Dětská exekuce

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Lalelale
20.1.20 17:24

Me by opravdu upřímně zajímalo, co má anonym z toho, že si píše sám se sebou. U peprnych diskuzí jakž takž chápu, ale tohle…

• Citovat
  • Upravit
3079
20.1.20 17:24
@Jahru píše:
Téma mě zaujalo. Netušíte jak to doopravdy funguje, když je nezletilé dítě (dejme tomu 10 let) chyceno při jízdě na černo? Vzhledem k tomu, že u sebe nemusí mít žádný doklad totožnosti, nemá jak se revizorovi prokázat. Má revizor povinnost ověřit údaje, které mu dítě nahlásí? Co když si jméno a adresu vymyslí nebo hůř, nahlásí třeba spolužákovu? Má dopravní podnik povinnost infomovat o pokutě zákonné zástupce dítěte?

Také by mě to docela zajímalo. Moje sestra dostala pokutu od revizora v době, kdy ještě neměla Op. Bylo to na ZŠ, když jeli někam se třídou na výlet a mamka ji zapomněla koupit jízdenku. Měla 13 let. Učitelka to neřešila, bylo tam víc takových dětí. Mámě se to bála říct, takže jsem jela pokutu za ní zaplatit já. Chodila jsem do druháku na střední, takže taky neplnoletá a máma se to nikdy nedozvěděla. Je stejně zvláštní, že se to rodič vůbec nemusí dozvědět a že revizor dá v klidu pokutu dítěti. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9700
20.1.20 17:28
@Terezxx píše:
Také by mě to docela zajímalo. Moje sestra dostala pokutu od revizora v době, kdy ještě neměla Op. Bylo to na ZŠ, když jeli někam se třídou na výlet a mamka ji zapomněla koupit jízdenku. Měla 13 let. Učitelka to neřešila, bylo tam víc takových dětí. Mámě se to bála říct, takže jsem jela pokutu za ní zaplatit já. Chodila jsem do druháku na střední, takže taky neplnoletá a máma se to nikdy nedozvěděla. Je stejně zvláštní, že se to rodič vůbec nemusí dozvědět a že revizor dá v klidu pokutu dítěti. :think:

No právě. Naše dítko má sice průkazku, ale hlavu děravou :mrgreen: Takže ačkoliv se snažím dohlížet a domlouvat jak se dá, tak nemůžu vyloučit, že jednoho krásného dne zapomene jak průkazku, tak pak doma oznámit, že bylo pokutováno. A pokud se to nedozvím, nemůžu - vcelku logicky - pokutu zaplatit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12006
20.1.20 17:35
@TRG píše:
Zase si tu píše někdo sám se sebou. :mrgreen: Zakladatelko, je to poznat podle ikony u anonymů. To jako nějaká motivační diskuse? :think:

jsem si říkala, jestli blbě vidím nebo co :lol: :lol: :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2426
20.1.20 17:36

Ahoj je to běžná situace..U nás v rodině se to stalo všem čtyřem dětem. Naši rodiče na nás kašlali, holdovali alkoholu a my abych nemuseli pěšky denně x km do školy jsme prostě jezdili načerno v tramvaji. Prostě rodiče zaveleli táhněte do školy ale jak jsme se tam měli dostat to nikdo neřekl…chytili mě několikrát a i mé mladší sourozence…tehdy vím že když dítě nemělo u sebe OP tak revizor opisoval jméno a Rč z žákovské knížky či z průkazky do knihovny atd..a pokuta byla adresována sice rodičům ale ti na to jak se říká kašlali a bylo jim to šupák..takhle se mě a sourozencům naskládala hezká řádka pokut…Takže otázka..z čeho to má nezletilé dítě platit když nemá příjem a přitom za něj zodpovídají rodiče? rodiče nezaplatí a dluh se táhne za dítětem ve chvíli kdy nastoupí do práce po škole buch a z dluhu 10kč za jízdenku je x tisíc… Takže ano je to zvrácené ale takhle to v našem státě funguje…vím že teď byla aféra že se to řešilo a že dopravní podnik tuším města Plzně odpouští dětské dluhy a i nějaká advokátka to řešila v tv že je to nezákoné vymáhat po dětech když to prostě nemají v dětském věku jak zaplatit…tak je nesmysl to vymáhat po dětech po dovršení 18 let..mělo by se to vymáhat po rodičích. Najmi si právníka a 100% pokud to jsou dluhy z dětství tak to vyhraješ. Nevím jméno té právničky co to začala řešit ale vím že to snad bylo uznáno jako protiůstavní či tak…já nakonec měla i dluh z dětství za odpady..naši to za mě nikdy neplatili..byla to vcelku slušná suma dopis dopis s výzvou k zaplacení od města mi přišel až ve chvlíli kdy jsem nastoupila do práce..mnaštěstí jsem měla skvělého přítele který mi pomohl…a dluh mi zaplatil…Na ůřadě navíc byli vstřícní když viděli že to je dluh od naharození, že to prostě měli platit rodiče tak mi odpustili penále a zaplatila jsem jen dlužnou částku za odpady za 18 let!!! a i tak to byla pálka…Radím nedej se…!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12591
20.1.20 17:41

Proč to řešit s advokátem? Ať to zaplatí, to je jediné řešení. Jestli na to nemá, ať si domluví splátkáč.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18226
20.1.20 17:45
@Jahru píše:
Téma mě zaujalo. Netušíte jak to doopravdy funguje, když je nezletilé dítě (dejme tomu 10 let) chyceno při jízdě na černo? Vzhledem k tomu, že u sebe nemusí mít žádný doklad totožnosti, nemá jak se revizorovi prokázat. Má revizor povinnost ověřit údaje, které mu dítě nahlásí? Co když si jméno a adresu vymyslí nebo hůř, nahlásí třeba spolužákovu? Má dopravní podnik povinnost infomovat o pokutě zákonné zástupce dítěte?

https://www.idnes.cz/…4_domaci_zaz Ale v jakém stadiu ta novela je jsem nekoukala.
Jinak jak píšete, že to tu ten (byť vymyšlený) anonym měl řešit, tak v době nezletilosti těžko, bez procesní způsobilosti. Další věc je, zda ne/došlo k porušení vyživovací povinnosti. Na jízdy načerno u nezletilých už je celkem košatá judikatura a není to tak jednoduché.
V praxi se v těchto případech dějí zvraty i ve stadiu exekuce.
Pomoc je třeba zde - http://www.detibezdluhu.cz/…ktivity.aspx

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18226
20.1.20 17:47

@Ufinka87 To bude nejspíš ta Vlachová, na kterou jsem dávala odkaz. Ale pokud nedošlo k zanedbání vyživovací povinnosti a dítě peníze na lístek třeba prokouří, tak to jde za dítětem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2426
20.1.20 17:54

@bertoldina Nevím zanedbání ze strany rodičů je evidentní..prtože vždy příjde pokuta jménem dítěte adresovaná rodičům…tzn pokud na to rodiče kašlou a neplatí má to jít za rodiči…v případě funkční rodiny dítě dostane sekec a rodiče pokutu zaplatí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18226
20.1.20 18:00

@Ufinka87 Odpovědnost za pokutu je zásadní. Protože pokud ji má dítě, rodič nemá povinnost ji platit. Ještě by se dalo teoretizovat, pokud by dítě mělo nárok na přídavek na dítě/sirotčí důchod apod., jestli by to neměl v rámci hospodaření s prostředky dítěte uhradit z toho. Ale i to by byl příběh hodný samostatného judikátu a nevím o tom, že by to někdo už řešil.
Přebírání pošty a komunikace se soudem je pak samostatná kapitola, než se třeba došlo k tomu, že soud má u rozvedených rodičů obesílat toho, který má dítě v péči a ne toho druhého… :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.1.20 18:05

Vyrostl jsem v děcáku a tam je úplně běžné, že děti mají dluhy. Hlavně od dopravního podniku nebo za odpad, protože i když je dítě v děcáku má trvalý pobyt u rodičů a ty obvykle za něho poplatky za odpad neplatí. Znám několik mladých dospělých, kterým v době, kdy začali vydělávat nebo šli v 18 na brigádu, přišla exekuce. Ani o tom mnohdy nevěděli, že dluhy mají. Pokud to máš zakladatelko takhle nějak, zkus se obrátit na advokátku Vlachovou. Několika dětem bezplatně pomohla a zbavila je dluhů. Nepomůže ale každému, jen takovému dítěti, které za to opravdu nemůže, způsobili to rodiče a je nějak znevýhodněno, například pobytem v ústavní péči. V jiném případě prostě zaplatit. Ale zase prý existují nějaké úlevy pro dětské dlužníky a snad se to platí pouze tři roky, podle příjmu ti vyměří částku, budeš tři roky platit a zbytek odpuštěn. Co je na tom pravdy ale nevím, jen jsem to slyšel. Hlavně nejak konej.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová