Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky,
včera jsem byla s holkama ve školce vyzvednout si přihlášku. Za pár týdnů máme přihlášku přinést vyplněnou a pak se opět za pár týdnů dozvíme, zda holky přijali nebo ne.
Součástí přihlášky je taky dotazník ohledně dítěte, jak je samostatné při jídle atd. Poslední otázka v dotazníku je, zda jsme ochotni školku sponzorovat
Docela mě tahle otázka zarazila, dotazník máme odevzdat ještě před rozhodnutím o přijetí nebo nepřijetí, tak se obávám, aby to nemělo vliv.
Je to běžná praxe i jinde?
Romik píše:
Ahoj holky,
včera jsem byla s holkama ve školce vyzvednout si přihlášku. Za pár týdnů máme přihlášku přinést vyplněnou a pak se opět za pár týdnů dozvíme, zda holky přijali nebo ne.
Součástí přihlášky je taky dotazník ohledně dítěte, jak je samostatné při jídle atd. Poslední otázka v dotazníku je, zda jsme ochotni školku sponzorovatDocela mě tahle otázka zarazila, dotazník máme odevzdat ještě před rozhodnutím o přijetí nebo nepřijetí, tak se obávám, aby to nemělo vliv.
Je to běžná praxe i jinde?
to slyším prvně … ![]()
U nás to bylo v dotazníku také. Školka tím nemyslí, že bys měla každý rok přidat pár tisíc na provoz. Ale spíše třeba koupit nějakou maličkost dětem pod stromeček, ale můžeš i přispět nějakou částkou (pokud máš na rozhazování
) - tedy alespoň takhle to je u nás ve školce.
Zkus se poptat třeba někoho z rodičů, kdo už ve školce dítko má ![]()
Tak dej ano, za to nic nedáš
Já bych třeba ochotná byla, ale nemám na to peníze
Takže na otázku, zda jsem ochotná, můžu odpovědět „ano“ úplně v pohodě ![]()
Už si moc nepamatuju co jsme tam měli ale školku jak sponzorovta není tím myšleno třeba 50 kč na čajíky a džusíky,a takové?my třeba dávali i 150 na různé dárky a takový ![]()
A o dovednostech jsme tam neměli ani řádku,jen jméno,kontakty na rodiče,zdravotní způsobilost
To slyším prvně.Mě to přijde jakože ,když tam napíšeš ne,tak ti je nevezmou.Já bych napsala ano a uvidíš co z toho vyleze.Nepíšou konkrétně čím sponzorovat.
Holky, díky za odpovědi.
Anguo, tak já to zkusím paní ředitelce, tak pěkně vysvětlit jako ty
![]()
Je to státní školka. Takové ty příspěvky okolo stovky nebo to, že dětem koupím sušenky na besídku, beru tak nějak jako samozřejmost, to bych nebrala jako sponzoring. Když slyším slovo „sponzorovat“ mám na mysli několik tisíc nebo spíš desítek tisíc a to mi připadalo ještě před rozhodnutím o přijetí nepatřičné, ale asi jsem to jen špatně pochopila ![]()
tak u nás třeba ve školce je to tak že si sami rodiče odsouhlasí částku na rok,u nás třeba 700 a z toho učitelky kupují dětem vše potřebné co jim pochybí,od bombonu třeba po plastelinu,výkresy,platí i z toho občas nějaké divadlo nebo autobus,aby to pak nebylo pro rodiče moc velké částky.a pak kdo má možnost něco poskytnout,třeba papíry,vlnu,různé věci tak může přinést jako dar a jsou strašně rádi
mi toto nevadí,pokud to jde fakt těm dětem,od státu toho moc školka nedostane a z toho školkovného-nemyslím stravné moc nepořídí.
Romik píše:
Holky, díky za odpovědi.
Anguo, tak já to zkusím paní ředitelce, tak pěkně vysvětlit jako ty![]()
![]()
Je to státní školka. Takové ty příspěvky okolo stovky nebo to, že dětem koupím sušenky na besídku, beru tak nějak jako samozřejmost, to bych nebrala jako sponzoring. Když slyším slovo „sponzorovat“ mám na mysli několik tisíc nebo spíš desítek tisíc a to mi připadalo ještě před rozhodnutím o přijetí nepatřičné, ale asi jsem to jen špatně pochopila
mě to taky napadlo ne že ne
ale zkusila byhc se zeptat co to konkrétně znamená
Ajka a Domi píše:
ale tady jde spíš o to jaký sponzoring myslí![]()
No právě ![]()
Manžel navrhuje napsat „Po předchozí dohodě ano“
A pokud budou chtít sehnat pastelky, papíry nebo zajistit nějaké občerstvení na besídku, případně pár stovek, tak nejsem proti, s tím počítám, ale pokud budou chtít vybavit školku novým nábytkem, tak prostě řekneme, že nemůžeme.
Ahojky,
my tam neměli přímo „sponzorování“, ale půlroční příspěvek 600,– na různé dárky a hračky na zahradu a do školky apod. Zkus se na to zeptat přímo ve školce.
jako myslím si že tak drzí určitě nebudou,aby nutili rodiče sponzorovat.spíš to bude ten rodičovský příspěvek
ale zašla bych se zeptat
Ahoj Romi ![]()
Tím sponzorovat se myslí spíš darování větší finanční částky nebo pořízení dražší věci než koupení kreslících potřeb, zajištění občerstvení na besídku. Toto se totiž zajišťuje z fondu, který je pro rodiče až na vyjímky povinný(nemusí platit, pokud berou dávky hmotné nouze).Materiálně všichni povinně nosí ubrousky a kapesníky,trojhranné pastelky, besídky máme bez občerstvení.
U nás to v dotazníku nebylo. Ale vím, že rodiče, kteří jsou na tom finančně dobře, mají firmu, byli osloveni individuálně, mluvilo se o tom na třídních schůzkách na začátku roku a vím, že někteří sponzorské dary dali - to se veřejně vyvěšuje. Byly to dražší hračky, ne za pár stovek, nějaká interaktivní tabule, peníze na zakoupení přenosné pece, aby děti mohly např. péct o Vánocích perníky.
Tak nám to bylo vysvětleno a tak to chodí u nás.
Byly jsme na zápisu s A. letos ještě v jiné školce - kam asi přestupovat nakonec nebude, tam taky při zápisu a vyplňování dotazníků nebyl dotaz na sponzorské dary.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.