Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj holky, mám před prvním IVF. Myslíte, že má cenu před IVF provést diagnostickou laparospii nebo je to zbytečné (2 narkozy)? Jaké jsou vaše zkušenosti?
Ahoj. záleží jakou máš konkrétní diagnozu. např. PCO nebo srůsty? Z jakého důvodu jdeš vůbec na IVF?
Svetlussska@ Snažíme se o mimi už přes rok, ani já ani partner nemáme žádné zjištěné problémy, tak lékaři si myslí, že je škoda „ztrácet čas“ zbytečným snažením - mám 5 neúspěšných IUI..Teď jde o to jestli investovat peníze do IVF (což se mi moc nehodí, ale přinejhorším nám nic jiného nezbyde), nebo právě předtím jít na laparku, zda není nějaký jiný problém (což prý dle doktora asi nebude - na UZ žádný zřejmý problém není vidět, ani já nemám žádné problémy, příznaky..). Samozřejmě mám z laparky strach..tak ![]()
No já Ti nevím, já měla cysty uplně všude, říkali mi že už je mi hodně let a že ani ovulaci nemám atd atd a dali mi injekce na doma…no a já si prostě řekla že NE! že mě nikdo nebude takhle stresovat, zrušila jsem plánované IUI, zahodila injekce, změnila lékaře a normálně…přirozeně jsme (po cca roce snažení) těhotný!!!možná zázrak ale fakt asi možná i ta psychika.
Svetlussska@ tak to je super, že Ti to tak vyšlo,..
mě se jen už nechce dál čekat nečinně, už jsem fakt otrávená, akorát nevím co dál, samozřejmě vím, že na to nemám myslet atd. atd. ale znáš to
rok je
dlouhá doba.
Ještě mě napadá vyšetření, který mi dělali těsně před tím než se to podařilo. Je to vyšetření HCS - průchodnost vaječníků. Je to snad i hrazený pojištovnou a nebolí to. Není to žádný zásah (léky ani narkoza). No a hned po tom se nám zadařilo! Je dost možný, že to tomu pomohlo…
@adio laparoskopii se daji zjistit srusty na vejcovodech, endometrioza a další věci co na ultrazvuku nejsou vidět. Každopádně uz před IUI ti nějakým způsobem průchodnost vejcovodu zkontrolovat měli, jelikož uz v tom muže byt problem a IUI tim pádem nepomůže k otěhotnění. Ja jsem na laparoskopii šla až po 3 neúspěšných IVF a i když nic moc nezjistili, tak aspoň vše zkontrolovali a odstranili neco malo endometriozy a hlavně me to pomohlo psychicky, ze jsem zas neco udělala pro ten nás vytouzeněho uzlicek stesti… Ono baby rad, jestli do toho jít uz před prvním pokusem IVF… Kdybys jich uz měla za sebou víc, tak Radim urcite bez… Ale takhle zas IVF budeš muset o nějakou dobu posunout a hlavně uz pri IVF zjisti další podrobnosti jak na tom jste se spermiemi a vajíčky, jaké jsou kvality atd… Takže ja bych asi zkusila prvně IVF a kdyby nevyšlo, tak potom teprve laparku ![]()
To záleží, co při té laparoskopii najdou
My jsme byli před ivf na laparoskopii a bylo to celkem zbytečné, opravdu ta narkóza navíc. Někomu ale třeba zase najdou srůsty či endometriózu a odstraní, což je dost zásadní. Takže dopředu to takhle nejde říct…
Anonym82, stonožka12@ holky, moc děkuju za názory..no je to těžké rozhodování..a ta laparka, bylo to bolestivé, popř. za jak dlouho jste mohli normálně fungovat? Zatím teda u mě na 60% vede IVF, mám tedy o čem přemýšlet ![]()
@adio taky velice hodne zalezi na tom, kolik je vam let. Podle me jsi mela jít na lps jeste pred prvni iui, co mas jinak za vysetreni? Lps je sice narkoza, ale pak mas jistotu ze je vse o. k. a často sw stava, ze po tzv profouknuti vejcovodu se často zadari samo. Pokud memate zadny zjisteny zavazny problem, jeste bych s ivf dost pockala.Ber to jako posledni možnost. Je to veliky zaprah na psychiku, ale i to dost boli. Zkousela jsi otrepa veci jako dovolena, rekonstrukce ci stěhování, porizeni psa a tak? Nedelam si z tebe legraci, ale opravdu pomaha odpoutání pozornosti (úmyslně nepisi „nemysli na to“,protoze me samotnou to jeste i nyni zveda ze židle),ale zamestnan svou mysl necim jinym.Ale opravdu je zakladem vas vek.Ver zkušené snažilce. Kdyby jsi mela jakoukoli otázku napis.Nyni stimuluju na 2. druhe ivf a v patek mam odber vajec ![]()
Taky si myslím, žes měla jít na tuhle diagnostickou laparaskopii jako první…
u nás problém zřejmý nebyl, snažení skoro 2 roky
v CAR mě po první konzultaci poslali právě na tuhle diagnostickou laparoskopii s tím, že když nenajdou problém, tak pak hned zkusí IUI…
no šla jsem na laparoskopii, po ní měla MS a další MS už nebyla - otěhotněla jsem přirozeně.
takže do CAR jsem jen zavolala a vše zrušila
Moje doktorka říkala, že jak oni zkoušejí průchodnost vejcovodů nějakou tekutinou, tak že tím ty vejcovody mohli lehce „prošťouchnout“ a bylo to.
to mi bylo 30 let
jinak ta laparoskopie nebolí, však je v narkoze.
fungování normální za pár dnů, spíš jak se člověk otřepe z narkozy, než přímo z té operace – jak je to laparoskopicky, tak nejsou žádné velké rány, není moc co by bolelo nebo mohlo hnisat.. ranky ca. 1cm… jednu mám přímo u pupíku (schválně to tak dělají, že to nejde pak u pupku poznat) a druhou mini-jizvičku až dole na podbřišku.
@adio ono po te laparce hlavně záleží za jak dlouho se z tebe dostane ten plyn, kterým te nepustí… ja si matně pamatuji, ze jsem tyden měla neschopenku, cítila jsem ten plyn dost v ramenou, to bylo hodne bolestivé…
@adio Já šla na diagnostickou laparoskopii (prováděná doktorem z CAR) a tenhle zákrok jsem si navrhla sama, jelikož nám nevyšlo 5 IUI a žádný problém u nás nenašli. Doktor z CAR nás už pomalu připravoval na to, že bez IVF to asi neklapne, ale já chtěla mít jistotu, že nemám třeba srůsty po císaři nebo cokoliv jiného, co by šlo vyléčit a zadařilo by se třeba přirozeně. Lékař mi říkal, že to stejně tipuje, že tam nic nenajde, ale když jsem tak tvrdě trvala na svém, tak mi tu laparku provedl. A samozřejmě že „něco“ našel. Měla jsem 3 malé ložiska endometriozy a levý vejcovod trošku zjizvený (tekutina těžko procházela vejcovodem, takže trochu neprůchodný) Ložiska endometriozy lékař zlikvidoval už při té laparce, s vejcovodem nejde asi nic moc dělat. Můj gynekolog i lékař z CAR mi doporučili co nejdřív otěhotnět…což už jsme si přáli a snažili se 20 měsíců. Nakonec jsme zkusili IVF a vyšlo to. V podstatě jsem dostala krátce po laparce menstruaci a pak už mi připravil léky na stimulaci (injekce) a v listopadu bylo IVF. Takže vlastně ani nevím, jestli bychom sami bez pomoci lékaře otěhotněli přirozeně.
Lékař mi tu laparku vymlouval (něco ve smyslu, že jen oddaluji IVF a „hledám“ diagnozy mé neplodnosti) a já si řekla, že třeba je tam fakt něco malého co potřebuje odstranit nebo vyléčit a proč hned brát tuny hormonů, stresovat se a „jen tak“ vysolit 30 tisíc za IVF, když nemám diagnostické vyšetření. Byla to má první narkóza (pokud nepočítám spinál při cisaři) a reakce na narkózu i po ni v pohodě. Další 2 ženy, které taky operoval ten samý lékař ve stejný den (taky diagnostika) a ležely se mnou na pokoji, tak ty se teda trápily po narkoze. Jedna zvracela snad non stop, chudinka a druhá měla bolesti, cítila se hrozně. Já chcíli poležela a pak jsem už byla O. K. a pomáhala těm dvěma. Trochu mne bolelo břicho asi jen 2 dny po zákroku. Je to fakt individuální. Příbuzná byla na tom samém a nějak ji nesedla narkóza a taky šílená reakce. Nechali si ji v nemocnici déle, zvracela, museli ji dávat kapačky, zhubla pár kilo, omdlévala. Já nelituji, šla bych znova…a možná fakt půjdu. Měla jsem druhý císařský řez, nedaří se znova otěhotnět.
Susan23@ je mi 34 let, tak se mi moc nechce otálet.. jinak co se týče rekonstrukce, dovolené a koníčků atd. to už jsem všechno zkoušela a přesto nic
v pátek budu držet pěsti, ať je všechno ok ![]()