Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, neviem či uz niekto zalozil tuto diskusiu ak ano tak sa ospravedlnujem ze sa opakujem.
Jedna sa o toto.
Chceme prepojit vodu zo studne do domu. Dali sme urobit rozbor a vyslo, ze mame vo vode 23,8 mg/l dusičnanov, co je v norme, lebo norma je 50mg/l. Dojcata mozu len do 15 mg/l ale nikde sa nepise ze do akeho veku.
Mozem to davat Kubkovi??????????? Ma 18 mesiacov. Jedni hovoria ano a druhi nie, tak neviem.
Viete mi niekto poradit?
Okrem toho som tehotna a budem kojit. Mozem tuto vodu ja pocas tehu a pocas kojenia?
Tak to mas lepsi vodu, ze Prazaci z vodovodu. Ja psala nasemu (budoucimu) dodavateli, jestli je nase voda (12,5 mg/l) vhodna pro kojence a oni odepsali, ze jo, protoze ted prej uz je jenom jedna norma pro dospele i deti a to tech 50 mg. Jinac kojenecka voda se nezbytne musi davat jen do pul roku veku, pak je to samozrejme lepsi, ale ne nutne, kolem 2 let uz je to uplne jedno. O tom,ze by tehny a dojne mely pit kojeneckou vodu, jsem nic nenasla (trochu jsem to hledala).
Tohle se těžko radí. Sama za sebe bych dítěti tu vodu nedala ani omylem, jedna věc je, že ta hranice je opravdu 15 mg/l, ale uvědom si, že vody vhodné pro kojence obsahují mnohem mnohem méně (Dobrá voda NO2-0,005 mg/l, NO3- 0,1 mg/, Horský pramen NO2- 0,01 mg/l, NO3- 1,0 mg/l, Aquilla NO2- 0,01 mg/l, NO3- 3,94 mg/l nebo Aqua bella NO2- 0,02 mg/l, NO3- 8,6 mg/l - tyto údaje opisuji z poradny MUDr. Honzíka na www.porodnice.cz.
Takže těch vašich 23,8 mg/l mi pro dítě přijde dosti hrozivé. Ale asi bych se v té vodě nebála vařit (jako že uvařit třeba brambory, vývary bych z takovéto vody nedělala).
Vubec bych se nebala tu vodu pouzit, mnohem horsi mi prijdou ty blafy, co se uvolnuji do plastovych lahvi.
luli, já osobně bych to dítěti nedala, ale nedáš nic za to, když se zeptáš na příslušné hygienické stanici
před mateřskou jsem pracovala u firmy, jejíž sídlo je v Bratislavě. všimla jsem si, že bydlíš v Mostě pri Bratislave a odsud pochází jeden můj kolega, neznáte se náhodou? Richard Bertok, mají dvojčátka ![]()
Tykadlo,
no bohuzial nepoznam, lebo my sme konkretne v Studenom, to je cast Mostu pri BA a byvame tu vyse roka
. Inac som povodom zo Spiša a v BA byvam 5 rokov
![]()
Ahoj, našla jsem podobný dotaz a odpověď erudovaného:
http://www.szu.cz/…-a-dusicnany
A ohledně kojení a těhotenství bych se dusičnanů taky nebála. Od šesti měsíců už k přeměně dusičnanů na jedovaté dusitany v trávicím systému nedochází, takže by Tvé tělo mělo zůstat „čisté“. Spíš bych se zaměřila na mikrobiologickou nezávadnost studniční vody, což asi taky máte zmapovaný… ![]()