Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše:
Máte některá dítě v dětské mense? jak vypadají setkání? Baví to děti? Nebo je to jen členství „do životopisu“?
životopis dítěte
to se dnes píše? A kam?
Dítě chodí do Centra nadání. Je to OK. Pro budoucnost bude stejně relevantní jedině mít potvrzené nadání v PPP. V centru nadání nám rodinné a jiné srazy doporučují, absolvujeme asi něco v létě. Člověk asi mezi ostatními rodinami pochytá různé info o školách, kroužcích, metodách. Kdyžtak napiš SZ, budu ráda!!!
Moje taky chodi, srazy jsou fajn, clovek aspon zjisti, ze v tom neni sam
Edit: Do centra nadání
@Levandule121 @mooch Děkuji
Centrum nadání je asi jen v Praze, že? A projevijí vaše děti nějaké speciální nadání nebo jsou „jen“ chytré ![]()
Moje dite ma jiz od utleho veku specialni nadani - delat z dospelych s prominutim debily. Aneb dvakrat si rozmysli, co reknes, Nez to reknes, jinak budes umlacen logickymi argumenty…
Určitě má dětská Mensa smysl, ale o využití všech aktivit rozhoduje i město, kde dítě bydlí.
Může chodit do KND (klub nadaných dětí), které fungují při školách, ale jsou zřizovány za pomoci Mensy, seznam KND
Velkých několikadenní akcí pro děti je několik (ale to se předpokládá účast rodičů i dětí).
Spousta info je http://deti.mensa.cz
Kolik je vasemu diteti? To jsem vubec netusila, ze existuje uz detska mensa. No my mame uz jedny testy za sebou a mame vyjimecne nadane dite (3 roky), ale psycholog nam doporucil, ze cim min zaskatulkovanej bude, tim lip… takze zadne takove organizace nevyhledavame. Ale pokecat si s podobne „postizenymi“ rodici, to bych moc rada…
4 - snažíme se neškatulkovat, většina známých to ani neví. Chodí do normální státní školky, do Centra nadání momentálně jen jednou týdně. Ovšem do státní chodí s výhradami, do CN se vždy hrozně těší.
Náš poklad taky chodí do státní MŠ a půjde na klasickou základku. Ale možná by mu nějaký takový „kroužek“ prospěl, ve školce se nudí a pak vymýšlí lumpárny. Mrknu co je kde v okolí
@Jahru píše:
Náš poklad taky chodí do státní MŠ a půjde na klasickou základku. Ale možná by mu nějaký takový „kroužek“ prospěl, ve školce se nudí a pak vymýšlí lumpárny. Mrknu co je kde v okolí
U nás je to samé, jak se nudí, tak je na zabití. Zatím to taky vypadá na normální základku s IVP.
@Jahru Tak to nevim, kde budeme my za tri roky. Mozna budem taky hledat krouzky nebo nejake organizace, protoze mu normalni skola stacit nebude. Kazdopadne psycholog nam radil, aby jsme na nej zbytecne netlacili a nechali ho byt, kym ma byt. To se snadno rekne, ale ja se taky bojim, ze se bude ve skole otravovat a nudit a tim padem zlobit.
Ja myslim, ze psycholog ma strach z toho, ze jsme typicti ctizadostivi rodice, co pak dite pretezuji. Takze to vsechno zahral do autu a ze ma malej delat vic vylomenin a „typicke klucici veci“ - velmi se divil, ze ho nebavi micove hry, tak prej at hrajem fotbal. Takze mozna na tom zapsat ho spis nekam na gymnastiku nebo nejaky sport neco bude, abysme nemeli doma typickeho intelektuala - nemotoru, co cely den lezi v knizkach ![]()
A jak vite vy, ze mate nadane dite? Delali mu testy? Rekli vam to ve skolce? Nebo uz chodi do skoly?
Já chodila do dětský mensy a spoustě děcek okolo mě to něco dalo… minimálně, že byli mezi „svými“… ale já jsem na spodní hranici nasprůměru a dost postrádám ambice a disciplínu, takže u mě to zas takovej úspěch nemělo… rozhodně by bylo dobrý rozvíjet i nějákej pohyb, ale jestli je „nadanej“, tak ho určitě nenechávejte zakrnět… když jsme byly malé se setrou, tak máti si kupovala překvapení a tam byly různé rébusy a číselné řady a opravdu to šlo, když jsme to dělaly pravidelně, teď zase musím chvíli trénovat jak jsme z toho vypadly…
Já se tedy vlivem zdravotních starostí o starší dítě a péčí o miminko tak nějak o toho prostředního míň starala. 6 let mu bylo úplně na konci srpna, ve škole je nejmladší a spíš jsem byla ráda, že mu to jde samo krom čtení, které jsme museli fakt denně trénovat. Teď je ve 2. třídě a už rok poslouchám, že paní učitelka ho nevyvolává, i když se furt hlásí, že matiku má vždycky spočítanou jako první, tak dostane další 2 sloupečky nebo má povoleno udělat si domácí úkol. Čistě náhodou jsem ho vzala na testování Mensy před pár týdny, šla jsem tam spíš kvůli sobě, abych se dostala někam mezi jiné lidi a až tam mi podle výsledu pomalu došlo, že je na tom fakt dobře, že mu ta škola nestačí. Nejradši teda lítá po venku, má i dost mimoškolních aktivit, ale klub nadaných dětí asi zkusíme, uvidíme, co v našem městě bude na schůzkách dětské Mensy. Nechci ho nikam tlačit, o výkony mi nejde, spíš aby měl možnosti dělat, co ho jednou bude bavit a naplňovat. Můj muž je chytrý, naprosto nepodporovaný, část taky udělala lenost a bydlení na vesnici bez nějakých větších možností, vyučil se, šel pracovat a dnes ho práce moc nebaví, na změnu nemá odvahu, dodělat si školu odmítá… přijde mi to škoda, ráda bych, aby na tom děti byly lépe. Adéla
Máte některá dítě v dětské mense? jak vypadají setkání? Baví to děti? Nebo je to jen členství „do životopisu“?