Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj,
U meho petitydenniho syna se objevila zelena stolice a stale pretrvava, uz treti tyden. Pribira sice pekne, presto jsem si rikala, ze zkusim vysadit mlecne vyrobky, abych zjistila, jestli se to tim nespravi, za to nic nedam.
Nejspis bezmlecna dieta neni az takova traga, i tak bych rada poprosila o vase zkusenosti, co jite.
Protoze nepit mliko, nedavat si jogurty atd. to asi zvladnu, i ty syry s neradosti ozelim. Nepreziju asi mlecnou cokoladu, miluju cokoladu, no ale co se da delat.
Co jste jedly a pily vy a na co si dat pozor? Diky!
@suvik V podstatě je potřeba číst etikety. Mléko jako takové lze nahradit rostlinnými - rýžovým, ovesným, mandlovým, kokosovým. Taktéž smetana.
V Tescu maji ted na ta silene draha mlika akci, tak neco zkusim.
Mas zkusenosti i se slehackou? Nahradim ji tou sojovou, ze? Nebo existuje treba zakysana smetana nebo neco ji podobneho?
Protoze mliko jako takovy moc nepouzivam, pro sebe, spis tu slehacku k vareni - na omacky na testoviny. Pouzivam ho snad jen do muffinu.
Premyslim co vlastne jim a varim.
A co jite sladkyho?
Je mi jasny, ze je nutny cist etikety, prave bych byla moc rada, kdyby mi nekdo dal primy tipy. Hlavne to sladky! ![]()
Mam rada pomazanky tipu hummus, takze maslu se vyhnu taky asi jednoduse. A pry je mozne pouzit misto masla ghee. Je fakt, ze pod marmeladu si hummus asi nenamazu
.
Jsem prehlidla, ze pises i tu smetanu, ze taky existuje. To vis, nikdy jsem to prilis nezkoumala. Jdu na to mrknout do iTesca…
@suvik co se týče šlehačky jako verze na „pohár“ to jsem náhradu nenašla, ale prý jde vyšlehat vychlazená tuhá část kokosového mléka. Já šlehačku moc v tého formě nepoužívám. Co se týče smetany, tak ano, jsou rostlinné náhrady. Ty používám do jídel, omáček, buchet apod. prostě všude, kde je šlehačka v tekuté podobě.
Jako pomazánky dělám různé se základem luštěnin (ne jen cizrna, ale i různé fazole, čočka apod.), rybičky, jáhly, brambory. Dochucuji různě, jak mě napadne.
Jako sladké používám hořkou čokoládu, různé želatinové bonbony, sušené ovoce nebo ovoce všeobecně. Také si dělám různé oříškové másla, nebo těstoviny s makem či tahiny. A tedy peču doma.
Na chleba pod marmeládu se dá použít i to ghí, nebo myslím i existuje Rama, která neobsahuje máslo (nebo dříve existovala). Také se dá použít lehce „škráblé“ avokádo a namazané na chleba místo másla.
To vyřazení mléčných výrobků bych zkusila na měsíc, pokud to mimču pomůže, tak chvíli nechat a po čase můžeš zkusit zařadit zpět kysané věci - jogurt, kefír, zakysaná smetana. Všeobecně překysané výrobky tělo lépe tráví. My jsme už dospěli do stádia, že můžeme vše kromě mléka jako takového a smetany, tj. můžeme sýry, jogurty, tvaroh, kefír.
Držím palce ať se to malýmu během vývoje vstřebá - u takto malých dětí je naděje, že budou moci některé mléčné výrobky jíst.
Avokado! Dobry tip! Horka cokolada, OK, muze byt.
No ale stejne. Jak premyslim co varim, tak jsem v kelu, protoze vsude cpu parmazan. Varim hodne testoviny a obecne italskou kuchyni. Aaaach jo! No co tam dam misto toho, tak to nevim, bez nej varit neumim.
![]()
Musim zaradit vic teda vajicka a lusteniny. Nejaky polivky bych mohla vic varit. Cervenou cocku mam rada, bohuzel synove ne. To je des, jak kdyby nestacilo ze kazdej z nich nad necim frfla ![]()
No asi bych to mela drzet aspon par tydnu ze? Doufam, ze to pomuze, nejak se mi nezda, ze by ten jeho problem byl jen spurt nebo strevni infekce. To si myslim, ze by uz odeznelo. Navic kaka spis casteji nez driv a je to i vic citit nez klasicky kojenecky kakani.
Jsi rychlejsi nez ja. ![]()
Kazdopadne to musim zvladnout, je to sice pruda, ale kdyby to pomohlo…
@suvik neboj, to zvládneš. Parmazán do jídel dáváš až na konec? Pokud ano, dáš to ostatním, sobě ne.
Jinak každý začátek je těžký, já takto odcházela před 15 lety z obchodu s depresí s baleným chlebem a ovocem a zeleninou a masem.
Postupně jsem se naučila a už mi to ani nepřijde. Spíše mi přijde, že vaříme jako všichni ostatní, jen…
Ale zase my už můžeme ty překysané výrobky. To už je zase něco jiného. Ale tak prvotní fáze když jsem hledala co ano a co ne, byla náročná.
Existujú už aj vegánske syry bez mlieka i sóje, na ktorú môže byť skrížena alergia. Napríklad tzv. Mozzarella style, má ju v ponuke rohlik.cz. Tuším je aj parmezán ![]()
Nemlecnej parmazan, hmm, vida…je nutny resit i veci, co mohou obsahovat stopy mleka? Je to treba na ovocny presnidavce. To snad nemusim az tak nebo jo?
Myslím, že v tejto fáze je to zbytočné, efekt by mal byť viditeľný aj pri vylúčení čiste mlieka a mliečnych výrobkov.