Dítě ještě dobře nemluví, dávat mmr?

Anonymní
25.1.25 12:45

Dieta este dobre nerozprava - davat mmr??

Dobrý den, prosím poraďte, napíšte vase skusenosti ci nazor.
Dávali ste ockovat mmr už hovoriacemu dieťaťu alebo aj ked este nerozpravalo?
Naše 2 rocne ho ešte nemá, chcem ho dať, ale ešte sa poriadne nerozbehlo v rozprávaní. Nespaja slova, ma cca 30 slov vratane citoslovies. Porozumenie ma nad limit (vyjadrenie logo), interakcia je super, ale nechcem niečo očkovaním zabrzdiť. Viem, pas nezapríčiňuje, ale aby tam nebol nejaký “zasek” vo vývoji…

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
25.1.25 12:50
@Anonymní píše: Více

Neber to jako návod, ale jako moji zkušenost. První dítě mělo opožděnou hrubou motoriku a dětská doktorka, když v 18 měsících dítě nechodilo, řekla, že MMR dávat nebude a dá ho, až bude na úrovni vrstevníků. Dostalo ho ve čtyřech letech. Druhému dítěti je 21 měsíců, mluví asi jako roční dítě a situace se opakuje - doktorka dá MMR, až to bude OK nebo to budeme řešit, až se bude vědět, proč málo mluví. Řekla mi, že ockuje děti, které jsou v širší normě. Já s tím souzním.

• Citovat
  • Upravit
3039
25.1.25 13:23

Vůbec jsem to neřešila. Očkovali jsme. v zahraničí, kde se ockuje dřív, než tady, prvni davka dle kalendare ve 12m, druha v 18m. Kupodivu tam nejsou zástupy nemluvicich deti :nevim:

Příspěvek upraven 25.01.25 v 13:25

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3643
25.1.25 13:24

Takových doktorů moc není, máte štěstí. Naše očkuje i přes mrtvoly, rovnou dvě vakcíny, aby se ušetřil čas.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.1.25 13:30

Tak klobuk dole pred takou lekarkou.
Za nasu rozmyslam ja, kedze sa jedna o nase dieta. A neviem ako sa rozhodnut :nevim:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
25.1.25 13:35
@Zuzik86 píše: Více

Ano, máme. Přešli jsme k ní, když byl prvnímu dítěti rok, dcera se opozdovala v hrubé motorlice a původní doktorka to nijak neřešila a řešila jenom očkování. Nejsem antivaxer, první dítě už povinná očkování má, sama mám nějaká nepovinna očkování, ale přístup původní lékařky mi nevyhovoval.

• Citovat
  • Upravit
11822
25.1.25 13:39
  1. Moje zkušenost: Starší neřeším ta mluvila. Mladšímu jsem ale dala též, normálně kolem toho roka a půl…navíc ho chci dát od září do školky a bála jsem že odkládání očkování kvůli nemocnosti…loni celé jaro až do června byly obě děti pořád nastydle…tak aby to očkování až nastoupí už fungovalo…a taky to teda chtějí u zapisu…navic mi loni zlv září začala chodit do školky starsi tak kdyby něco přitáhla…v době kdy se očkovalo měl ještě méně slov než tvůj…rozumí taky nadstandardně, všemu, zvládá spoustu věcí které jeho vrstevníci třeba neumeli…teď mu jsou dva a od té doby kdy se ockoval je v řeči velký posun. Velký posun je i motoricky kdy v době očkování sice už chodil ale bylmjeste celkem nejistý…teď litá jak namyšlený blesk, jezdí na odrážedle, zkouší kolobezku…Mluví sice pořád málo ale spíš mi přijde že prostě nechce. Když chce zvládá spousty slov ale neopakuje je na požádání, brouka si melodie písniček, zná zvířata a dělá zvuky…ale taky jen když třeba sám chce upozornit že zvíře někde vidí…když mu ho ukážu já tak se jen usměje řekne hmm hmm a dál nezájem…mluví v jednoduchých větách když chce… (já haji, máma papa apod) Pro hodně věcí má speciální výraz plus třeba znak (ne že bych se nějak extra o značkování zajímala a aktivně se ho snažila něco naucit ale vytvořil si sám vlastní sadu pohybu kterými dává najevo co chce když to nemůže ukázat nebo rict)…skládá puzzle…takže bych neřekla že očkování mělo nějaký zásadní vliv na ten vývoj…ale to je u nás.. :nevim:.. popravdě mě ani nenapadlo že by to mělo nějaký zásadní vliv nějak dlouhodobě…navíc opravdu chci nastoupit do práce a bez očkování by mi ho do školky nevzali. Soukromá skupinka u nás pobliz není a já jsem pátým rokem doma a už mi z toho dost hrabě..nehledě na finanční stránku…

Příspěvek upraven 25.01.25 v 13:45

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35791
25.1.25 13:43

To se budeš ale muset rozhodnout sama. Kdybych čekala az bude náš mluvit, tak nedám nikdy :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3913
25.1.25 14:00

Moje dcera MMR v klasickém termínu nedostala, protože se před první dávkou přišlo na to, že má problémy - později diagnostikováno podezření na autismus a lehkou mentální retardaci.
Nicméně jsem se v jejích 3,5 letech dostala k tomu, že by měla nastoupit do speciální školky a tam už je MMR povinné.
Probrala jsem to s neuroložkou, pediatrou i klinickou psycholožkou a shodly jsme se, že do toho půjdeme. Dcera je fyzicky naprosto v pohodě, mentálně se dál vyvíjí, byť opožděně. MMR dostala, neměla žádný problém, ani regres, ani nic jiného a vývoj se dál posouvá kupředu.

Tohle rozhodnutí je prostě na rodičích.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.1.25 13:59

Ďakujem za odpovede. Pred očkovaním mám veľký strach, ale aj veľký rešpekt pred tými chorobami. Očkovanie dostane, len sa snažím uistiť, že robím dobre a v správny čas. Samozrejme, je to naše dieta, nikto nerozhodne za nás. Hľadala som len názory pripadne rady, čo robiť v našej situácii.
Asi by som mala skôr hľadať ako prekonat strach pred očkovaním mmr 🤯 🤦🏻‍♀️ 🤷🏼‍♀️

• Citovat
  • Upravit
30.1.25 22:53

Moje dítě taky nespojovalo slova ve vety a MMR už má a žádný zásek neproběhl.
Taky jsem se toho bala, ale neměla žádné NÚ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí