Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Řeším problém s přijetím dítěte do školky. Bohužel chci aby chodilo do školky v místě mého pracoviště a ne trvalého pobytu. Jenže to je problém, protože zdejší školky mají magistrátem daná kritéria a TP je za 20 bodů a ostatní max.5. Já ať dělám co dělám bez TP se na hranici 23 bodů prostě nedostanu ![]()
Mám známého, který je ochotný dočasně umožnit mi TP zde na území města. Ale… Pokud změním TP i já, tak se musím mít novou občanku, řidičák, ŽL a nehledě, že je pak potřeba platit za komunální odpad.
Existuje možnost přepsat jen dítě? (V přihlášce se uvádí jen TP dítěte).
Jejda, to máte teda složité
Obecně platí, že TP dítěte, musí mít shodné s TP jednoho z rodičů u kterých dítě bydlí…nebo se mýlím i já?
Jenom aby jsi potom v tom neměla zmatek…budou se ptát" u koho dítě bydlí, kdo ho vychovává apod".....a zaručí se za to i ten „znamý?“ Bude mít právě taky problém s odpadem, s poštou a se zápočtem dítěte do společné domácnosti…
Jestli se mýlím, tak se omlouvám, jenom mě to všecko napadlo
![]()
Já to nevím jistě, ale podle mě je TP dítěte vázán na TP rodičů, nebo jednoho z rodičů, případně jiného zákonného zástupce. Dítě v rodném listě TP uvedený nemá. K zápisu do MŠ jde se zákonným zástupcem a podle jeho OP se bere TP, alespon si to myslím. Jinak každá školka to má jinak, ty kritreia, ale o bodování jsem ještě neslyšela. ![]()
Bydleli jsme v 2+1 mama,tata,segra a já. Segra otěhotněla když mi bylo 13let a tak jsem se odstěhovala k babičce o dvě ulice dál bydlela jsem tam do 19 let a ve škole ani jinde to nikomu divný nepřišlo oba moji rodiče mněli bydliště jinde. Pak se sestra vdala a odešla, a já jsem zůstaůlu babičky bylo to v pohodě rozhodně jsem tam šla dobrovolně doma máme super vztahy.
já teď pro jistotu mluvila s ředitelkou školky a opravdu mi jí bez TP nevezmou, protože mají obrovský převis přihlášek… A tvrdila mi, že můžu přehlásit jen malou. Prý jim to radily samy pracovnice magistrátu, když měli sezení k přijímacím kritériím. Mě se to právě moc nezdá, je to celé postavené na hlavu ![]()
Ernato: a to tam je jen jedna jediná školka? Zkoušela jsi i jinde poblíž? Třeba tam maí jiné kritéria pro splňování…U nás např. stačí, jak má maminka práci a bydliště - nebydliště- dítě má přednost už jen z toho důvodu ![]()
tady vyhlásil magistrát stejná kritéria pro všechny MŠ. Loni když se děti nedostali v prvním kole , tak jim magistrát v druhém kole nějakou školku přiřadil. Ale opět postupovali podle počtu bodů. Bohužel už šlo ale o školky v okrajových částech města. To by neřešilo můj problém mít dítě co nejblíž práce. ![]()
Ahoj, měnit trvalé bydliště jen u dítěte jde. „Stěhovala“ jsem loni dceru k babičce taky kvůli školce. Je na to takový žlutý A5 formulář. Na úřad musíš přijít ty s občankou, RL dítěte a musí přijít člověk, u kterého bude dítě bydlet s LV a občankou. Trvalo nám to asi 5 minut a v platnost to vstoupilo hned. ..jen nevím, jestli nebude problém, že nejste příbuzní
Ale asi ne, proč taky…
Školky jsou přízpěvkové organizace - dostávají od obce peníze na SVÉ děti.
Sheeni007 píše: Školky jsou přízpěvkové organizace - dostávají od obce peníze na SVÉ děti.
Já vím…
Ale školka v místě našeho TP má otevřeno do 15,30 (holt vesnice)
a navíc je také přeplněná. Loni brali děti až od 4 let. O úrovni vzdělávání zde nemůže být vůbec řeč. Starší chodil do obou a fakt se to nedá srovnávat…
Sheeni007 píše:
Ahoj, měnit trvalé bydliště jen u dítěte jde. „Stěhovala“ jsem loni dceru k babičce taky kvůli školce. Je na to takový žlutý A5 formulář. Na úřad musíš přijít ty s občankou, RL dítěte a musí přijít člověk, u kterého bude dítě bydlet s LV a občankou. Trvalo nám to asi 5 minut a v platnost to vstoupilo hned.
Sheeni, prosím tě a na jaký úřad? A co je to LV? Také potřebuju přehlásit dítě, má TP jako já, ale chci, aby mělo TP jako jeho otec (kde bydlíme).
Ernatko, nemyslela jsem to zle - naopak - jen jsem chtěla vysvětlit, proč školky chtějí, aby dítě mělo trvalé bydliště u nich…na rodičích nezáleží ![]()
LV = list vlastníka…vztahuje se to k nemovitosti. Možná by stačila i kupní smlouva nebo jiný doklad, že tam ten člověk skutečně má právo dát povolení k trvalému bydlišti dalšímu člověku…
U nás (v Kolíně) se chodí na obecní úřad, kde je okénko Registr obyvatel. Paní co tam tenkrát byla, říkala, že je tohle běžná praxe.
LV ti vystaví na katastru, myslím za 50kč kolek…ale to si nejsem jistá přesně. Měli by ti vyjet LV kohokoliv na požádání, nemusí tam jít tvůj známý osobně. Je to vlastně i na netu. Taky jsem nepochopila, proč to úřady nemají propojené - jen by se na registru obyvatel podívali na net pro kontrolu a bylo by…ale to by nesměl být úřednický šiml, chjo.
Tak já to tedy dnes šla zkusit. A naprosto bez problémů.
Měla jsem jen občanku a nájemní smlouvu, sebou známýho, aby mi tam před paní podepsal, že se změnou souhlasí, ale nakonec od něj vůbec nic nechtěla, ani vidět občanku ![]()
Teď jen aby nám jí vzali do školky ![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.