Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj,
me trochu vydesil ten nadpis - DEZINFIKOVAT HRACKY? To me tedy ani nenapadlo. Vsechny veci koupene v obchodech(nove i sekacove)normalne vyperu, omyvatelne hracky jsem omyla teplou vodou. Plysaky, co uz se zdaji umolousani, peru v pracce. Nedavno jsem se dozvedela o niceni roztocu v mrazaku, to je pry opravdu ucinne a pro atopiky vhodne(coz bude podle vseho zrejme asi i moje dcera), ale zatim mam mrazak narvany zeleninou a ovocem ze zahrady, na plysaky nezbylo misto. Pripada mi dulezitejsi svoji dceru krmit zdrave, nez ji chranit pred necim, s cim se kvuli dobre imunite stejne musi setkat. Zezacatku jsem samozrejme hracky casteji omyla,od te doby, co strka do pusy co najde, mi to prijde jako plytvani casem a energii.
Par hracek jsem vyvarila vlastne jen jednou, kdyz se me trimesicni dceri podarilo je krasnym hodem umistit do zachoda, ale prakticky vsechny nesou od te doby trvale nasledky a tak jsem to nikdy neopakovala.
K prehnanemu uklizeni - ja uklizim docela casto, luxuju nebo tak obden, ostatni tak primerene, nesnasim drobky a fujtajbly na linu a plovoucich podlahach(jsou daleko vic videt nez na koberci) a koberec beru rovnou taky. Ale to je asi moje uchylka, manzel se mi smeje, ze nejsem normalni, kdyz to u nas porad vypada, ze cekame navstevu tchyne ![]()
Pocitam, ze az nekdy prijde druhe dite, vyleci me z toho, uz takhle dost casto nestiham ![]()
Mroe
Jeste jsem zapomnela - moje dcera zatim nebyla nemocna,ted ma jen lehkou rymicku(poprve). Ja si ale myslim, ze to je daleko vic tim, ze ji kojim, otuzuje se na plavani od 6 mesicu, doma nemame pretopeno, chodim prakticky kazdy den na delsi prochazky a snazim se ji krmit zdrave.
dekuji VSEM za odpovedi
![]()
ok,musim rict, ZE JSTE mE MOOC UKLIDNILI,
jo s tim vyvarovanim,to je tezky,ja pouzivala roztok do studene vody,da se tim sterilizovat vsechno z plastu i dudliky,dokud Linda mela 3mesice;
ted ma skoro 5tak to taky neprehanim..
Ja bydlim v Rime a tady na chodniku je tolik svinciku,nekde se vali odpadky,psi vykaly,nekde jehly!!katastrofa
Moje LInda ma na sedacce do auta hracky a spadnou mi na zem pokazde kdyz jsem nekde venku na spinavèm chodniku.
Navic v byte nam vsechny navstevy chodi v botech,oni se tady proste nezujou..navic mame psa,kterej sebou z venku donese kdovi co..
tak kvuli tomu mozna prehanim…
nadpis dezinfekce,mi pripadal cestejsi" nez sterilizace,jsem 5let v rime a nektery cesky slova mi obcas vypadnou,TAK SE OMLOUVAM:
Holky a když perete plyšáky, dáváte i odstředění? Bojím se, aby se nějak nezcuckovatěly. Díky
plysaky bych prala jen na jemno,kde je mirne odstredovani,kratke.
nebo vubec.JA je peru v ruce,duelezite je oplachnout od prasku..
Plyšáky peru na vlnu, omyvatelné hračky jsem pečlivě omyla pouze před prvním použitím (i v desinfekci), te´d je občas opláchnu vodou.
Dudlíky oplachuju převařenou vodou (i několikrát denně), občas vyvařím.
Iwa
Taky jsem na ten nadpis koukala jako blázen
Hračky jsem jednou omyla vlažnou vodou, když jsem je koupila. To asi tak do doby 1 roku, kdy je strkal do pusy - teď už na to kašlu. Plyšáky jsem prala za celou dobu si 1×… a dudlík jsem vyvařovala možná prvních 14 dní, pak až když se mi zdál nejedlý, takže tak 1× za dva měsíce?? a pak už ani to ne. Máme doma 4 kočky… vůbec nemá smysl dělat takovýdle věci, když se stejně celý den mezi nima Jířa válí. A samozřejmě je pěkně odolný, nevíme co je vyrážka, alergie, nic ![]()
Holky prosim o radu, koupila jsem bazarovou hraci deku a hrazdicku. Deku a plysove hracky jsem vcera vyprala na 30 a vypada to ciste, ale co s hrazdou a hrackami? Rikam si ze udelam lehky roztok v savu s kartackem na zuby to vydrhnu a pak treba jeste vyvarim? Vcera jsem si to vycitala, ze jsem mela koupit nove hracky, ze to neni vubec vhodne pro tak male pouzite hracky..co myslite? Mozna uz mi hrabe.. ![]()
@Emisis jo, hrabe
deku bych vyprala dle cedule (ale když je na 30, peru na 40
), hračky bych vyvařila, pokud se fakt bojíš, roztok sava není na škodu. Když koupíš novou hračku, tak přes to ve skladech taky leze kde co ![]()
@marrlinka taky si myslim..muz na me taky koukal jak na cvoka
mam zatim vse nove a poprve nakupovala na bazarku.. Tak ja to asi vyvarim, snad se ten plast nerozpusti, a deku vyperu jeste jednou
@Emisis nebo místo sava je dobrý roztok z tablet Milton, je to dezinfekce přímo na dětský věci, prodávají to v DMku.
Nebo sterilizační tablety do studené vody, vyvařením to zničíš… Ani Savo bych nepoužívala teda.
Nějak si nedovedu představit, co by se miminu z nevyvařené použité hračky mohlo stát ![]()
@Pipet to je jen muj blby pocit, ze nevim kde se to valelo..ale rikam, ze uz nad tim asi moc premyslim..
Dik za tip na ty tablety Milton, ty bych teda mohla pouzit.
@Emisis No savo určitě ne. Tu hrazdičku bych vyprala normálně v ruce třeba ve vaně, ale počkala si na slunný den, aby to dobře uschnulo.
Zajímavé, že deka na 30°C ti stačí, ale hrazdičku chceš dezinfikovat
chce to klid ![]()