Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
naše mrně-16m. má už týden průjem. Nejsme schopní určit z čeho, jestli z tepla, koupaliště, rostou nám i zuby, byli jsme u tchýně, která vaří jinak…atd.
Dr. nám doporučila Smectu a hlavně držet holku na dietě. Což je dost drsný, hlavně pro mě, protože jí lituju.
Poradíte mi některá, co jí můžu vůbec uvařit?Dr. řekla jen rýži a brambory, ale co k tomu?
Moc díky
Taky staví babán, někomu suchý rohlík,…Třeba piškoty se nemají dávat, protože cukr v břiše vykvasí a to průjem dráždí. Dej jí hoký čaj, a k těm bramborům netuším, možná uvařené maso, ale stejně to bude suché. Třeba holky poradí víc.
Jo a nám se Smecta neosvědčila, nám vždycky zabral Hylak-už je i volně prodejný ![]()
Podle mě je blbost držet při průjmu takhle drsnou dietu, protože tělo je pak zesláblé a nemá sílu bojovat s průjmem. Já bych vynechala všechno tučné a samozřejmě kořeněné. Začala bych rýží, mrkví (třeba klidně dušenou, oslazenou a osolenou, aby mělo tělo minerály), banánem, klidně i bílé pečivo, křupky. Postupně bych přidávala libové maso (třeba zezačátku jen vývar), jablíčka, dýni, prostě nenadýmavé ovoce a zeleninu. Na střídačku s rýží lze třeba jáhly. Já dětem při průjmu dávám cucat hroznový cukr s příchutí, dodá energii. Taky je dobrá odbublinkovaná minerálka - opět kvůli minerálům.
Dcera mi jako mala na to trpela, ale vsechny testy mela dobry, asi byla zkratka prasatko, vse olizovala. Dietu jsme drzely bez tuku, cili vse varene. Ryze, brambory, varena zelenina, varene kureci maso, stare pecivo, piskoty, z ovoce banany a varene jabko. Zadne mlecne vyrobky, ostra jidla a tuky. U nas byl problem s tim nejezenim mlecnych vyrobku!