Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Mantinel za mě super, ale kolotoč i hnízdo úplně zbytečný. Jiný zas nedá na hnízdo dopustit. Ale pro nás první měsíce byla nejdulezitejsi zavinovačka. Měla jsem jich vic pro pripad procurani, pobliti. A nedam na zavinovacku dopustit.
Z hlediska bezpečnosti nic. Žádný mantinel, ani hnízdo, plyšáky apod. Ideálně mít miminko v zavinovačce (později spacím pytli), tvrdší matrace, případně monitor dechu. Eventuálně usínáček z bezpečného materiálu.
My to třeba tak fakt máme, u staršího jsme to měli z hlediska bezpečnosti úplně špatně
ale u mladšího jsme to už zařídili bezpečně.
Každopádně realita bývá často taková že mimčo spí s rodiči ![]()
Možná monitor dechu, ale teď druhá dcerka stejně chtěla brzy spát se mnou, tak jsme zabezpečili velkou postel a spíme spolu
kojí se v 17m ještě v noci hodně…ale když ji nepřemísťuju, spí mnohem lépe…
My měli mantinel, monitor dechu, chůvičku, hnizdečko i kolotoč malej tak u toho usínal sám a v hnízdečku byl rád. Co třeba nesnášel, tak zavinovačku a spací pytel, jak tady někdo píše, to malej prořval celou noc a celý den. S námi v posteli nespal, vždy jsem ho šla nakojit a pak dala zpátky do postýlky.
Teď má 3 roky a nesnáší, když si chci k němu lehnout, nebo spí bez deky, nechce být přikrytý.
Starší měla hnízdečko deku a jednoho plyšáka a chuvicku. Mladší měl hnízdečko, zavinovačka deku plyšáka a monitor dechu…jak už bylo psáno správně by v postýlce mělo být tak max prostěradlo a případně monitor dechu chůvička. Dítě spát v zavonovacce nebo spacím pytli. Reálné každé dítě je jiné a některým vyhovuje těsně zavinutí jine chtějí volnost. Naši mladší to bylo vpodstate sumak. Jen nechtěla zavinovačka a ani spací pytel ji nevyhovoval. Když trochu poporostla hodně se vrtěla takže se do toho vždycky zakotala. O možnosti spacího pytle s nohavicemi jsem tehdy nevěděla. Mladší tomu prvji dva měsíce vyhovovala zavinovačka plus teda chtěl ještě plysovpu deku až po bradu a rohy kolem tvaricek aby se o ní mohl smudlat…jinak se budil…ano z hlediska bezpečnosti to nebylo úplně správně ale vyhovovalo mu to tak a měl monitor dechu…
Máme jen monitor dechu a spací pytel - zavinovačku jsem zahodila ještě v porodnici, myslím, že svazování a nedostatku místa si malá užila v břiše až dost
A máme teda i mantinel, jelikož bydlíme v paneláku a v ložnici máme málo místa, takže mám postýlku přiraženou ke své posteli hned pod oknem a balkonem - a vzhledem k tomu, že je venku pořád chladno, tak nechci, aby mi na to děcko táhlo
Má 3 týdny, ale jakmile se začne otáčet, mantinel vyhodím, jistota je jistota.
Měla jsem na syna mantinel a zavinovacku. Pod matraci monitor dechu. Jinak nic až dyl jsem dala kolotoč 🙂 hnízdo za mě do postýlky zbytecne pokud máte mantinel 🙂 zavinovacku měl rád, byl v ní klidnejsi od prvních dní z porodnice i doma. Jinak nic to úplný prtě v postýlce první týdny nepotřebuje 🙂 od začátku jsme nechtěli aby spal u nas takže byl od začátku ve své postýlce vedle ve svém pokoji a já k němu chodila 🙂 a je to tak do teď, budou mu tři roky.
Mantinel má od narození až do teď v postýlce. Mám cop který na několika místech mám pevně privázaný k postýlce aby se nehnul a nemohl pod nej treba strcit hlavu nebo neco 🤷♀️ 🙂
Já jsem měla mantinel, který byl po obvodu přidělaný několika provázky a pak spací pytel. Hnízdo používám na denní spánek v obýváku.
U první nedonošené dcery monitor dechu, u syna ho nemám.
Příspěvek upraven 09.02.25 v 16:04
Do postýlky nepatří nic, max monitor dechu. Jestli ti bude spát v hnízdečku uvidíš až se narodí.
@Chiruna25 píše: Více
my zase mantinel přidávali kolem dokola.. dcera strašně cestovala po postýlce a třískala se do hlavy… měli jsem z ikea takový obyčejný bílý, pořádně přivázený, nahoře i dole na šprušlích. V čem to může být nebezpečné?
My jsme měli mantinel a perovou zavinovačku. A monitor dechu. U druhého dítěte nám byl monitor k ničemu, protože spalo s námi. Perovou zavinovačku jsem oběma dávala i do kočárku. Pro první dítě jsem měla připravenou prázdnou postýlku a tvrdou matraci a spací pytel, ale rychle mě z toho vyvedlo - ani jednou tak neusnulo a spací pytel nednaselo.
@KKK85 píše: Více
No prý si do toho mimino může nějak zbořit hlavu a jak ji ještě neumí zvednout, tak se může udusit. To je i argument proti spaní v posteli s rodiči. Nikdy jsem ale neslyšela, že by se to reálně stalo.
@Eva2610 píše: Více
mě měli z té ikea, je to tenké… tam si nemá kam hlavu zabořit… joo pak ty polštářkové to je asi jiné. Ta ikea jen chránila at se nepraští do tvrdého, nebo noha nejde mezi šprušle.
a byla super že byla kolem celé postýlky.
https://www.ikea.com/…la-90373043/
ale myslím že u dcery byli šnurky.
Zdravím 👋🏼
Jsem prvorodička a dnes mám v plánu připravit postýlku pro malého - termín mám za tři týdny
Tudíž sem jdu a dotazem- co vše má mít tak malé miminko v postýlce?
Má spát v hnízdečku či ne? Dávat do postýlky mantinel? Kolotoč?
Chůvičku jedinou vlastně vím 🤷🏼 😅
Děkuju za každou radu!