Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Centropen píše: Více
Nejsou, nemám…
Ani jsem to nepsala…
Logicky se tam přihlásí někdo, kdo potřebuje ty peníze za účast. To ale nemění nic na tom, že těch dětí je málo.
@884135 jo nad tímhle taky přemýšlim, jaké privilegium je mít zdravé děti.
Ja mela dlooouho jedno nedařilo se a v 38 se mi úplně vzbouřily hormony a chtěla jste jeste jedno..myslim ze je to fáze před ukončováním činnosti vaječníků docela u žen běžná.. no taky musíš počítat s tím že se muze narodit postižené dítě, autista a pod a mela bys s prací utrum a manžel by jel na 200% a nemusel by to dat… ja bych do toho nesla bud rada ze se mate finančně dobře …
Holky díky, je fajn si o tom takhle popsat s lidma, co to vidí nezaujatě. Kolem nás mají lidi zatím po 1 dítěti, byli jsme první, co měli děti a ještě rychle za sebou. Když jsem to probírala s kamarádkama, tak řikali, že u nás si to dovedou představit, že v našem podání ty 3 děti vypadají úplně bezproblémově. Ale nemají do toho vhled úplně. Já si obecně moc nestěžuju a oba s manželem fakt jedeme na plnej plyn. Tak jsem ráda, že to tady můžu takhle rozpitvat ![]()
@Al35 píše: Více
Přesně tak. Narodí se autista a ze sourozenců se stanou tzv. skleněné děti. A pokazí to život všem ostatním. Možná je to hnusný co říkám, ale je to tak.
@Anonymní píše: Více
I plný plyn má své limity. Navíc neštěstí nechodí po horách ale po lidech, něco se přihodí - vážná nemoc, úraz, smrt…a najednou je na ty 4 děti jen jeden. A nežijeme jen pro děti - žijeme i s partnerem, máme nějaký osobní sny, které stojí peníze a čas a při 4 dětech už není kde brát.
@884135 není to hnusný, je to relevantní. Taky o tom hodně přemýšlím. Spíš teď dumám, co se sebou a se svejma rozhazenejma hormonama ![]()
Pejska. Psí mimino, které se u Vás doma bude mít jako v ráji! ![]()
Najdi si koníček. Něco sama pro sebe. Podnikání bokem k práci, studium, cvičení, cestování. Cokoli. Vyplň čas. Zaměstnej myšlenky a uklidni hormony.
Mám otázku, nechcem aby to vyznelo útočne, som len zvedavá. Prečo si sa nevenoval dieťaťu ale dala ho v roku do jaslí? Iné ženy sa doma starajú o deti v tom veku. Neak mi to nesedí s tou touhou mať deti
Mám decko, počkam rok, baví ma to, kým sa mi neukludnia hormóny a potom zas ďalšie, lebo to prve už nie je mimi. Akoby tá bavila len tá prvá fáza. ![]()
Také to znám, i když já věděla, že 4 děti chceme, takže našem případě šlo o 5., s kterým jsem nepočítala, protože jsem si myslela, že nám ty 4 vysněné budou stačit k úplnosti, opravdu velmi podrobně jsme to 5. zvažovali, u nás hrál roli i věk a nakonec jsme se rozhodli pro, když nám dá příroda zelenou, i když pro mne to znamenalo pracovní záhubu (i když nešlo o kariéru, věděla jsem, že vyšší věk v kombinaci s malým dítětem bude později dost problém, nakonec z toho ovšem byly 2, takže ještě větší problém …), ale zvolila jsem to tak vědomě a dobrovolně a došla tak i k mateřskému uspokojení, i když děti odrůstají, po dalším netoužím, ale těžko říci, jestli to tak bude i u Vás, já myslím, že kdybych byla mladší, tak by mě ten počet dětí, které ho jsem dosáhla, nemusel tak uspokojit jako nyní ve vyšším věku, kdy se tak nějak přirozeně srovnávám s tím, že nová mateřství přenechám ochotně jiným a mladším…
U nás tedy 3 starší děti v době narozeni 5. (a 6.) byly už dost velké a samostatné, takže nepotřebovaly tak moc aktivní rodičovskou péči, jinak by to byl masakr, to ano, rádi se dětem věnujeme trochu více individuálně, ale už když jsou 3 stále poměrně malé, tak to je těžké…
@Gita17 nebyl v jeslích ani minutu. Pracuji většinu týdne z domova, když pptřebuji do kanceláře, střídáme se s manželem, nebo jsem si ho brala s sebou do kanclu. Hodně pracuju večer a v noci, a teď už chodí do školky.
Nicméně je legrační, jak rychle si lidé udělají názor, přesto že v okolních zemích je úplně normální vracet se do práce brzy, v ČR to často z žen dělá druhořadé matky. Kdybych do práce nešla, byla bycj doma 8 let a předpokládám, že pak by dotazy směrovaly k tomu, proč beru jen peníze od státu. Ale nemyslím to zle, jen mi to přijde úsměvné, jak těžké je obstát ať v jedné nebo drujé verzi mateřstvi. ![]()
Zdravím od kojení našeho čtvrtého
Máme tři rychle za sebou, teď už větší, čtvrté jsem nechtěla, ale chlap chtěl a postupně mě přemluvil. Jsem fakt ráda, že ho máme ![]()
(co se týče „věnování se“, mám teď na ty tři starší víc času, než když jsem chodila do práce
)
Jak zvládly děti přichod dalšího člena? Co finančně, je to velký zápřah? ![]()
Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.