Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše: Více
Neber to jako návod, ale jako moji zkušenost. První dítě mělo opožděnou hrubou motoriku a dětská doktorka, když v 18 měsících dítě nechodilo, řekla, že MMR dávat nebude a dá ho, až bude na úrovni vrstevníků. Dostalo ho ve čtyřech letech. Druhému dítěti je 21 měsíců, mluví asi jako roční dítě a situace se opakuje - doktorka dá MMR, až to bude OK nebo to budeme řešit, až se bude vědět, proč málo mluví. Řekla mi, že ockuje děti, které jsou v širší normě. Já s tím souzním.
Vůbec jsem to neřešila. Očkovali jsme. v zahraničí, kde se ockuje dřív, než tady, prvni davka dle kalendare ve 12m, druha v 18m. Kupodivu tam nejsou zástupy nemluvicich deti ![]()
Příspěvek upraven 25.01.25 v 13:25
Takových doktorů moc není, máte štěstí. Naše očkuje i přes mrtvoly, rovnou dvě vakcíny, aby se ušetřil čas.
Tak klobuk dole pred takou lekarkou.
Za nasu rozmyslam ja, kedze sa jedna o nase dieta. A neviem ako sa rozhodnut ![]()
@Zuzik86 píše: Více
Ano, máme. Přešli jsme k ní, když byl prvnímu dítěti rok, dcera se opozdovala v hrubé motorlice a původní doktorka to nijak neřešila a řešila jenom očkování. Nejsem antivaxer, první dítě už povinná očkování má, sama mám nějaká nepovinna očkování, ale přístup původní lékařky mi nevyhovoval.
Příspěvek upraven 25.01.25 v 13:45
To se budeš ale muset rozhodnout sama. Kdybych čekala az bude náš mluvit, tak nedám nikdy ![]()
Moje dcera MMR v klasickém termínu nedostala, protože se před první dávkou přišlo na to, že má problémy - později diagnostikováno podezření na autismus a lehkou mentální retardaci.
Nicméně jsem se v jejích 3,5 letech dostala k tomu, že by měla nastoupit do speciální školky a tam už je MMR povinné.
Probrala jsem to s neuroložkou, pediatrou i klinickou psycholožkou a shodly jsme se, že do toho půjdeme. Dcera je fyzicky naprosto v pohodě, mentálně se dál vyvíjí, byť opožděně. MMR dostala, neměla žádný problém, ani regres, ani nic jiného a vývoj se dál posouvá kupředu.
Tohle rozhodnutí je prostě na rodičích.
Ďakujem za odpovede. Pred očkovaním mám veľký strach, ale aj veľký rešpekt pred tými chorobami. Očkovanie dostane, len sa snažím uistiť, že robím dobre a v správny čas. Samozrejme, je to naše dieta, nikto nerozhodne za nás. Hľadala som len názory pripadne rady, čo robiť v našej situácii.
Asi by som mala skôr hľadať ako prekonat strach pred očkovaním mmr 🤯 🤦🏻♀️ 🤷🏼♀️
Moje dítě taky nespojovalo slova ve vety a MMR už má a žádný zásek neproběhl.
Taky jsem se toho bala, ale neměla žádné NÚ.
Dobrý den, prosím poraďte, napíšte vase skusenosti ci nazor.
Dávali ste ockovat mmr už hovoriacemu dieťaťu alebo aj ked este nerozpravalo?
Naše 2 rocne ho ešte nemá, chcem ho dať, ale ešte sa poriadne nerozbehlo v rozprávaní. Nespaja slova, ma cca 30 slov vratane citoslovies. Porozumenie ma nad limit (vyjadrenie logo), interakcia je super, ale nechcem niečo očkovaním zabrzdiť. Viem, pas nezapríčiňuje, ale aby tam nebol nejaký “zasek” vo vývoji…