Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Asi bych pustila, teda pokud je to jenom sauna, jestli i bazén, tak pak asi ne. (naši to třeba tak měli, že sauna + bazén)
@baculkaji tak správně by se nemělo, do sauny by měl člověk jít zdravý a navíc se tam rychleji šíří bacily… ale taky chodím s rýmou
ale nemám pocit, že by to nějak výrazně pomáhalo ![]()
Ahoj maminky u nás ve školce máme možnost saunování. Synkovi jsou 3 roky. Jaký na to máte názor? Syn je docela teplomilný dost se potí a já mám strach, že by mu to nedělalo dobře. Mám se tedy rozhodnout jestli syna nechám v zimním období saunovat. Zatím jsem řekla, že se rozmyslím. Co vy na to? Zase nechci, aby byl často nemocný přece jenom v tom vlhkém prostředí ty děcka na sebe přenesou kde co. ![]()
@Ivulka88 saunování jsme teď měli jako jednu z procedur v ozdravovně pro děti. I ve školce bývají. Takže já bych to zkusila.
@Ivulka88 naopak, při správném postupu to posiluje imunitu, neměl by být častěji nemocný. U nás funguje kroužek saunování pro děti, ale bohužel je docela dost drahý. Takže chodíme individuálně a je fakt, že moc dětí tam nepotkáváme. Na starším vidím výsledky, loňskou zimu nebyl vůbec nemocný.
Pokud v té skupince bude nachlazené dítě, tak se můžou bacily šířit - na druhou stranu, takové dítě by tam vzít neměli.
@Ivulka88 Zkusila bych a uviděla. Synovec chodí taky cca od 3 let se školkou do sauny, líbí se mu to a rodiče si to nemůžou vynachválit, nemocný bývá minimálně. Kdyby měly moje děti v budoucnu ve školce tu možnost, určitě bych to zkusila.
Jasně - sauna je pro děti vhodná a výborná na posílení imunity. A zejména pokud je to ve školce, kde saunovací program bude nastavený přímo pro děti, tedy o něco studenější a kratší, než cykly pro dospělé.
U nas doktorka řekla, at zkusíme a uvidime, ze proti tomu ze zdrav. hlediska urcite nejsou a záleží na dítěti, jak je mu to prijemne.Ze školky jedou podle norem pro děti, ze je to ok.
@JayLee Prosím tě, jaké intervaly dáváte u toho mladšího? Náš je stejně starý a chtěli bychom to zkusit. A v jakém věku jste začínali? Máme ještě druhé dítě 13m, tak nevím, jestli to zkusit i s ním, nebo to zatím odložit. Oba chodí zatím jen na plavání.
Nemocná dcera měla v předešlé školce a bylo to super. Co se saunovali, neměla ani rýmičku.
@Ivulka88 píše:
Ahoj maminky u nás ve školce máme možnost saunování. Synkovi jsou 3 roky. Jaký na to máte názor? Syn je docela teplomilný dost se potí a já mám strach, že by mu to nedělalo dobře. Mám se tedy rozhodnout jestli syna nechám v zimním období saunovat. Zatím jsem řekla, že se rozmyslím. Co vy na to? Zase nechci, aby byl často nemocný přece jenom v tom vlhkém prostředí ty děcka na sebe přenesou kde co.
Zkus a uvidíš, jak na to bude reagovat. My jsme chodili do saun už od malinka, co to jen šlo, neuvěřitelně to pomohlo imunitě. Však je mnoho zemí, kde to mají jako pravidelný rituál a když se to dělá správně, tak to má úžasné pozitivní účinky ![]()
@Hoa Mai vzala bych starší, 13m se mi zdá ještě malá. Podle mě musí umět dítě říct, když už chce jít ven. Naše malá byla s námi poprvé cca ve dvou letech, v takové té „chladnější“ sauně kolem 50st., vydržela chvilku a postupně jsme přidávali, starší sedmiletý už vydrží zhruba to co my, dá i saunové programy s animátorem, ale chvíli to trvalo, než si zvykl. Super jsou právě tyhle kolektivní akce - dítě se zabaví, učí se v sauně dýchat, zpívají. Pak se učí, jak se zchladit, napřed vlažnou vodou a pak ubírat a naučí je odpočívat. Zkrátka aby se naučili ten správný průběh saunování. U nás mají v sobotu dopoledne zvláštní hodiny pro rodiny s dětmi, saunu vytápí jen na 60st., má to být údajně s programem, byli jsme tam párkrát a program vypadal tak, že dětem strčili do sauny papír a pastelky
Nebylo to nic moc, děti se nudily, na nás tam byla moc „zima“ ![]()
Jo a fajn je taky začít parní saunou, tam chodíme většinou po plavání v kurzu - dětem se tam dýchá líp než v klasické sauně
Jak ty deti v te saune udrzite?
mam dvou a pul letou, lamuji na parni saunu. Vzdyxky akorat otevreme dvere, mala zakrici a padi pryc. Mam pocit ze se boji tmy. ![]()
@scentini nuda je tam největší nepřítel zvlášť v kombinaci s tím, že se tam už vyskytují jedinci, co nejsou na děti zvědaví
Tohle se musí učit postupně, mám syna adhd, neposedí a je dost roztržitej, ale naučil se to časem. Menší si vždycky rozprostře svoji osušku s krtkem a kamarády, chvíli mi o nich povídá, pak než odříká všechny nové básničky ze školky, tak to taky nějakou tu minutku dá
![]()
@Moise my jsme tam kolikrat samy. Chodime na plavani a potom zkoudim tu saunu. Asi to chce cas nebo nejak motivovat, coz zatim nevim jak
.