Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Alušáček píše: Více
Naprosto souhlasim ![]()
Já mám pocit, a zakladatelka to sama píše, že je to spíš o té touze ještě chovat a piplat to miminko. Že jí ničí představa, že další miminko už nebude a děti rostou. Je to jen o tom mateřském pudu, nikoliv o pragmatické úvaze co bude/může nastat a chybí náhled na celý celek, ne jen na tu část kdy je miminko.
Na druhou stranu vůbec nechci hodnotit schopnosti, možnosti plánování, finance, tyhle předpoklady zakladatelka nejspíš má, jinak by po třetím vůbec neuvažovala nad čtvrtým, jak by jí šla hlava kolem.
Já si to představit vůbec nedokážu, pro mě jsou organizačně představitelné dvě děti jako maximum. Prostě chci mít i sebe, svoje zájmy, koníčky, cestovat…
Jenom napíšu jeden příklad z rodiny. Příbuzná má děti 3 a už při druhém bylo vidět jak to nedávají. A to nejen organizačně, výchovně ale i finančně. Přesto šli do třetího dítěte. Neustále něco nestihá, neustále musí plánovat, čas pro sebe 0. Nejhorší je, pak poslouchat jak je toho na ní moc. Proč si tohle někdo dobrovolně udělá je mi záhadou. Jak já jsem ráda, že jsem v tomhle dokázala mít dost severeflexe a takhle nedopadla. Kdyby neměla za zadkem babičky co se vším pomáhají, vůbec nevím jak by to u nich vypadalo.
Přesně jak píšeš, je to pak kvantita na úkor kvality. Pokud není člověk miliardař, těžko si lze předtavit, že třeba všechny děti dostanou kvalitní vzdělání na drahých univerzitách například. Člověk prostě nemá neomezené kapacity, má jen dvě ruce, omezený čas.
A omlouvám se, ale fakt mi tohle přijde zatemnění mysli jen tou mateřskou touhou místo racionální úvahy.
@Jazmine No právě každý má ty možnosti a schopnosti jinde. Někdo má stopku u 1, někdo u 2 a někdo zvládne 3 děti.
A nemusí být špatně ani jedno a je fajn vědět, kde ty hranice každý za sebe má. ![]()
Měla jsem kamarádku která měla plné kecky 2 dětí 3,5 roku od sebe. Sehnat práci po RD pro ni byl ohromný problém, protože vstávat nebude, na noční nepůjde, daleko jezdit nebude… Každý to nastavení má někde jinde.
Příspěvek upraven 21.04.26 v 13:18
@Alušáček Já s x dětmi chodila na plný úvazek. Popisovala jsem to několikrát.
S posledním dítětem / velký věkový odstup / jsem roky na x % HO a odmítám to ještě nějakou dobu měnit.
Zrovna rodin se 3,4 rodin znám několik rodin, ať jsou to učitelé, lékaři, nebo právníci. ![]()
Navíc dneska můžeš mít uklízečku, nákup Ti přivezou domů, chůvu, atd… Těch možností jak si to fungování mimo děti usnadnit je mraky.
A navíc v těch velkých rodinách většinou funguje i otec té rodiny.
Já si myslím, že pokud ti vlastně pomůže s tou logistikou manžel, tak se to dá krásně zvládnout. Ale u vás už je manžel starší a tam už bych se bála, že už bude potřebovat i nějaký klid. Ono je fakt, že s dalším dítětem je ta logistika všeho těžší a těžší. Mě snad ani nepřijde tak těžké sehnat na ty děti finance jak to mít na ně čas.
My máme děti tři a je to naše maximum. Třetí měl zdravotní potíže a jsem ráda, že je to pryč a můžeme normálně žít. Bála bych se, že další dítě může zase nějakým způsobem tu rodinu zatížit. Chceme si už s dětmi užívat a mít větší volnost. Což prostě s minimem není. Nebo aspoň my měli všechny děti náročné a to miminkovské období bylo hrozný. Teď si naopak užívám jak jsou děti větší a jsou to parťáci.
Rodiny s větším počtem dětí než tři znám a většinou fakt maminka nepracuje. Zajišťuje chod domácnosti, logistiku. Děti mají omezené zájmy, protože prostě ty mimina tu rodinu brzdí.
@Snopy123 píše: Více
Ovšem na pomoc musíš mít opravdu finance, takže to je pro rodiny s vyššími příjmy. My to teda spíš řešíme tak, že jsem nastoupila na poloviční úvazek do směn. Tím zvládneme logistiku kolem dětí docela dobře. Ono hodně záleží na tom jakou mají rodiče práci. Ne každý má možnost HO a nebo pružné pracovní doby.
Chápu, jasně. Problém ale nastává, když ta mateřská touha zastíní zdravý úsudek.
Ono to není rozhodnutí jen ženy. Má to dlouholetý dopad na všechny členy rodiny, volný čas, finance, logistika. Takže plnit si jen nikdy nekončící mateřské pudy je do jisté míry sobecké.
@884135 Na druhé straně si většina žen neplní (pokud je má) nekončíčí mateřské touhy a většina z nich má nějakou stopku. ![]()
Jen každá ta stopka má na každém počtu jinou. Pro některou jsou to 2 děti, někdo 3, někdo 4…
Když vlezeš do diskuze matek jedináčků, budeš sobec i se 2.
@anavi13 píše: Více
A hlavně uvědomit si taky, že možnost HO nemusí mít věčně.
@Anonymní píše: Více
Dobře, ale uvědomuješ si že to nemusí být věčně? Pokud nepracuješ vyloženě sama na sebe a za sebe tak takhle změna prostě může nastat. Pak je to dost se 4 dětmi za zády komplikace. U chlapa tuhle změnu v práci udělali po 10 letech
@anavi13 manžel je hlavně ten důvod, proč nad tím čtvrtým vůbec přemýšlím. Je fakt skvělej táta a s dětma funguje skvěle. Teď posledních 14 dní už poměrně jasně mluví o tom, že by ty 4 děti chtěl. Takže je to spíš o mně. Nicméně, já tomu určité dám ještě čas. Trochu mě mrzí, že když se nalonec dohodneme, že ano, tqk bude mezi starším a mladšim fakt velký rozestup, ale sama ještě nevím. Nicméně díky všem za názor.
Ještě asi jednu věc k tématu velké rodiny mám- někdo tu psal o studiu dětí na kvalitních drahých univerzitách. Rozhodně plánujeme děti podporovat ve studiu, jen si nemyslím, že kvalitní musí vždycky znamenat drahé. Při studiích budeme od dětí chtít, aby brigádničili a z těxhto peněz si platili svoje zájmy (ne školu, ne jídlo, ne nájem- tady jsme s manželem zajedno, ze do konce studia to pujde za námi). Ale aby byli schopni hospodařit.
Holky díky, jsem ráda, že jsem si tady o tom mohla poreferovat s nékým nezaujatým.
Raději si utrhnu od úst, než aby nadané dítě kvůli financím nebo xy dalším sourozencům nemohlo studovat na kvalitní drahé univerzitě, třeba zahraniční. Vzdělání je nejlepší investice do života.
Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.