Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, v rámci boje s nemocemi jsme začali chodit s miminama do sauny. Akorát jsme zjistily, že nevíme kolik stupňů. jak dlouho, kolikrát........Byly jsme teďka v neděli dali jsme si to na 70stupňů a byli jsme tam pokaždé tak 10min, pak studená sprcha a chvilinku posedět v odpočívárně. Todle jsme zopakovali 3×.
Nevíte někdo jak by to mělo být s dětma správně?
Děkuji za radu.
Jee, to ja se Ivush rada pridam, ja ti tedy neporadim
ale chtela bych si precist co holky napisou
My s malym zatim chodime jen do pary (aromapara, solna lazen, normal para) a na chvilicku, protoze je asi moc malej
Ja prave ani nevim, od kolika let se doporucuje ta sauna, ani ta para.
Cetla jsem v Betyne, ze ve Finsku chodi od narozeni
ale to je ve Finsku..
Tak jsem zvedava ![]()
No my chodíme s dětma 20měs, 11měs a 9měs. I ten nejmenší prcek to snáší výborně. ![]()
Ahoj,my taky chodíme po plavání do sauny,ani nevím kolik je tam stupňů,opravdu jen aby si prohřály tělíčka.Ale jsme tam tak 5 minut a pak už děti nesprchujeme,jdem rovnou do šatny.Taky by mě zajímalo,jak by se to s takhle malými dětmi mělo dělat ![]()
Ivush , chodite i s 9mesicnim? Tak ze bych Domcu vzala taky do sauny?
Ta para se mu libi, to jo, ale tam je vlhko, ja se bojim, aby na nej v te saune nebylo moc sucho. ![]()
Ja si prave pamatuju sebe, jak jsem asi v 5-6 letech byla s mamkou v saune a celou tu dobu jsem lezela na zemi a dejchala ten chladnej vzduch, pac jsem mela pocit, ze tam umru
![]()
Adel a nevis, kolik tam mate stupnu?
Ivush a poradila by si mi prosim, kam v Brne chodite??
Dekuju MOC
Ahoj,
taky se chceme do sauny v blízké době vydat, zatím jen se starším, uvidíme, co na to bude říkat a pak vezmem i mladšího ![]()
Podle toho, co jsem si kdysi načetla, bych řekla, že jste se saunovali úplně dobře
Těch 70st je myslím tak akorát, délku bych tipla na těch 5-10min.podle prcka, jak se mu to líbí. No a pak ochlazování…to bych volila raději vlažnou vodu, ne úplně studenou, ale to se spíš řídím podle sebe, já klidně vlezu do ledového bazénku, ale ledovou sprchu na sebe nepustím ![]()
Kdo chodí do sauny, tak musí vědět, jak to všechno funguje, co to dělá s organismem a když se tohle přizpůsobí dětem, zdravému rozumu, tak to přece nejde dělat špatně, ne ![]()
My budeme mít pravidlo č.1, že se to musí klukům líbit, nebudem nic hrotit.
Fiku chodíme do soukromé domácí sauny mojí kamarádky. Tak promiň, ti neporadím ![]()
Ivus - myslim,ze to delate naprosto spravne, pro deti se vice hodi vlazna voda, ale pokud snesou ledouvou, tak proc ne. Detem se doporucuje asi tak 5 min, ale pokud snesou vic, tak neni problem. Jste dobry me se to podarilo jen s 6 letou dcerou, ta skace i do ledoveho bazenku, akorat ji nebavi, kdyz jsou v saune lidi, potrebuje porad mluvit, a to ji proste nemuzu dovolit. 3 leta, saunu nesnasi, vadi ji asi ta tma. Soukromou saunu vam zavidim.
Adel - urcite deti pred odchodem ochladte, to ze jdou ze sauny pak ven neni moc dobre. Teplo - chlad je prave ten princip odtuzovani. Takhle maji akorat rozpumpovany organizmus a nic z toho… Jim pak urcite zima venku nebude, spis naopak.
Ahoj holky, jsem velky zastance saunovani, mam male mimi, tak jsem shanela informace. Na rodine je tento clanek:
http://www.rodina.cz/clanek4955.htm
Doufam,ze vam nejak pomuze.
Zizu dík za info. A přeju ti zdravé miminko, koukám, žes to trošku přetáhla...... ![]()
Ahoj, chtěla jsem se zeptat…malá 5,5 let má jít zítra do sauny se školkou, ale zdá se mi, že začíná mít ucpaný nos…mám ji tam pustit? díky
@baculkaji Ahoj, sauna je na ucpaný moc ideální, krásně ho povolí ![]()
Asi bych pustila, teda pokud je to jenom sauna, jestli i bazén, tak pak asi ne. (naši to třeba tak měli, že sauna + bazén)
@baculkaji tak správně by se nemělo, do sauny by měl člověk jít zdravý a navíc se tam rychleji šíří bacily… ale taky chodím s rýmou
ale nemám pocit, že by to nějak výrazně pomáhalo ![]()