Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Loni jsme měnili občanky a měli jsme tam kolonky na děti. My jsem si zatím mohli nechat napsat jen jeden druhého.
Tak to abych si šla rychle udělat novou občanku, odkládám to oéd narození dcerky. ![]()
Chci to z důvodu, že má jiné příjmení než já, tak aby někdy v budoucnu nebyl problém. ![]()
Nechápu proč to chtějí zrušit ![]()
taky tam děti mám (nar. 2008 a 2010). Ale mají přijít v platnost nové občanky - plastové, velikosti kreditní karty, s čipem a tam už se prý děti psát nebudou. Ale nutná výměna občanek nebude, jen nový žadatelé či ti, kteří ji budou chtít vyměnit.
TAky otázka, od kdy ty nové budou opravdu dělat. Zatím se na tom neshodli, jaké údaje budou povinné, které nepovinné a které tam vůbec zapsat nepůjdou (dnes běžně nepovinné údaje - manžel, děti). Tak těžko říct…tak spíš možná jen pro jistotu by bylo dobrý to udělat včas, protože pak by mohlo hrozit, že už budeš mít nárok jen na tu novou kam to třeba zapsat nepůjde ![]()
Raduš.ka44 píše:Temaho píše:Aby zapsali manžela, tak ho musíš vyplnit do formuláře… Nemyslím si, že by to dělali automaticky.
Manžel se píše automaticky, když si měníš občanku po svatbě, to má v občance každý ženatý či vdaná a děti ti určitě tak zapíšou.
Aha, tak to bude asi tim, že já ho tam automaticky vyplnila
Tak to pardon ![]()
Nechávala jsem si zapsat dceru v roce 2007 a před měsícem syna a poplatek se za to žádný neplatí, je to doplnění údajů.
A pokud to tam chcete doplnit, musí se to vyplnit v žádosti, pokud necháte kolonku děti nebo údaje o manželovi prázdnou, tak tam nic nenapíšou.
Před týdnem jsem si vyzvedla novou OP a děti jsem si tam napsat nechala.
Před 14 dny jsem si žádala o nový OP a taky se mně ptali, jestli tam děti zapsat chci ![]()
Zatím to jde, ale viděla jsem reportáž, že se to bude brzy rušit.
já jsem si nechávala zapsat do OP dceru letos protože má jiné příjmení.Nic jsem neplatila.A potřebovala jsem to třeba do pojištovny kvuli hrazení očkování.
my jsme tam staršího nechávali zapsat loni, měnili jsme trvalej pobyt, tak jsme to sfoukli při jednom, mladšího jsme zatím neřešili, ale až se zas přestěhujem, budem měnit občanky, skončí tam taky ![]()
Budu měnit trvalý bydliště, tak si malýho zapsat nechám. Když se mění i povinný údaj, je nepovinný (manžel, děti, tituly) zdarma. Ještě letos mu taky chci nechat udělat pas. Je sice ještě malinkej, ale už musí mít svůj a od příštího roku se to má nějak hodně zdražit.
Monhartka píše:
Chtěla jsem se zeptat, zda se ještě dají zapsat děti do občanky.. Máma má ségru v občance zapsanou a to má novou od roku 2008. Bejvalej mi totiž bude tvrdit, když jsem se ho ptala, jestli si do občanky nechal zapsat děti (ztratil občanku), že by je tam rád měl, ale že už je tam od roku 2000 nebo respektive 2005 nepíšou, takhle dělá chytrého úplně ve všem a bude to tvrdit. Já si děti do občanky zapsat chci, je to snad úplně normální, už kvůli rodným číslům. Jen to chci teda potvrdit jak to teda jeDěkuji
Mam necely mesic novou obcanku a dceru jsem si do ni napsala, takze to jde…a poplatek tam taky zadny neni.
Nekdy lidi stoprocentne vedi i to, co neni pravda
![]()
Pokud jdete jen zapsat dítě do OP, tak se poplatek platí, pokud si ho necháte připsat v rámci neplacené výměny, tak je ten zápis zdarma.
Občanské průkazy
(teplice.cz)
já nechala jen zapsat malýho a nic se prej neplatí a taky jsem nic neplatila. Původně chtěla paní co tam byla na záskok zaplatit 100Kč a když jsem přišla na pokladnu, mi řekli že nic platit nebudu a paní vedoucí šla zprdnout.