Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Hledala jsem různě na netu, ale moc nenašla…
Chtěla jsem se optat, zda je problém, pokud si syn (6) sedá na zem jakoby mezi paty…jakoby si sedá z kleku, nohy mu zůstávají patami dozadu a zadek má mezi nimi. Sedá tak odjakživa, až teď jsem byla upozorněna známými, že to moc normální asi není, docela na to koukali. Nemáte někdo s tím zkušenost a řešilo se to nějak u vás po ortopedické stránce? Je to vůbec problém?
@korena Pokud nevytáčí špičky ven, tak to nijak výrazně nevadí, problémem je právě to vytáčení nohou ven.
Ahoj,
sedá si tak hodně dětí třeba při hraní
. Zdravé sezení to rozhodně není, uzavírá si tím pánev. Takže připomínat a připomínat. Můj syn to dělá taky, chodíme k fyziopterapeutce z jiného důvodu, ale tohle problém není, jen špatný návyk. Jen mu to připomínej. Ideálně ať sedí na patách nebo v sedu s nohama od sebe. ![]()
@j.a.n.i1 píše:
@korena Pokud nevytáčí špičky ven, tak to nijak výrazně nevadí, problémem je právě to vytáčení nohou ven.
Asi nejen to, naše malá má jeden kotník vpadavajici a taky to má od ortopeda zakázáný.
No, ještě musím prověřit, ale mám pocit, že i ty špičky dává jakoby do strany…celově ten posed působí rozplácle ![]()
@mag píše:
Asi nejen to, naše malá má jeden kotník vpadavajici a taky to má od ortopeda zakázáný.
Sezení na patách jako takové, nebo s tou vytočenou nohou?
@j.a.n.i1 píše:
Sezení na patách jako takové, nebo s tou vytočenou nohou?
Ale já ani nemyslela sezení na patách, ale právě mezi patama - nohy jsou vedle zadku vzadu ![]()
Nikdy mě nenapadlo, že to může být špatně
. Seděla jsem takhle cca do 15ti, špičky vytočené, paty tak 15cm od těla. Pak mě z toho začaly bolet kolena. Moc neumím turecký sed, tak jsem seděla vždy takhle ![]()
@korena píše:
Ale já ani nemyslela sezení na patách, ale právě mezi patama - nohy jsou vedle zadku vzadu
To jo, ale jde o to, jak tam ty nohy jsou, zda jsou opravdu podél tak jako kdyby člověk seděl na nich nebo vytočené ven.
Já jsem tak taky jako dítě často sedávala. Děda mamku strašil, že budu mít křivé nohy. Sice mám malilinko náznak nohou do X, ale nic, čeho by si ostatní hned všimli
@Petule030 no to je právě ono, má to vliv na došlap. Způsobuje to pronaci.
Příspěvek upraven 10.04.15 v 09:48
@j.a.n.i1 píše:
To jo, ale jde o to, jak tam ty nohy jsou, zda jsou opravdu podél tak jako kdyby člověk seděl na nich nebo vytočené ven.
@mag píše:
@j.a.n.i1 to snad není ani fyzicky možné, ne
Taky mi to moc nepříjde možné,…no prostě kolena nemá současně od osy těla ve stejné šíři jako paty vzadu…au, to by snad opravdu nešlo - tzn. kolena vpředu blíže středu ose těla, než jsou paty vzadu,,,prtože opravdu pak je zadkem na zemi, ne třeba jen mírně nad jakože v rozpláclem kleku, to ne…
No nejzdravější to není, značí to přílišný rozsah hybnosti- hypermobilitu -kloubů. což může být na úkor pevnosti svalově-kostního aparátu. snažila bych se odnaučit.