Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Taky mi přijde lepší ten Milton. I když ono to bude asi tosamé jak Savo. Já jsem teda třeťátku něco vyprala, něco opláchla, ale zbytek dostala po ségrách taknjak to bylo
Ale já už jsem otrlá, já už ani neoplachuju dudlík co olízal pes
Já mám půjčenou hrazdičku od ségru, dala jsem ji do pračky na program ruční praní. V DM prodávají dezinfekční aviváž, tak pokud máš obavy, můžeš použít tu. Hračky dávám do myčky, co de vyařit, vyvařím.
Já bych to asi přestříkala sanitolem a utřela hadrou a víc bych neřešila.
Ahoj holky, mi se má narodit za 3 týdny mimčo. Plyšáky do postýlky jsem jen vyprala na 30 - takže myslíte, že je to tedy OK? A třeba kakráček a hřebínek na vlásky a podobné věci bych měla taky nějakým způsobem čistit?
@Emisis v DMku prodávají tablety, ze kterých se udělá desinfekční roztok za studena.. je to vhodné i na lahvičky, tak proč ne hračky, navíc máš jistotu, že to nebude zdravotně závadné a vydesinfikované. Jen bych doporučovala to napřed vydrbat kartáčkem..špínu nerozpustí..jen vydesinfikuje již umyté čisté povrchy…
Jo a plyšáci a deka na 30 mi přijde dost málo… minimálně 40 (já jednou vyprala várku plyšáků na 80 - malá mi otočila knoflíkem s teplotou u pračky) a jen jeden trochu zcuckatěl, jinak přežili všichni.
@Emisis píše:
@marrlinka taky si myslim..muz na me taky koukal jak na cvokamam zatim vse nove a poprve nakupovala na bazarku.. Tak ja to asi vyvarim, snad se ten plast nerozpusti, a deku vyperu jeste jednou
kdybych měla všechno kupovat fungl nové a v kvalitě, jaká se mi líbí, to by zase koukal můj muž na mě ![]()
Plyšáky a podobné hračky, které se nedají vyprat na 60 stupňů apod. se mohou zabalit do sáčku a dát do mrazáku na 24 hodin a je po bakteriích. Alespoň tak jsem to slyšela.
@Emisis Používám doma Sanytol..asi bych ho na to taky stříkla, pak nechala působit a pak omyla..
Myslíte že jak plyšáky tak i chrastítka a plastové hračky stačí dat do mrazáku? Já čekám koncem prosince příchod miminka, takže by mě zajímalo zda to stačí i u nejmenších.
Zdravím,
chci se zeptat, dostlaa jsem nějaké hračky přes net od jedné paní, neznám jí, ale domácnost mají čistou. Jde o hračky na kočárek, hračky jako různé poloplyšové či plastové..(bez baterií)… dá se to nějak a čím dezinfikovat..plyšáci na kočárek mají plastovou karabinu..
To samé se chic zeptat, když budu kupovat věci oblečení z druhé ruky, jak dezinfikujete a perete prvně toto prádlo.
Děkuji
Hračky lze dezinfikovat v mražáku, prádlo jsem vyprala na 60
Nedezinfikuji, plastové hračky omyju vodou s jarem, pořádně opláchnu čistou vodu, plyšáky prohlídnu a oklepnu abych vyklepala případný prach. Oblečení vyperu až když potřebuji (do té doby mám uklizené ve sklepě v krabicích) v dětském prášku, který budu používat dál.
@bublinek píše:
Hračky lze dezinfikovat v mražáku, prádlo jsem vyprala na píše: Více
Mínus 20 ani plus 60 se desinfekcí ani nedá nazvat, to je spíš jen pro pocit.
Ale vidíš, dítě žije. ![]()
Oblečení z bazaru jsem vyprala jako každé jiné prádlo. Plyšové a látkové hračky, pokud tedy nemají baterie, jsem normálně vyprala (i ty, co měly plastové díly). Plastové hračky umyla vodou s jarem. Nic jsem nedezinfikovala. Přijde mi to přehnané a dokonce i škodlivé, pokud je dítě zdravé. Samozřejmě u nemocných dětí třeba po chemoterapii je situace jiná, to je jasné.
Novorozenec si přece s hračkami nehraje, ani je zpočátku neuchopí. Na hračku na kočárku tak kouká… A ve chvíli, kdy si začne hračky brát do ruky, kutálet se po zemi atd. je to už neuhlídatelné ![]()
@Litta píše:
Mínus 20 ani plus 60 se desinfekcí ani nedá nazvat, to je spíš jen pro pocit.Ale vidíš, dítě žije.
mrazák není desinfekce. Mně to doporučovali při alergii na roztoče. Ale viry a bakterie to přežijí naprosto bez problémů.