Mít nebo nemít 4. dítě?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
19.4.26 22:50
@Anonymní píše: Více

Děti jsou nadšené. Miminko tohle, miminko tamto, chtějí ho chovat, vozit, držet, jsou z něj hotoví. Je nejroztomilejší, nejkrásnější, všude ho chtějí ukazovat, maskot rodiny. (je mu 6 měsíců, zatím je ti nadšení drží)

Finančně - zatím dobrý. Ale jako jo, mít to dítě jedno, vzali bychom ho v létě na Kanáry, s třema to bylo loni moře autem v Polsku. Letos moře nebude vůbec, kvůli miminu, z důvodů logistickych (mimino v autě řve) i finančních (na pěkný pohodlný letecký zájezd pro tolik lidí nemáme, respektive nechceme to dát). Ale děti mají kroužky, školy v přírodě, tábory, lyže, plavání… běžné věci.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
19.4.26 22:54

To je pěkný. Naše děti si sourozence přejí už asi rok. Jsou rádi v grupě a hodně si ten svůj gang užívají :D no já prostě nevim, co se sebou fakt :D

• Citovat
  • Upravit
2996
19.4.26 22:57

Hele, už bych to nepokoušela, viz důvody shora uvedené. Nejenom plozením živ je člověk.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
tartaletka
19.4.26 23:13

A kolik let mají starší děti?

U nás by manžel 4.dítě bral levou zadní, ale u mě teda rozum převládá nad touhou, i když se nad tím někdy zasním. Ale upřímně si myslím, že nám by to život zkomplikovalo. I když třeba nijak zvlášť nemusíme řešit finance. Ale vnímám, jak už jsou děti v pubertálním věku, že nás paradoxně potřebují mnohem víc - kvalitní čas s námi o samotě. Náklady šíleně rostou - hrozně moc jí, se školou začali jezdit na lyžáky, do zahraničí, už se věnují profi kroužkům se závody a soutěžemi, jezdí na tábory. Pak jsme zvyklí cestovat a sehnat pokoj pro 5 je fuška, natož pro 6. Nad 12 let už navíc na spoustě míst platí většinu věcí jako dospělí. Zatím mají společný pokoj, ale čím dál víc v něm trpí, takže nejspíš budeme muset přistavět pokoje… Jinak věk manžela je asi to poslední, co mě trápí. Dneska se lidi dožívají 80 let běžně, takže pořídit si dítě třeba do 50 mi přijde v pohodě.

Každopádně mám třeba kámošku, která si pořídila dítě s 13, 15 a 18letým odstupem od sourozenců a jak dítě začlo chodit do školy, tak už všichni byli dospělí, na brigádách… Takže to bylo skoro, jako by měli jedináčka :nevim:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
19.4.26 23:18

My máme rozdíl mezi třetím a čtvrtým šest let, to čtvrté už bude trochu jedináček, obávám se. Trochu mě to mrzí, ale tak zas to má své výhody. První tři jsou narození během 3,5 roku, ti jsou opravdu gang, ale čtvrté těsně po těch třech bych určitě nezvládla, zdravotně, logisticky, psychicky, nijak. To vím stoprocentně.

Můžete tomu nechat volný průběh a uvidíte :nevim: Já jsem se plánovaně snažila jen o první a o druhé. Třetímu jsme dali volný průběh (povedlo se ovšem výrazně dřív, než jsem čekala, byla to fakt ta myticka první ovulace po porodu), pak jsme se pár let chránili (čtvrté byla moje noční můra), šla jsem zpátky do práce, pak jsme tomu dali volný průběh a nakonec máme i to čtvrté. Všechny děti se narodily tak, jak měly, pěkně nám to vyšlo. Páté nebude, už jsem stará :lol:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
19.4.26 23:19

@tartaletka ahoj, 7,6 a 3. Mně je 30, takže já ještě nejaký čas mám. Nemusím ho nutně mít teď, ale zase manžel no, jak jsem psala. Je mi jasný, že s dětmi rostou výdaje šileně moc. Už ted když má každej 3 kroužky a platíme dovolené, tak jen mrkám. Zároveň se sobecky přiznávám, že mě i strašně baví práce a jsem poměrně cílevědomá. Bojim se i tpho, že nutně budu chtít zvládnout všechno a oddělám sebe. Když byl 3 malej tak sem to dala. Ale taky jsem byla mladši.

• Citovat
  • Upravit
3773
20.4.26 03:43

Ahoj, urcite si ho udelej, je nas malo!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31
20.4.26 05:05

Ještě si to nech projít hlavou, ono v tomto počtu dělá větší dobrotu když to poslední přijde s větším časovým odstupem. Ale pokud finance nejsou problém a ostatní sourozenci by byli pro, tak v zásadě proč ne :) Kamarádka si takhle čtvrtý s odstupem 5 let pořídila a nemůže si to vynachválit, 4. je prý dítě za odměnu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35759
20.4.26 05:28

Ještě bych si položila otázku jestli pokud se jednomu z vás nedej bože něco stane tak zvládne se ten druhý postarat jak finančně, logisticky, mentálně o ty děti?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25090
20.4.26 06:23

Zakladatelko, máš můj obdiv. Já určitě ne. Mám pocit, že tři děti mi dají natolik zabrat, že čtvrté už by mě asi zničilo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30924
20.4.26 06:32

Financne si neumim predstavit MD/RD. Mame oba prumerny vydelek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3032
20.4.26 06:41

V porodnici byla se mnou pani, co rikala, ze se odhodlali jeste na ctvrte a fuk, dvojcata :lol: Taky neco ke zvazeni, i kdyzbta sance asi nebude obri. Mame i znami, co maji 6, a do vymeny manzelek rozhodne nepatri :mrgreen: Zabezpecit je zvladaji a decka jsou to skvela.
Hele to je tezke, ja mam 2 a mam jasno, ze staci, a to jsem puvodne chtela 3. Nametu na premysleni tady mas dost, ale vasi situaci zvladnete posoudit jen vy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1219
20.4.26 06:54

Dala bych tomu ještě chvíli čas, jestli to neni jwn chvilkové.
Ale vim jak muzemtpuha po dítěti vést k depresím. Sama jswm třetí dítě chtela 10 let. Pak si vyslechla diagnózu neplodnosti. A pak jsme nečekaně čekali dite. Bylo mi 42, manželovi 47. A jsem ted šťastná.
Ale jak píší holky nade mnou: je to asi šílená logistika. A navíc když neni hlídání je to také mazec. Je to na vás dvou se rozhodnout:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
20.4.26 07:05

Přesně to, co ty, jsem cítil po narození třetí dcery. ne, že bych chtěla další dítě, ale že už nikdy nikdy nikdy neprožiju těhotenství, porod, miminko. bylo mi to tak líto, že mě doktorka chtěla poslat ke cvokařce. Přešlo to samo asi do půl roku a dneska jsem tak strašně ráda, že už nikdy nikdy nikdy žádné těhotenství, žádný porod. Nakonec nám život ukázal, že zabavit nás umí pořádně - možná to byla lekce pokory, abych si vážila svých tří dětí a přestala myslet na blbosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.4.26 07:18
@Apollinarie píše: Více

Jo to dává smysl. Dávám tomu právě čas ještě, abych si utřídila myšlenky. Třeba mě to přejde :D
@MartinaIrena no to mně občas taky, ale ty pozitiva více dětí převažují. Navíc si teda myslim, že mi to kompenzuje fakt, že moje rodina je totálně porouchaná, takže si užívám teď tý svojí.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin