04.26 v 11:17

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
tartaletka
22.4.26 11:15
@Fitsun píše: Více

Tak já se teda zakladatelce nedivím, protože se to tu klasicky zvrhlo k pitvání jejího života a zas nějaké předsudky a teorie s jedovatým podtónem. Nemusí snášet všechno :nevim:

• Citovat
  • Upravit
18638
22.4.26 11:21

@Fitsun Jako uvedomujes si, ze 2019 kdy rodila prvni dite zacal covid? U nas se jel full remote a i ted jsou lidi co do kanclu cely rok nepachnou. Sama jsem tou dobou mela ani ne dvoulete dite a kdybych chtela, muzu delat i s druhym ciste jen z domova. Ani tu nemam vedeni, takze nemam potrebu (krome dobrovolneho socialniho kontaktu) chodit na firmu. U nas si plno zen vybudovalo nejake postaveni ve firme a zvladly do toho i materstvi. Tvoje pochybovani neni na miste.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18638
22.4.26 11:31
@Anonymní píše: Více

Jsi proste z jine socialni bubliny nez ta rejpalka. V mem okoli tvuj pripad neni ojedinely, takze proc by jsi nemohla mit rozjetou karieru. Ne kazda musi doplnovat zbozi v obchode

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.4.26 14:04

@Fitsun není to tak. Větší část domácnosti samozřejmě padá na moje záda. Když by pracoval manžel, a já byla na MD, tak si finančně pohoršíme, ale ne tak, že budeme dřít bídu. Jak jsem zmiňovala na začátku, kariéra se mi rozjela a nástup na MD bez práce by ji zase na nějaký čas pohřbil. S dítětem můžu být doma, na HO, manžel na půl úvazku proto, abychom zvládli tu hoňku kolem všech dětí s klidem a ne jazykem na vestě.
@hospodki díky, asi je pro někoho těžko pochopitelný, že se to dá i s tolika dětma. Ale sampzřejmě to má i negativa. Třeba málokdy nic nedělám, teď je to lepší, kdyz už jsou všichni v institucích.

• Citovat
  • Upravit
3221
22.4.26 15:17

@hospodki Tak já si hlavně myslím, že se tady dost rozchází představa co vlastně znamená „rozjetá kariéra“. Vrcholový management ani IT Architekti či Data Scientisti fakt na HO (notabene s 3 dětma za zády) nemakají. Ta druhá kategorie v některých odvětvích ano, ale je to opravdu neustálé vzdělávání, šílené kvantum práce, konkurence obrovská. Fakt to je nereálné. Kamarádky manžel v tom dělá a často na úkor rodiny a společného času. Pod tím si třeba já představuji rozjetou karieru s parádním příjmem. Nikoliv stabilní příjem v podobě třeba administrativy, což si na HO představit dokážu.
Zakladatelka se ptala na názory, dostala je. Nemyslím si že by ji tady někdo napadal. Prostě tohle nijak ani pod anonymem neobjasnila, takže není divu, že vyvstaly otázky. Nakonec je to její věc i její odpovědnost. Já jsem myslím slušně svůj názor napsala. Osobně bych v nastavení mít to převážně finančně jen na svých bedrech do 4 dítěte nešla, protože nic není neměnné. Možnost HO může skončit, firma může skončit.. Jiné je, pokud má k tomu člověk třeba jistý nějaký pasivní přijem. Dejme tomu velkou nemovitost co se pronajímá, investice. Jinak mi to přijde prostě hrozný hazard. Čtyři děti je prostě už hodné krků, hodně odpovědnosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18638
22.4.26 15:22

@Jazmine rypala tady Fitsun. Tak urcite nebude raketova vedkyne, ale nesrazela bych korporat a karieru. Proc by nemohla mit naslapnuto? Je to ozodpovednosti, ukolech a vyhledu na vyssi pozici, zmena agendy. Jako zmineni i financni stranky fajn, ale to rypani Fitsun uz bylo moc a zbytecne. Za me se zakladatelka ohradila naprosto opravnene a vecne. Ja spis vidim uskali v tom, ze maji deti jeste hodne male a jinak funguje 7 lete a jinak nastupa puberty. Ja mam deti skoro 8 & 4 a teda kdyz vidim jak se zacina starsi projevovat a osobnostne profilovat a kolik energie me to pred ctyricitkou stoji, tak mam s dalsimi detmi odst jasno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3105
23.4.26 08:47

@hospodki Každý dítě má naštěstí jinou pubertu. :kytka: A asi i každý rodič hranice… :kytka: Což je přesně to o čem jsem psala na začátku. Ono to vůbec nemusí být o počtu dětí jestli 1,2,3. My máme za sebou x poměrně normální puberty, nebo nějak nemám pocit, že by to byl nějaký mazec. A 1× naprosto výživnou pubertu, která se už ale uklidnila a opět se s tou dotyčnou osobou dá komunikovat :-) Přežili jsme všichni :-)))))
Ale možná je to i o zvyku :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin