Diabetes v těhotenství

13
10.3.23 10:33

Diabetes v tehotenstvi

Dobry den, jsem momentalne nejaky 16tt a zjistily mi tehotenskou cukrovku,
Byla jsem v poradne ale tam mi dali jen knuzku co jist a nejist jdu tam az koncem brezna
Prosim kdo ma skusenosti, jak si pocita ceho kolik snizt, vim ze denne max. 200g sacharidu.
Jak jsem pochopila na kazdem vyrobku je udano v te tabulce kolik g sacharidu a to je na tech 100g vyrobku??
Takze kdyz si to dam na vahu a da mi 100g odsipanych vloček tak v te tabulce je kolik to je sacharidu?? Dekuji moc za rady takto jsem to pochopila a omlouvam se jestli je to hloupy dotaz nikdy jsem toto neresila a ani mi to nikdo nevysvetlil jen ze si to mam hlidat a co jist a co ne. Dekuji za rady

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
633
10.3.23 11:13

Pokud mají např. ovesné vločky uvedené, že obsahují 55 g sacharidů na 100 gramů, pak ano, pokud si jich dáš 100 gramů, sníš 55 gramů sacharidů. Můžeš si to psát do Kalorických tabulek, spočítají to kdyžtak za tebe.

Obecně by ses měla vyhýbat všem potravinám obsahujícím cukr, dextrózu a podobně a všem, které obsahují víc než 5 gramů cukru (ne sacharidů) na 100 gramů. Ze začátku je to ale taky hodně o zkoušení, co ti projde měřením a co už ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11827
10.3.23 11:36

Pozor taky na pečivo, ze složení není vhodná např sladová mouka…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68988
10.3.23 11:50

V prvé řadě ti k tomu taky měli dát glukometr, abysis mohla kontrolovat, jak na tebe dieta funguje. Co projde někomu, u jiného může být problém. Já bojovala třeba s klasika rýží nebo kuskusem - i když tabulkově by to prošlo na pohodu, tak mi to dobře nedělalo.

Jinak klasika trojčlenka - na potravině je uvedeno množství sacharidů na 100 g (třeba 60 g), takže když máš jídla 50 g, máš sacharidů půlu (30 g) a když máš 150 g, tak o půlku víc (90 g). Taky je důležité koukat na řádek - „z toho cukry“, protože to jsou jednoduché cukry a ty byses měla snažit maximálně eliminovat.

Jinak vřele doporučuji stránku www.tehotenskacukrovka.cz, tam najdeš všecko.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13
10.3.23 11:56

@Rimonsiley dobre tak to jsem pochopila dobre dekuji, takze je to jen o tom denne navazit 100g aby z baleni to bylo dohromady za ten den 200g dobra pokusim se vahu sice nemam ale bud se zeptam vecer pritele jestli tu neni nejaka a nebo od ruky, samozrejme nejake to sladke si dam ale neprehanim

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13
10.3.23 11:58

@ugluk jinak sla jsem jen aby me obednali coz sem nevedela a dali mi pouze knizku ve ktere je tabulka a co vse ano a ne a take ze si to mam hlidat takze poradna bude az posledniho no tak si to proste budu hlidat a nejist sladke

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
633
10.3.23 12:07
@Loviska píše:
@Rimonsiley dobre tak to jsem pochopila dobre dekuji, takze je to jen o tom denne navazit 100g aby z baleni to bylo dohromady za ten den 200g dobra pokusim se vahu sice nemam ale bud se zeptam vecer pritele jestli tu neni nejaka a nebo od ruky, samozrejme nejake to sladke si dam ale neprehanim

Ještě to jde odměřovat „lžičkovou metodou“ – 1 polévková lžíce je cca 10 gramů mouky a podobně :D. Ale je to trochu opruz, to už je lepší koupit za stovku nějakou obyč váhu.

A s těma sacharidama to taky neber tak striktně, někomu za den projde těch 200 v pohodě, někdo má problém se 150.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13
10.3.23 12:17

@Rimonsiley tak ono treba coko kulicky odmerkou nezvazim to spis ta vaha😅 ale tak u normalniho jidla to resit nebudu u jogurtu tak ten 1 ovocnej si dam a u lupinku nebo nejakejch sladkejch do jogurtu to proste dam mysku u mensich veci juknu na mnozstvi u neceho pod 100g to vubec resit nebudu kolik vec ma jen sacharidy to bych se zas zvencla ale prinejhorsim vahu mam jeste u nasich tak jim reknu🤔

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68988
10.3.23 12:35

Těch 200 je maximum, takže když dáš míň, nestane se nic. A musí to být rozvržené, ne, že si dáš na snídani a večeři 30, na oběd 120 a budeš mít splněno. Oběd by měl mít max. 60 g sacharidů, někomu neprojde ani to.
A s těhotenskou cukrovkou bych zapomněla na „samozřejmě nějaké sladké si dám“ nebo ovocné jogurty (v tom je přidaný čistý cukr, kter nesmíš vůbec - pokud chceš ovocný jogurt, dej si jogurt a kousek ovoce do něj) a žádné věci do 100 g neřešit. Taková čokoláda má třeba 60 g cukru (cukru, nikoliv složitých sacharidů) na 100 g a když jí dáš půlku (50 g jídla, to nic není, že…), tak do sebe dostaneš 30 g čistého cukru, což je pro těhotnou diabetičku šílené množství. A to samé funguje pro na první pohled nevinné potraviny typu ovoce, ochucené pití, džusy, ale kolikrát i ta rýže (100 g rýže je malé množství a stejně bude půlce lidí dělat ohromné problémy). Ber to vážně - až budeš vědět, co ti oprvdu dělá problém, můžeš zvolnit.

A fakt si přečti ten web tehotenskacukrovka.cz

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
633
10.3.23 13:44
@Loviska píše:
@Rimonsiley tak ono treba coko kulicky odmerkou nezvazim to spis ta vaha😅 ale tak u normalniho jidla to resit nebudu u jogurtu tak ten 1 ovocnej si dam a u lupinku nebo nejakejch sladkejch do jogurtu to proste dam mysku u mensich veci juknu na mnozstvi u neceho pod 100g to vubec resit nebudu kolik vec ma jen sacharidy to bych se zas zvencla ale prinejhorsim vahu mam jeste u nasich tak jim reknu🤔

Čoko kuličky vážit nemusíš, protože s těhotenskou cukrovkou je samozřejmě jíst nesmíš ;). Stejně tak sladké ovocné jogurty. Jak jsem psala, co má v ingrediencích cukr, dextrózu a podobně s těhotenskou cukrovkou opravdu nemůžeš. Bohužel to nejde dodržovat „jen tak napůl“, to už pak nemusíš řešit vůbec nic a modlit se, aby dítě nemělo zdravotní následky. Na což bych zrovna u cukrovky moc nespoléhala.

A jo, chápu, že je to na palici a teď se ti to třeba zdá nemyslitelné, ale ona ta dieta není zas taková hrůza. Uvidíš, že ti to sladké nakonec ani tolik chybět nebude. A když ano, dáš si něco, co vyhovuje – neslazenou krupicovou kaši nastavovanou kokosovou moukou, 90% hořkou čokoládu, puding bez cukru nebo třeba oříškové máslo bez cukru (Nutspread dělá i ochucená vhodná, a i bez cukru jsou sladká). Mysli na to, že jednak to děláš pro dítě, jednak se ty sama budeš cítit lépe a nic moc nepřibereš, což v pozdější fázi těhotenství a po porodu oceníš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí