Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj všechny maminky ![]()
Holky prosím pátrám po zkušenostech-jsem zvědavá, jestli má někdo stejnou zkušenost-jako já
......
Začínám se v poslední době setkávat s docela nepříjemným úkazem u naší tříměsíční dcerky ![]()
Jde o to, že občas, když je unavená a chce spát a nedejBože jí něco, nebo někdo vzbudí, tak jí popadne takový zachvat breku, že opravdu-nevím ani jak to popsat-člověku vstávají vlasy na hlavě
![]()
Není to pokaždý(zaplat PánBůh
)-už jsem to zažila asi čtyřikrát, naposledy včera k večeru.....ale bylo to něco šílenýho-opravdu ![]()
nejsem typ člověka, kterému by vadil miminkovský pláč, ale tohle je opravdu něco šíleného......nejde jí ničím utišit, uklidnit a i přesto, že je čas jejího papání, tak když se jí pokusím nakrmit, je ještě víc nepříčetná
a takový záchvat trvá hodinu a půl-včera dokonce dvě hodiny
brečí tak šíleně, že se chvílemi úplně dáví a kucká-navíc, když už se vysílením začíná zklidnovat a usínat, tak má další hodinu několikrát opět náběh na řev, protože se leká i vlastního vzlyku, nebo pohybu........
Včera jsem z toho byla tak psychicky vyřízená, že jsem měla zimnici a cukalo mi oko............
Poprvně jsem měla šílený strach, protože jsem se bála, že jí něco je, ale ted už naštěstí vím o co jde......................
Fakt se přiznám, že mám normálně hrůzu z dalšího takového záchvatu........tak jsem se chtěla optat, jestli jste to také některá zažila se svým miminkem a jestli to samo odeznělo......
Připadá mi to jako nějaká úzkost, nebo nějaký neurotický projev.....jinak je malá úplně zlatá..................
A navíc mám takový pocit, že je to od té doby, když jsem šla s jednou známou, která měla v kočárku roční holčičku a ta se předváděla tím, že výskala tak hodně, že mi malou vzbudila a ta plakala...........
Holky prosím-snad se některá ozvete ![]()
ahoj Dito,
znam to u naseho syna, neboj opravdu to odezni samo, pak zacal tohle same delat i u jidla, ja mu to ohrivala, ale jakmile jsem se zpozdila asi o pul minuty, uz mi do toho brecel, kricel, nebyl k utiseni a vetsinou sel spat bez obeda…
co mu hodne pomahalo, bylo ho zabalit na pevno do rychlozavinovacky, to se uklidnil rychle, ale fakt zabalit, klidne i jakoby zabalit rucky do plenky, aby se prave tim cukanim nebudilo…
jak vidis na metriku, tak mam dvojcatka, ale dcerka je uplne jina, klidna, takze ti to asi taky priroda vynahrazuje na tom druhem
nam to trvalo vcelku dlouho, je pravda, ze takhle dlouho nebrecel, vetsinou do 10 minut byl tuhon…podle toho jsem poznala, ze je unaveny, zmena nastala asi na 7 mesici, musim podotknout, ze jsme byli nedonosenci, takze u vas to bude drive, ale stejne se probouzel mrzuty…po obede jsem deti na spani rozdelila a zjistila, ze Sofi spi mene a tudiz asi brasku budila a bylo po problemu, vse se uplne zlepsilo po 1 roce zivota a po druhych narozeninach ho nikdo nepoznava, uz ma i dobrou naladu, hodne se jeho vztekani zlomilo a uklidnilo, taky hezky mluvi, takze domluva uzasna, uz ani nemuzu uverit, ze se mi vloni valel po zahrade, podlaze a tak.....vzteky
nebooooj uz se vse bude jen a jen lepsi
My jsme něco velmi podobného měli asi před půl rokem - ovšem naše dcera už dávno není miminko. Odeznělo to samo a naštěstí celkem brzy. U ní pomáhalo si jí vůbec nevšímat.
jestli to je z únavy, nepomohlo by pevně zabalit, popř. zabalenou udrncat? U nás to zabralo, když to bylo únavou. Dokonce i dnes, ale tam už to je o tom nejdřív jí přeprat při zabalení. Ale dělám to opravdu jen u únavy.
Na druhou stranu se dostává do občas silně hysterického záchvatu (pokud je to do zvracení nebo modrání, jen opzoruju, ale pokud je to vztek ne tandard, ale prostě se rozjede vzteky a neumí zastavit a nepomůže obejmout nevšímat si na zemi nic, tak jí lupnu do postýlky, která má obvykle jen na spaní, nikdy ne za trest. A necham jí tam a ona za chvíli přestane)
Ale na tu únavu pomáhá jen zas uspat…
pokud je to, že někdo vzbudí ze spánku, tam tomu předejít nejde, ale jinak té únavě pomůže, když odhadneš náznaky, kdy začíná být ospalá unavená (nebo si stanovíš časový interval, co si vypozoruješ) a dej spát dřív.
Aneta narozdíl od Báry chodí 2× denně (v tomto věku) s tím, že ráno ať vstane v kolik vstane, nejdýl v 10chodí spát(někdy dřív, jen výjimečně dýl - spíš jí ruší třeba ségra doma). A pak odpoledne. Jinak je večer na pěst, usne dřív, nedopije mléko a je rodeo v noci
Ahoj, mě tohle začal dělat malej v pondělí. Spal v kočárku a zničeho nic začal ječet, fakt ječeeeeeeeeeeeeeeet. Jsem myslela, že ho štípla vosa nebo co, tak jsem ho zděšeně začala prohlížet, po 10 minutách se uklidnil, ale fňákal a hysterčil celý den. Jinak se teď probouzí ve dne s pláčem i při spánku si sem tam zafňáká. Totální hysteráky měl jako novorozenec při kolice, řval i 7 hodin
vkuse, ano 7 hodin, čtete správně. Já to řešila špunty a sluchátky na uších, ale byl to horor.
janinkacumacek píše:
Ahoj, mě tohle začal dělat malej v pondělí. Spal v kočárku a zničeho nic začal ječet, fakt ječeeeeeeeeeeeeeeet. Jsem myslela, že ho štípla vosa nebo co, tak jsem ho zděšeně začala prohlížet, po 10 minutách se uklidnil, ale fňákal a hysterčil celý den. Jinak se teď probouzí ve dne s pláčem i při spánku si sem tam zafňáká. Totální hysteráky měl jako novorozenec při kolice, řval i 7 hodinvkuse, ano 7 hodin, čtete správně. Já to řešila špunty a sluchátky na uších, ale byl to horor.
Máš můj obdiv. Já padala na hubu u večerních rituálových 4hodinovek a už jsem byla zralá na to je dát do babyboxu (ano, řvaly mi tak naprosto stejně obě)
Ahoj,
je maličká a asi přetažená. Hodně bych se snažila o prevenci - dodržovat režim, nenechávat vyhladovět, nenechat unavit do mrtva, necpat jí hodně podnětů, nechávat v klidu, aby celej den nehrála tv nebo rádio, prostě aby nebyla předrážděná. Pokud už je hysterák, nedá se s tím nic moc dělat, asi bych ji svázala ručičky k tělu (udělala z ní vánočku), pustila fén, nebo naladila na rádiu šum a houpala ji na míči. Nám někdy pomáhalo v podobné situaci koupání v kyblíku, jak byl v teplé vodě skrčenej v klubíčku, zklidnil se. Pokud se podaří uklidnit, určitě se snažit nakrmit, hlad zhoršuje.
Ondra to v poslední době dělá taky, naštěstí jen při usínání přes den, večer vykoupeme, nakojíme, dostane pusu na čelo a šup do postýlky, v pohodě… Myslím si, že je to tím, že je unavený, ale přitom vidí, že je světlo a má pocit, že by o něco přišel, tak se spánku prostě brání. Pomáhá zavinout, vzít do náruče, odejít do místnosti se staženými žaluziemi a zpívat (což vůbec neumím, ale jemu to asi nevadí). Normálně usne asi tak na páté kolo Černé oči, jděte spát, jinou dlouhou ukolíbavku neumím ![]()
Právě jsme jedno takové uspávací martýrium absolvovali, tak jsem si vzpomněla ještě na jednu drobnost - pomáhá lehce mu přes obličej přetáhnou okraj látkové pleny, je potmě a když se vzbudí, chvíli si s ní hraje, strká do pusinky a žmoulá v ručičkách, takže se probírá postupně, ne najednou s řevem. Nepřišla bych na to, ale jednou si plenu stáhnul z okraje postýlky, kde jsem ji nechala po kojení…
ahoj Ditu,
neboj,taky se u nás projevuje poslední týden slušná hysterie.Neskutečný řev,malá je rudá a rozpálená a vydrží třeba půl hodiny ![]()
Většinou ji ale zklidní jídlo nebo usne.
Mám pocit,že u nás je to taky z únavy,když jí někdo přetrhne spaní.
Dneska to měla 2×,jednou spala a začala houkat záchranka-to se neskutečně lekla a pak nebyla k utišení..
no dobře ale řekněte mi jak teda jezdit nekam pryc a neporušit režim??Já ted byla pár dní u našich a bylo to teda dost narocny - myslím že ted bude spat 3 dny v kuse. Taky řval jak kdyby ho pichla vosa, vzekal se. bylo mi uplne jasne ze rika : tohle nechci, chci to, co znam. Ale je fakt, ze moje mamka mi rikala ze my jsme řvaly vždycky první noc na chalupe kam se jezdilo kazdý týden v pátek..a prý dost dlouho.
Možná jsem trochu offtopic, snad se zakladatelko nezlobíš..
Jano minulý víkend jsme byli na víkend v jednom penzionu, zcela odlišné prostřední, než žijem, sakum prdum vzduchem počínaje, prostředím uvnitř konče. A dokonce na dvojpokoji s jinou rodinou.
Režim nám fungoval skvěle. U nsá je režim bohužel ažtakovej, že jakékoliv odchylky od toho nás drtí. Je fakt, že postýlku měla svoji (domá spí v cestovní), všechno důležité. Čas dodržen…
Ad režim na cestách - starší režim neměl, cestování miloval, doma se nudil a řvával. Mladší jede režim na minuty, po několika víkendech mimo domov a dovolených jsem to vzdala - v cizím prostředí se nevyspí, přes den pak kvílí a věší se na mě. Takže teď jezdíme jen velmi vyjímečně a to nějak přežiju. K našim jezdíme cca 1× za 6 týdnů, tam už je zvyklej, to mu neva.
ahoj.
Okolo tří měsíců jsme měli totéž. Začla jsem malou dávat spát už v 5hod. Předtím okolo 7hod. Tím pádem mi usla úplně bez problémů - nebyla vyčerpaná a spala moc hezky. Teď už samozřejmě chodí zase spát později.
Nám tohle dělá naše malá teď už 14 dní a to je jí už přes půl roku. Asi se z toho brzo zblázníme. Nemůže usnout a řve a řve až se dusí. Dělala to už i dřív, pak přestala a teď je to tu znovu…