Dieta ve školce

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
2
11.4.11 23:22

Dieta ve školce

Jaké máte zkušenosti s dodržováním diety pro alergické dítě ve školce, či škole. Mám 4-letou holčičku, která má alergii na mléko a ve školce mi pro ni nechtějí udělat žádnou speciální stravu, ani přidat rybičky, či vajíčko do speciálního másla, které jsem ochotna tam koupit a donést, nemluvě o tom, že když mají na oběd svíčkovou, tak ji dají suché vařené hovězí maso a to je celé. Navrhovala jsem, že jí budu nosit, v tyto dny, vlastní stravu, ale nechtějí slyšet. Ohánějí se hygienickými předpisy, ale spíš mám pocit, že se jim nechce udělat nic navíc, ani ohřát jiné jídlo v mikrovlnce. Nabízela jsem, že donesu místo mléka sušený Pohankový či jiný nápoj, který se pouze zalije vodou, tak ani to pro ni udělat nechtějí. Co mám dělat? Jsem ráda, že ji vůbec do školky vzali. Na 1 místo je tu 5 dětí.
Ale jsem zoufalá, malá mi už zhubla 2 kila, ikdyž se doma dojí. Ale když tam je od 8 do 16 na suchém rohlíku a talíři polévky, tak má chuderka hlad. Nemluvě o tom, jak jí musí být, když všichni kolem ní jedí a ona nemá co. Nabízím potraviny, peníze, ale bez úspěchu. Můžete mi napsat, pokud máte podobně postižené dítě, jak to funguje jinde. Díky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
16291
11.4.11 23:25

Nevím jak to funguje jinde, ale já osobně bych si stěžovala zřizovateli. Když už má povinné obědy, tak by jí taky měli dovolit se najíst, a ne ji nechat „sušit hubu“ :cert: :cert: :cert: Schválně se zkusím zeptat ráno u nás, jak by to řešili (když nezapomenu). Budu totiž řešit za dva roky to samé, jen s vajíčkem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8097
11.4.11 23:42

Já teda nevím, ale tím že jíé nic jíst nedají porušujou ty předpisy mnoem víc 8-o
Já se teda modlila, aby malá neměla taky bezlepkovou dietu jako já… protože taky nevím jak bych řešila její jídlo, naštěstí se zatím nic neprokázalo.
Ale co vím, tak se to řeší tak, že většina školek opravdu dietní jídlo nepřipravuje. Ale rodiče si připravují sami a do školky nosí. Třeba u tý bezlepkový tak, že teda do školky přinese maminka speciální chleba… a dostane ten, ale jinak je upraven stejně jako pro ostatní děti, pak maminka dostane seznam co děti budou mít, tak udělá dietně to samé, aby nebyly pro děti moc vidět rozdíly. Když je knedlík, mamka donese svůj knedlík. Omáčky polívky zahušťování - tak se kousíček odleje a zahustí..... samozřejmně že alergie na mlíko je zase něco jinýho.. ale jak vidím ty jim přesně dáváš ty varianty co by měli být na všechny strany OK, přineseš náhradu… jako na prvním místě má být DÍTĚ a jeho blaho. A jestli nejsou ochotní se domluvit na nějakém kompromisu, tak bych šla asi taky na zřizovatele… to je totiž diskriminace.. dítě tím vytlačují z kolektivu… Já mateřiny studovala… takže je to na ředitelce, aby to zařídila, pokud CHCE…a vy na to právo máte…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2566
11.4.11 23:44

Ahoj!
Určitě zajdi za nějakou vrchností- zřizovatel školky, majitel, nebo ředitel…
Doufám!!, že když budeš argumentovat hladovým dítětem, tak někdo musí povolit. :think:
Na druhou stranu zas chápu, že mají určité hygienické předpisy, ale nedalo by se to řešit, třeba svačinou do batůžku, tak aby oni o tom JAKO nevěděli??
U nás ve školce to funguje tak, že nahlásíš alergii a protože školce vaří školní kuchyně, kde jsou na výběr 2 jídla, vždy se najde něco co dítě smí. A i učitelky se snaží vyjít vstříc.
Nemohla by sis dceru brát na oběd domů? Asi ne, když píšeš, že je tam až do 16h.
Fakt blbé. Malé je mi líto.
Nás čeká něco podobného příští rok, ale zatím tam byla možná domluva.
Držím palce ať se to vyřeší! :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
301
12.4.11 01:13

Maly ma intoleraci laktozy,rak nemuze zadne mliko taky,resime to tak,ze kazdy patek si prectu jidelnicek a reknu,kdy mu jídlo donesu,naše p.Ucitelka si to poznaci a je to.uvařím doma co muže a jak ho vedu,tak mu ten den vezmu jidlo sebou.musim rict,ze nam vysli maximalne vstric.ja byt tebou tak to resin,bobek tak trapit hladem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
586
12.4.11 06:46

Ahoj,
já myslím, že to s těmi hyg. normami nebude až tak horký- syn nesmí kuřecí maso a ve školce mi nabízeli, že mu ten den můžu vzít z domu co chci…
Evidentně se jim nechce s tím mít nějakou práci navíc- šla bych to řešit výš

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
sophinka
12.4.11 06:55

já myslím,že předpisy jsou skutečně drastický,a je na ochotě personálu školky ,zda vám vyhoví a berou jakousi zodpovědnost na sebe. Co by se např. stalo ,že by vaše dítě v kolektivu školky chytlo salmonelu z vámi doneseného jídla?

• Citovat
  • Upravit
27007
12.4.11 07:54

Já byhc to řešila a dost trvdě že ti jí nechávají hladovou a ještě zhubla to bych teda řvala!Ona za to přece nemůže tk kproč by měla trpět hlady???Hold jsou ai učitelky líné mít práci na víc ale určitě o nenech jen tak!Drřím palečky at to dobře vyřešíš

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5532
12.4.11 08:12

Já bych si asi stěžovala u zřizovatele školky. Není normální, aby tam bylo dítě celé dny o hladu.
Máme ve třídě také chlapečka s dietou. Tatínek každý týden zkontroluje jídelníček a když je tam něco, co chlapeček nesmí (což je poměrně často), tak rodiče přinesou v krabičce doma připravenou svačinu a oběd. Není problém to ve školce ohřát…

Takže si myslím, že ve vaší školce se na hygienu jen vymlouvají a problém je jen v neochotě :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15319
12.4.11 08:17

Nosím vlastní jídlo (máme přísnější dietu) na základě potvrzení od doktorky, že dítě musí mít dietu. Pokud máš dobrou doktorku a nezabralo by jen to potvrzení od ní, požádej ji o pomoc s vyřešením situace.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16365
12.4.11 08:20
sophinka píše:
já myslím,že předpisy jsou skutečně drastický,a je na ochotě personálu školky ,zda vám vyhoví a berou jakousi zodpovědnost na sebe. Co by se např. stalo ,že by vaše dítě v kolektivu školky chytlo salmonelu z vámi doneseného jídla?

to by mě zajímalo, jak by se to zjišťovalo, zda to chytlo z jídla snězeného ve školce nebo doma :oops:
spíš by byl průser, kdyby měli salmonelu všichni krom toho jednoho dítka :zed:

Roses jak už je tu psáno, určitě to nenech být a ozvi se. To, že je do školky nátřesk s tím nemá nic společného. Aby mi dítě ve školce hublo? To by bylo moc na každého :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27007
12.4.11 08:57
sophinka píše:
já myslím,že předpisy jsou skutečně drastický,a je na ochotě personálu školky ,zda vám vyhoví a berou jakousi zodpovědnost na sebe. Co by se např. stalo ,že by vaše dítě v kolektivu školky chytlo salmonelu z vámi doneseného jídla?

To mají podle tebe nechat holčičku o hladu aby dál hubla?No to snad nemyslíš vážně :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
sophinka
12.4.11 09:12
Crystal87 píše:
sophinka píše:
To mají podle tebe nechat holčičku o hladu aby dál hubla?No to snad nemyslíš vážně :roll:

to si pochopitelně nemyslím,je to na libovůli učitelky-ředitelky,někde prostě se dohodneš,někde ti dítě nepřijmou do školky.

• Citovat
  • Upravit
sophinka
12.4.11 09:27

kdyby se hájili touto vyhláškou Vyhláška č. 107/2005 Sb., o školním stravování
uspěli by s tím,že prostě takové dítě nemohou nakrmit

• Citovat
  • Upravit
4242
12.4.11 09:30
sophinka píše:
Crystal87 píše:
sophinka píše:
To mají podle tebe nechat holčičku o hladu aby dál hubla?No to snad nemyslíš vážně :roll:
to si pochopitelně nemyslím,je to na libovůli učitelky-ředitelky,někde prostě se dohodneš,někde ti dítě nepřijmou do školky.

Ja co jsem teda slysela od mamky, tak ty predpisy maji opravdu prisne, ale presne, zalezi na nich, jestli to porusuji a povoli v pripade dietnich naroku nosit jidla z domova, nebo ne..
U nich ve skolce treba vedi, co ktere dite muze a nemuze a resi se to tak, ze pokud je treba br. kase, tak dite alergicke na mleko dostane brambory a podobne.
Pokud maji nejakou pomazanku/syr/maslo a dite to opravdu nesmi, tak to holt ma suchy 8-) Ale davaji pozor, aby ty deti nemely hlad a snazi se treba najit nejakou alternativu..
Nepovoluji nosit potraviny z domova, ale snazi se to jaksi vyresit, jak jsem psala..

Takze souhlasim, ze je to jen na reditelce/ucitelce, jak s tim bude svolna, mam obavu, ze pokud k tomu u vas pristupuji takto, tak v soucasne dobe preplnenosti skolek ti treba reknout, ze pokud mas takove naroky a pozadavky, tak si nech holcicku doma :roll: 8-o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin