Nucení do jídla ve školce

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
304
21.3.11 17:20

Nucení do jídla ve školce

Dobrý den,
nemáte prosím někdo zkušenost s jídlem ve školce? Můj 3 letý syn chodí ca. 10 dní do školky, naštěstí má ve školce kamarádku, takže plakal jen chvíli v prvních dnech. Teď jsem ho začala vyzvedávat po obědě, bohužel pokaždé mi ho přivede s pláčem učitelka, prý nechtěl jíst. Když se to stalo poprvé, tak jsme hned ráno poprosili paní učitelku, ať ho do jídla nenutí, poud nechce jíst. Bohužel při vyzvedávání mi oznámila, že malé děti nutí jíst, protože pokud odmítnou jídlo 2-3 děti, tak ostatní se opičí a taky nechtějí jíst. Syn teď od rána brečí, že do školky nechce, já jsem pro změnu už kolem 11. hod. nervózní, jestli zase bude brečet. Pochybuju, že ho učitelka donutí jíst, pokud nechce. Doma ho taky nenutíme - když něco nechce, tak potom dostane chleba a hotovo. Neporadil by mi prosím někdo jak postupovat dál, jestli si třeba zvykne na jinou stravu nebo jak to řešíte u vás ve školkách? Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Bin
465
21.3.11 17:28

hmmm…tak já naivně myslela, že takový věci se už dneska nedějou… 8-o mě jako dítě nutili ve školce a pak i v ozdravovně, kde jsem takový jídlo prostě vyzvracela a když jsem v dospělosti chodila k psychologovi kvůli tomu, že vážím 38kg a ve stresu nejsem schopná pozřít sousto, tak mi psycholog řek, že na vině jsou právě tyhle instituce, který mi takovou poruchu způsobily. naši mě nikdy do jídla nenutili. takže bych se asi snažila tlačit na to, aby moje děti nikdo do jídla nenutil!! :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44193
21.3.11 17:35

U nás ve školce se do jídla nenutí, ale každé dítě musí aspoň ochutnat a potom se rozhodnout, jestli bude jíst. Kromě jídel, které vyloženě nesnáší a rodič to nahlásí. Jídlo je chutné a většinou je „vymeteno“. Já s tímto způsobem souhlasím. To, že ostatní děti nebudou jíst to, co nejí jiné dítě, i když se jinak jedná o jídlo, které jí, je svatá pravda. Moje dcerka, která s chutí sní snad vše taky z principu nejí, co před ní odmítá vybíravý syn. Taky zuřím a když malé nabídnu za čtvrt hodiny, kdy už tam starší není, tak to zláduje.

Řešila bych to s učitelkou individuálně, pokud je rozumná, najdete pro obě strany přijatelný přístup, vždy se najde řešení.
Pravděpodobně je to reakce na školku, potřebuje čas, aby se s tím srovnal, chodí tam deset dní, je to změna. Ale ve vybíravosti bych dítě nepodporovala, jakože nesní ve školce oběd a já mu natotata po vyzvednutí dám cestou ze školky sladkost a doma to nejoblíbenější.
Pokud by se nenašlo schůdné řešení, nešlo by, že by sis ho vyzvedla už před obědem, oběd zabalit s sebou?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
304
21.3.11 17:36

Já jsem si taky myslela, že takhle se dneska už nepostupuje. Jenže - je to malá školka, jedna z paní učitelek tam pracuje 30 let, pochybuju, že bude nějak měnit metody, situace se školkama je zoufalá, jsme rádi, že jsme se tam dostali, je to naše „první dítě ve školce“, takže trošku ještě tápu, co si můžu dovolit, co je blbost a co by mohlo narušit nějaký jejich systém - jakože by pak nejedla celá malá třída kvůli našim výmyslům. Nejde asi o to sníst všechno, ale aspoň něco. Jenže já jednak mám načtené různé názory odborníků, že takhle se už nepostupuje, navíc když vidím jejich jídelníček, tak jsem šťastná, že mám už školku za sebou. Perou se ve mně 2 názory - že chci to nejlepší pro syna, ale taky to, že ostatní děti tam taky musí jíst a že život se s ním nikdy nebude mazlit atd. Znáte to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2803
21.3.11 17:36

To je jak za minulýho režimu :cert: Přesně to, co zažívá tvůj syn, jsem zažila já jako dítě. Nechtěla jsem jíst a 3 roky mě do jídla nutili. Stejně se to nikdy nepodařilo, nicméně jsem měla dlouho dobu s jídlem mimo domov problémy. Jako dospělá jsem to začla řešit a dodnes alternativní medicínou řeším.
Stála bych za synem, učitelce bych ještě jednou rázně řekla, že si nepřeju, aby ho do jídla nutila. Pokud by to nepomoholo, asi bych se ho snažila přeřadit jinam.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44193
21.3.11 17:43

No, na obranu školek, já si myslím, že dnešní děti jsou rozežrané až hrůza. Nejraději by jedly pizzu, párky, smažené pochutiny z rychlých občerstvení, jediné normální jídlo, které snad sní všechny, jsou špagety. Svědčí to o způsobu stravování doma :mrgreen: Já jsem ráda, že na mého syna trochu přišlápnou, i když se stravujeme poměrně zdravě a rozmanitě, zelenině na chuť nepřišel a do zdravých potravin ho musím taky doma nutit. Fakt se nespokojím s tím, aby jedl dobrovolně jen omáčkovitá a sladká jídla. Jde o to , že všechny děti mají období, kdy zkouší, rodič nesmí povolit.
U nás ve školce jsou normální jídla, polévky různé druhy, brambory a maso na různý způsob, rýže a maso na různý způsob, např. zapečené filé, květák, musaka, těstovinová jídla, občas knedlíky se zelím nebo luštěniny jako hlavní pokrm. Přijde mi to v pořádku, samozdřejmě na můj vkus ještě málo zeleniny, i když ji ke svačině přidávají a někdy je součást hlavního jídla, doplňujeme doma.

Vím, že jsem trochu mimo téma, ale na obranu systému a nucení. Jedna známá, učitelka ve škole, jednou pozvala rodiče do jídelny ochutnat, jaké jídlo jejich děti odmítají. Rodiče si pochutnali a na děti přitlačili. Fakt to neuškodí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
304
21.3.11 17:46

Děkuju mockrát za názory, strašně mě zajímá jak je to jinde. Jani, já bych taky nechtěla podporovat vybíravost, neblíbí se mi stravování dnešních dětí, brambůrky, hranolky, cola.
Určitě to souvisí i s tou změnou, připadá mi, že od začátku chození do školky jsme nějak rozhozená celá rodina, ale to se srovná. Jen mi připadá, že to jídlo ve školce je snad ta nejmíň důležitá věc a už vůbec nechci, aby kvůli tomu syn do školky nechtěl. Přála bych si, aby se mu tam líbilo a když už by brečel, tak občas, třeba kvůli tomu že se mu stýská nebo že se s někým srazil nebo tak, ale né kvůli flákotě na talíři.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1626
21.3.11 17:51
Bin píše:
hmmm…tak já naivně myslela, že takový věci se už dneska nedějou… 8-o mě jako dítě nutili ve školce a pak i v ozdravovně, kde jsem takový jídlo prostě vyzvracela a když jsem v dospělosti chodila k psychologovi kvůli tomu, že vážím 38kg a ve stresu nejsem schopná pozřít sousto, tak mi psycholog řek, že na vině jsou právě tyhle instituce, který mi takovou poruchu způsobily. naši mě nikdy do jídla nenutili. takže bych se asi snažila tlačit na to, aby moje děti nikdo do jídla nenutil!! :cert:

tak u mně to není až takhle zlý,ale dodnes si pamatuju, jak mi nutili rajče, že dokud ho nesním, nepůjdu z jídelny a nechávali mě tam sedět i hodinu,dokud jsem to prostě nepolkla… Rajče sním na pizze, miluju kečup, rajskou taky sním, ale syrový?? :poblion: Je fakt,jak píše zakladatelka, že se pak děti opičí, ale přece si tam nemůžou vzít na triko vynervované řvoucí děti 8-o Jsem si myslela, že se doba změnila a ono ne :nevim:
Mmch já když jako malá něco doma nechtěla, sebrali mi to a řekli, že až budu mít hlad, ohřejou mi to ale ať nepočítám s něčím jiným (byť i tem blbý krajíc chleba). A dneska jím v podstatě všechno :palec: Kromě těch proklatých rajčat :pankac: ..a nijak negativně mě tahle výchova nepoznamenala :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22001
21.3.11 17:58

No, tak ono je „nucení“ a „nucení“ - za našich časů bylo dítě nuceno sedět nad talířem, dokud porci nesnědlo - třeba několik hodin. S tím samozřejmě nesouhlasím.

Ale naprosto souhlasím s tím, že každé dítě má svoje jídlo ochutnat a sníst aspoň tři čtyři lžičky. Učitelky mají naprostou pravdu - pokud se udělá výjimka s jedním dítětem, z principu jim položí lžíce všechny, budou ho napodobovat. Ty, které mají více dětí, to přece určitě znají - jeden sourozenec spokojeně jí večeři, druhý začne remcat a ten první, do té doby spokojený, se stoprocentně přidá. To by se z toho musely učitelky zbláznit, když tam těch dětí mají dvacet.

Jedna věc je osobní svoboda a vůle dítěte - druhá věc je, že k nástupu do školky prostě určitá disciplina a respektování určitých pravidel patří.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17310
21.3.11 18:11

Tak já se zeptala synka,zda ho někdo do jídla nutí.A on mi na to řekl,že ne,že sní všechno :lol: :lol: Ale že ostatní děti nikdo nenutí.Spíš je pobízí aby jedli a nebo sedí dokud neochutnají…Naštěstí tyhle „komunistický“ móresy naše školka nepraktikuje..-

Asi bych se zkusila s učitelkou domluvit jěště jednou,ať ho pobízí ať aspopň ochutná,ale jíst by teday měl.Ty by jsi ho taky měla podporovat aby ve školce papal,že vaří dobře atd..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
andela
21.3.11 18:16

Ahoj nečetla jsem odpovědi …

Mám dítě nežravé, a to jako doslova. Nejí ani doma pořádně, natož ve šloce. Do školky chodí od 2,5let jeden den v týdnu, tento školní rok denně. Nejedl tam nic, jen pil … loni začal jíst jen suchej chleba. Ten sem od záží jako náhradu zatrhla … tak nejedl nic. :nevim: Teď se pančelka nakrkla a jáju nakrmila .. zkusila to jednou a když viděla že jára bez protestu otevře pusu a v poho polkne, tak ho už 3 týdny krmí a mladej pán sní všechno. :pankac:

NIKDY!!! ho do jídla nenutili, neslyšela jsem nikdy že když on tak děti taky něco … i teď mi hlásila že to zkusila a že kdyby třeba se nadavcoval nebo tak, že by mu víc nedala a nechala ho být. Nedala mu ani špenátovou polívku bo ta je prý méňě oblíbená … Sic je pančelka v jiném trochu nepříjemná, občas mi taky něčím nesedne, ale tenhle přístup s jídlem je od ní super super.

promluv si s účou znova … ať dá malímu talíř s jídlem a nechá ho … ať mu toho dá míň … a nenutí ho. Není pravda že děti se po něm budou opičit, a malej si myslím časem zvykne.

• Citovat
  • Upravit
97
21.3.11 18:31

Ja tedy takovyhle problem neresila, ale nemaji treba velke svaciny a pak synek uz nema hlad? Celkem se mi libi, jak nekdo rikal, abys mu jidlo ve skolce chvalila, pokud tam ma kamaradku, tak i pres ni, jak ji chutna atp. Kdyz pises, ze jsi rada, ze uz do skolky nechodis, kdyz vidis, co tam vari - varite tedy doma naprosto odlisne? Pokud ano, tak pak bych radila, jako taky uz nekdo, proste vyzvedavat pred obedem. Pokud synek uz rano nechce do skolky vuli obedu, neco skutecne neni v poradku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
160
21.3.11 18:44

Ahoj,
u nás ve školce se prý také nenutí do jídla. Ale skutečnost je bohužel jiná.
Co vím od dcery, tak paní učitelka se zaměřila na jednu holčičku, co nejí, a sedí u ní a nutí a nadává, až se holčička pozvrací, pak zase vynadá. Došlo to tak daleko,že holčička ve školce nepozřela už nic a chleba ze svačiny házela za topení. Učitelka na to přišla, na holčičku začala tlačit ještě víc, až nakonec rodiče nevydrželi a holčičku ze školky odhlásili…
Její rodiče, ale bohužel nevěděli, co a jak probíhá,protože holčička byla nemluvná a nic moc doma neřekla.

Takže na tvém místě bych fakt důsledně trvala na tom, že nenutit, a v případě, že jo, tak si stěžovat u ředitelky a udělat pořádný humbuk. Prostě zjistit od syna a případně od dalších dětí a lidí,co se vlastně děje a nedat se.
 Andys.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13943
21.3.11 18:58
Mamutice píše:
Dobrý den,
nemáte prosím někdo zkušenost s jídlem ve školce? Můj 3 letý syn chodí ca. 10 dní do školky, naštěstí má ve školce kamarádku, takže plakal jen chvíli v prvních dnech. Teď jsem ho začala vyzvedávat po obědě, bohužel pokaždé mi ho přivede s pláčem učitelka, prý nechtěl jíst. Když se to stalo poprvé, tak jsme hned ráno poprosili paní učitelku, ať ho do jídla nenutí, poud nechce jíst. Bohužel při vyzvedávání mi oznámila, že malé děti nutí jíst, protože pokud odmítnou jídlo 2-3 děti, tak ostatní se opičí a taky nechtějí jíst. Syn teď od rána brečí, že do školky nechce, já jsem pro změnu už kolem 11. hod. nervózní, jestli zase bude brečet. Pochybuju, že ho učitelka donutí jíst, pokud nechce. Doma ho taky nenutíme - když něco nechce, tak potom dostane chleba a hotovo. Neporadil by mi prosím někdo jak postupovat dál, jestli si třeba zvykne na jinou stravu nebo jak to řešíte u vás ve školkách? Děkuji

Nečetla jsem reakce, tak možná jen budu opakovat to, co už bylo napsáno. Naprosto striktně bych trvala na tom, aby učitelka tvoje dítě do jídla nenutila! Nekompromisně a bez servítek. Nebo se jí zeptej, jestli by jí bylo milejší, kdyby sis syna vyzvedávala před obědem a rušila tak ostatní děti, které by určitě pak taky nechtěly jíst, protože by chtěly taky už domů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4155
21.3.11 19:06

TO koukám, že někde ještě nutí do jídla. U nás musí dítko ochutnat a pak se rozhodne, když nechce jíst, nemusí, jiného nic nedostane. Ale já mám třeba s A. opačný problém :oops: Oběd si chodí téměř pravidelně přidávat, přes zimu se vytáhla o 13cm a tak s prominutím „žere za dva“ :D
Promluv si s učitelkou, že si nepřeješ, aby ho do jítla nutili. A se synem se domluv, že jídlo aspoň ochutná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin